Dr. Fahrettin Koca, 6 yıl Sağlık Bakanlığı görevinde bulundu. Son dönemin en çok konuşulan konusu “Yenidoğan Çetesi” skandalı onun bakanlığı döneminde yaşandı. Ancak, dönemin bakanı değil, daha çok dönemin İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu gündeme getiriliyor. Yapılacak bir soruşturmanın emri Sağlık Bakanı tarafından verilir. Bu olaylar yıllarca sürmesine rağmen, Fahrettin Koca’ya, neden gecikme olduğu sorulmadığı gibi bakanın da bir açıklaması olmadı.
Bakıyorsunuz eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun hastanesi skandalın içinde. Fahrettin Koca, kendiliğinden değil, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24 Kasım 2023 tarihli yazısı üzerine olayın soruşturulması için müfettiş görevlendirdi. Dosyada gizlilik kararı olduğu için 3 Eylül 2024’te belgeler, telefon tapeleri Sağlık Bakanlığı’na verildi. 16 Eylül 2024’te bir uzman görüşü alındı, 11 bebeğin ölümüyle ilgili hastanelerdeki sağlık görevlilerinin ihmali olduğunu belirledi. İşte, bu uzman görüşünün Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmesinden sonra 28 Eylül’de müfettişler bakanlığa 5 bin sayfalık raporu sundu. Memişoğlu’nun bakanlığı döneminde 18 Ekim 2024’te bakan oluruyla hastaneler kapatıldı. Bu soruşturmanın ayrıntılarını başka bir yazımda anlatacağım.
ESKİ BAKAN İÇİN YAPILANLAR
Fahrettin Koca, Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı ile Medipol Hastanesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nin kurucusudur. Bakanlığı döneminde de üniversitesi büyüdü, Ankara’da üniversitesine çok kıymetli yerler verildi. Ankara genelinde Medipol Üniversitesi’ne devredilen alanlara bakalım:
- Merkez kampüsü, Ulus Tren Garı Kampüsü: Tarihi Ankara Tren Garı Kampüsü içerisinde bulunan ve TCDD misafirhanesi olarak kullanılan tarihi bina, içinde tescilli kültür varlığı olan müzenin de bulunduğu TCDD ikinci bölge binası, kreş, lojmanlar, sanat galerisi ve Ankara Misafirhanesi ile birlikte Ankara Medipol Üniversitesi’ne devredildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2018’deki imar planı değişikliği ile “TCDD Gar Sahası” olarak bilinen alan, “Özel Üniversite Alanı”na dönüştürüldü. Bazı meslek odaları tarafından açılan davalar olsa da, plan yürürlükte.
- Atatürk Orman Çiftliği Kampüsü: 2018’de 1. Derece Tarihi ve Doğal SİT Alanı’ndan 3. Derece Doğal SİT alanına çevrildi ve Tarihi SİT alanı statüsü ise kaldırılarak alan yapılaşmaya hazır hale getirildi.
Toplam 555 bin metrekare olmak üzere beş adet parselden oluşuyor. Alan içerisinde, söz konusu beş parsele yönelik üç adet plan değişikliği bir arada yürütülüyor. Bunlar şöyle;
1.Plan Değişikliği: Üç adet parsel 520 bin metrekaredir. Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne kayıtlı. 2018’de TEBA Vakfı üzerinden Medipol’e devredildi. 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca resen plan yapıldı, “Özel Üniversite Alanı” olarak belirlendi. 2019’da iptal edildi. 2021’de yeniden plan yapıldı, fakat 2022’de Ankara Büyükşehir Belediyesi ve odalar tarafından açılan dava sonucu iptal edildi.
2.Plan Değişikliği: 1 adet parsel, mülkiyeti Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na ait, 20 bin metrekaredir. 2021 yılında “İdari Hizmet Alanı” olarak plan yapıldı. Belediye ve odalar tarafından açılan dava sonucu 2023 yılında iptal edilmişse de dava sürecinde “Özel Sosyal Tesis Alanı ve Yol” olarak yeniden plan yapıldı. Bu kez yapılan plana belediyenin itiraz etmesi sonucu 30 Haziran 2024 tarihinde plan onaylanarak kesinleşti.
3.Plan Değişikliği: Bir adet parsel, mülkiyeti Esnaf Ve Sanatkârlar Konfederasyonu’na ait, 15 bin metrekaredir. 2022 yılında “İdari Hizmet Alanı” olarak plan yapıldı. Belediye ve odalar tarafından açılan dava sonucu 2023 yılında iptal edildi. Henüz yeni bir plan belediyeye ulaşmadı.
AYRICALIKLI ÜNİVERSİTE
Tıp fakültesi olan Medipol Üniversitesi’nin Ankara’da hastanesi yok. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’yle, Fahrettin Koca’nın bakanlığı döneminde anlaşma yapılmıştı. Oysa, Sağlık Bakanlığı hastanesinin, vakıf üniversitesi uygulama hastanesi olarak kullanılmaması gerekiyor. Bunun için tek ayrıcalık Medipol Üniversitesi olmuş.
Ankara Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan öğrenciler, staj eğitimlerini Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yani Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanede tamamlıyor. Oysa, vakıf üniversitesi tıp fakültesinin, özel hastaneyle anlaşması gerekiyor. Günümüzde, parasını devletin ödediği hocalar, Medipol Üniversitesi öğrencilerine eğitim veriyor.
Sağlık Bakanlığı sisteminde hangi hastanede kaç doğum yapılmış, kaçının yenidoğan bölümüne yatmış olduğu gözüküyor. Bunlar görülmesine rağmen bunlar üzerinde zamanında niçin durulmadı?
Aslında eski bakan TBMM’ye davet edilirse, bakanlığı dönemiyle ilgili yöneltilecek çok soru var. Biz, ayrıcalıklara karşıyız. Bunların da ortaya çıkarılması gerekiyor. Hep sessiz kalanların konuşma, açıklama yapma zamanıdır. Bakanlığı döneminde yaşanan skandal için Fahrettin Koca’nın hiç anlatacak bir şeyi yok mu?