Galatasaray, Süper Lig'in 14. haftasındaki Eyüpspor maçının Pazartesi günü oynatılmadığı gerekçesiyle Türkiye Futbol Federasyonu'na tepki göstermişti.
Perşembe günü AZ Alkmaar ile deplasmanda karşılaştıktan sonra yeterli dinlenme vakit olmadığını savunan Galatasaray yönetimi, tıpkı kendileri gibi perşembe günü Avrupa maçı oynayan Beşiktaş ve Fenerbahçe gibi, Eyüpspor maçını pazartesi oynamaları gerektiğini savunmuştu.
Peki Galatasaray, itirazında ne kadar haklı? Tıpkı Galatasaray gibi perşembe günü deplasmanda Avrupa maçına çıkan takımlar, liglerinde hangi gün maç yaptılar?
İşte Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, İngiltere, Hollanda ve Portekiz'de perşembe günü oynayan takımların, liglerindeki maç günleri:
- Anderlecht-Porto (Porto: Pazartesi)
- Karabağ-Lyon (Lyon: Pazar)
- Braga-Hoffenheim (Hoffenheim: Pazar)
- Midtjylland-Eintracht Frankfurt (Eintracht Frankfurt: Pazar)
- Real Sociedad-Ajax (Ajax: Pazar)
- Tottenham-Roma (Roma: Pazartesi)
- Heidenheim-Chelsea (Chelsea: Pazar)
- Mlada Boleslav-Real Betis (Real Betis: Pazar)
Görüldüğü üzere sadece Roma ve Porto lig maçlarını pazartesi günü oynarken, diğer takımlar pazar günü maçlara çıkabilmiş. Üstelik hiçbiri de federasyonlarına "Biz neden pazartesi oynamıyoruz" gibi bir tepkide bulunmamış.
Üstelik bu, deplasmanda oynayan ve sadece 7 ligin takımları... Bu takımlar dışında başka ülkelerden, evinde maç yapıp da pazar günü tekrar maça çıkan takımlar da var.
İşte o takımlar:
UEFA Avrupa Ligi
- Anderlecht
- Viktoria Plzen
- Athletic Bilbao
- Karabağ
- Lazio
- Ludogorets Razgrad
- PAOK
- Union SG
- Braga
- Malmö
- Olymhiakos
- Midtjylland
- Bodo Glimt
- Nice
- Rangers
UEFA Konferans Ligi
- LASK Linz
- Celje
- Jagiellonia Bialystok
- Molde
- The New Saints
- St. Gallen
- Backa Topola
- Lugano
- Gent
- Larne FC
- Legia Varşova
Üstelik aynı durum, Kasım ayı başında Fenerbahçe'nin de başına geldi. 7 Kasım'da Avrupa Ligi'nde AZ Alkmaar deplasmanına giden Fenerbahçe, 10 Kasım'da da ligde Sivasspor'u konuk etmişti.
Genel olarak dünya futbolunda fikstür yoğunluğu ile ilgili şikayetler var. Ancak sadece Türkiye'de puan kayıplarına "Dinlenemedik" bahanesi üretiliyor. Evet futbolcuların sakatlık riski artıyor. Galatasaray'da da Abdülkerim Bardakcı sakatlandı, buna tepki gösterilebilir ancak 262 milyon Euro piyasa değeri olan ve geniş kadroya sahip bir takımın, değeri 30 milyon Euro'yu bulmayan bir takıma evinde puan kaybetmesinin bahanesi fikstür yoğunluğu değil, kaçırılan net gol pozisyonları olabilir ancak...
Artık "Üç günde bir maç oynuyoruz. Yeterince dinlenemiyoruz" bahanelerini bir kenara bırakmak ve Avrupa'nın her liginde her takım bunu başarabiliyorken, Türkiye'deki takımların neden daha fazla dinlenmesi gerektiğini masaya yatırmamız gerekiyor.