Dün... “Payitaht’ın son bölümü: Brezilya’da verilen nişan” başlıklı yazımda, Namet’in sahiplerinden Kayar Ailesi’nin kızı Nihal Kayar Öz’e Brezilya’da verilen “Rio Branco” nişanını anlattım. Bu konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Edirne Milletvekili Doç. Okan Gaytancıoğlu’ndan “nişanla” ilgili uzun bir mektup aldım. Mektup önemli! Çünkü; yakın tarihimizin tarım-hayvancılık konusunda “uluslararası ilişkilerine” mercek tutuyor. Okuyunca anlayacaksınız...

DÖNÜM NOKTASI: 2003

... Bundan 11 yıl önce yani 2012’de dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker, Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll’un elinden Fransa’dan hayvan ithalatı yapılarak Fransa tarımına katkı sağladığı için şövalye nişanı almıştı. Buna benzer bir durum 9 Mart 2023 günü yeniden yaşandı. Türkiye’nin en büyük hayvan ithalatçısı Namet’in sahiplerinden Kayar Ailesi’nin kızı Nihal Kayar Öz, Brezilya hükümetinden Brezilya’ya ya üstün hizmet sağlayan kişilere verilen Rio Branco nişanı ile ödüllendirildi.

Pekiyi kimdir bu Kayar Ailesi?

Aileden besici olan Kayar’ların ortağı olduğu Aytaç Et, 1994 kriziyle büyük bir çöküş yaşadı. 1998’de tesislerinin satışının ardından ancak borçlarını ödeyebilmiş ve basına anlattığına göre neredeyse “sıfırdan başlama noktasına” inmişlerdi. Bu krize bir de Adapazarı’ndaki Kayarlar Çiftliği’nin 1999 depremiyle yıkımı eklendi. Hürriyet gazetesine anlattığı yaşam hikayesine göre, o yıllarda “Ortağı olduğunuz Aytaç’ı sattınız. Durumunuz nasıl bilmiyoruz. Peşin parayı almadan size hayvan satmayız” yanıtıyla kapılardan çevrilen Kayar için, AKP dönüm noktası oldu.

2003 yılında Namet’i Engin Mepa’dan satın alan Kayar Ailesi; 2010’da Çayırova’daki dev tesisi kurdu, kurdeleyi Tayyip Erdoğan’la birlikte 9 bakan kesti.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanlığı’na kadar yükselen ve Türkiye’nin et politikasını belirleyen ana oyuncu Kayarlar Et, yurtdışından karkas et-canlı hayvan getiren ve yurtiçinde satan en büyük firmalardan biri.

İflastan nerelere gelmişti.

Kimi zaman ithal ettiği eti Et Balık Kurumu’na satan, kimi zaman da kendi tesislerinde işleyip piyasaya süren şirketin, “et ithalatı çözüm değil, yerli hayvancılığı büyütelim” diyen bazı kamu görevlileriyle ve meslek örgütleriyle yaşadığı gerilim sır değil.

Bugüne gelelim.

Neden madalya verildi?


Türkiye’de 21 yıldır devam eden AKP iktidarının tarımsal üretimde yaptığı tahribat ortada. En önemli tahribatlardan birisi ise hayvansal üretimde yaşanıyor. Yem fiyatı yüksek, süt fiyatı düşük olduğu için süt inekleri kesildi. Arz çok olduğu için yani kesilen inek miktarı çok olduğu için et fiyatları çok yükselmedi. Örneğin, 1 kg kıyma enflasyonun 3 haneli rakamlarda olduğu dönemde bile 130-150 TL civarında idi. Ancak ne olduysa süt ineklerinin sonuna gelindi, yani piyasada artık süt inekleri bulunmaz oldu, yani 1 süt ineği 15-20 bin TL’lerden 50-60 bin TL’lere ulaştı. Kıyma fiyatları yükselişe geçti.

İhbarı mecbur olan hayvan hastalıklarından olan ve daha çok Afrika ve Ortadoğu orijinli olup da Güney ve Doğu Anadolu bölgelerimizi etkileyen ancak aşılama ve hayvan hareketleri önlenmezse tüm yurda yayılabilecek olan “Şap hastalığı” bugünlerde kamuoyuna acil koduyla duyuruldu. Ancak fazla reklamı yapıldı. Neden mi? Çünkü Ramazan öncesi et fiyatlarını durdurmanın bir yolu da ‘Bir tehlike var: Et satın almayın’ duyurusu yapmak. Pekiyi hayvan hareketleri durdurulduysa, yani Konya’dan Kayseri’ye, Adapazarı’ndan Kütahya’ya, Şanlıurfa’dan Mardin’e hayvan sevkiyatı yasak ise ithalat neden serbest?

Cevap çok basit.

Birisi/birilerinin para kazanması gerek. Bu birisi/birileri NAMET olmasın! Hatta Brezilya’dan ithalat yapmasın. Brezilya hükümeti neden madalya veriyor?

Kandırılan padişah!


... Ayrıca TRT1’de 2017’de başlayıp tam 5 yıl 154 bölüm olarak devam eden “Payitaht Abdülhamid” dizisinde NAMET’in sahibi Faruk Kayar, Nisan 2018’de bir bölümde oynamıştı. Bu dizide ne olmuştu? Faruk Kayar; et ithalatını, tıpkı dizide olduğu gibi “ucuz et sağlama” gerekçesiyle savunuyor.Kandırılan ise II. Abdülhamid! Pekiyi. Diziyi bu gözle okuyunca insan sormadan edemiyor:

Cömert Çiftlik Sahibi Faruk Bey’in tavsiyeleriyle, Padişah tarafından kellesi alınan “Kasap Loncası Başkanı/Bakanı” kimdi? Dönemin Tarım Bakanı Faruk Çelik!



II. Abdülhamid tebdil-i kıyafet halkın arasına karışır, et fiyatlarının ne kadar yükseldiğini görür. Sorumlusu “Kasap Loncası Başkanı”dır. Et fiyatlarının yüksek olmasının nedeni bu sektöre “bakan” kişidir.

Öte yandan... Eti olduğundan çok daha ucuza satan “Cömert Çiftlik Sahibi Faruk”un namını da duyar II. Abdülhamid! Huzuruna hem kasap sorumlusunu hem de çiftlik sahibini çağırır.

II. Abdülhamid; sahnenin sonunda Faruk’a der ki: “Loncanın başına siz geçeceksiniz lakin evvela ‘nam’ınızı duyurmanız gerek.”

SONUÇ: Gaytancıoğlu’nun mektubunu okudunuz. Bu dönemin aileleri kitap konusu!