Memurlar ile tüm emeklilerin gözü, bugün açıklanacak aralık ayı enflasyon rakamlarında olacak. Çünkü enflasyonla birlikte 2024 yılında, bu dar gelirli kesimlerin alacağı yeni yıl zammı da belirlenecek. Asgari ücrette tercihini açıkça işveren kesiminden yana yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyon rakamlarına bakarak vereceği zam kararı, ekonomik tercihinin de onayı olacak.
Mevcut prosedüre göre 2024 yılı enflasyon rakamlarına bağlı doğacak fark ve yılın ilk yarısı için belirlenen yüzde 6’lık rakam eklenerek, memur ile emeklilerinin maaş zammının belli olması gerekiyor. İşçi ve Bağ-kur emeklileri için de zam prosedürü buna benzer usulle işliyor ama buradaki kök maaş sorunu durumu biraz daha karmaşıklaştırıyor. Memur ve emeklilerine, bugün çıkacak aylık rakama bağlı olarak yüzde 12-13 oranlarında zam yapılacak. İşçi emeklilerindeki zam oranı ise, müdahale edilmezse yüzde 15-16 olacak.
Ancak kök maaş sorunu bir türlü düzeltilemediği için, aslında kök maaşı daha düşük olan ama asgari emekli maaşı alan işçi emeklilerinin önemli bir bölümü, bu oranda zam yapılırsa, maaş zammı ya hiç olmayacak ya da çok daha düşük olacak. Bu sorun çözülmediği için, hükümet ayrı bir yasa ile kök maaşı daha düşük olanların da, belirlediği asgari emekli maaşını almasını sağlıyor. Dolayısıyla önümüzdeki haftadan başlayarak, çıkacak enflasyon oranlarına bağlı, bu sorunun nasıl çözüleceğini tartışmaya başlayacağız.
İşçi emeklilerine, kök maaş düzenlemesiyle, normal zamma birkaç puan ek yapılacağı konuşuluyor. Örneğin kök maaşı 10 bin TL olan bir emekli maaşı normal yüzde 15 zamla 11 bin 500 TL’ye çıkar, eski maaşın altında kalmış olur. O nedenle 12 bin 500 üzerine yüzde 15 zam eklenip, 14 bin 375 TL olması gerek. AKP kulislerinden sızan haberlere göre, bu rakamın 15 bin TL’ye yuvarlanacağı konuşuluyor. Bu yöntemle de, daha yüksek maaş alan emeklilerin bir bölümünün daha, asgari zamma mahkum edilmesi gerekecek. Kök maaşa yüzde 20 zam yapılırken, oranın tüm emeklilere yansıtılacağı da konuşuluyor.
ZAM KAÇ OLURSA OLSUN
İşte bugün açıklanacak enflasyon oranının ardından iktidarın yasal düzenleme ile bu sıkıntıyı nasıl çözeceğini takip edeceğiz. Aslında zam oranı yüzde 15 de olsa, 20 de olsa; son yıllarda en mağdur kesimi haline gelen emeklilerin durumu fazla değişmeyecek. Emeklilerin durumu için radikal düzenlemelere ihtiyaç olduğu son 3-4 yıldır iyice açığa çıktı. İktidar seçim öncesi geçici tedbirlerle emeklilere, ulufe havasında arada yüksek zam yapıp, kalıcı düzeltmelere, bilerek gitmedi.
Asgari ücret ardından, emekli maaş zammıyla birlikte, ne karar verirse versin, iktidarın toplumsal kesimler arasında yaptığı tercih zaten belli oldu, son alacağı kararla da bu tercihi onaylanmış olacak. Şunu açıkça söyleyebiliriz; özellikle sağ iktidarlar, her zaman tercihlerini işveren kesiminden yana koymuş, emeği ile kazananları ve emeklileri mağdur etmiştir. Ancak mevcut iktidar kadar, tercihini bu kadar açıktan ortaya koyan bir iktidarı daha önce görmemiştik.