Terörün yaygın olduğu yıllarda Diyarbakır’a sıkça gidiyor, her gittiğimde Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ı ziyaret ediyor, olaylara bakışını, alınan önlemleri dinliyordum. Son görüşmemiz, Hizbullah Örgütü İlim Kanadının lideri Hüseyin Velioğlu’nun İstanbul’da bir villada ölü olarak ele geçirilmesi, lider kadrodan bazı isimlerin yakalanması, çatışma devam ederken örgütsel belgelerin yer aldığı bilgisayarın kullanılmaz hale getirilmesi üzerineydi.
Hizbullah konusunda önemli bilgilere sahipti. Bu örgütün çalışma yöntemleri, mevcut örgütlerden çok farklıydı. Örgüt evleri, o evlerde gizlenme yöntemleri bile farklıydı. Hatta eylemlerde kullandıkları tabancalar bile farklıydı. Takarof, Makarof marka silahlarla hedeflerindeki kişileri enselerinden vuruyorlardı. Buna “Mühür” deniliyordu.
MÜDÜRE KANLI PUSU
24 Ocak 2001 tarihinde, Gaffar Bey, Şehitlik semtindeki Emniyet binasından ayrıldı. Sezai Karakoç Bulvarından akşam saatlerinde seyir halindeyken, yol kenarındaki çalılıkların arasına gizlenmiş yaklaşık 15 kişi Gaffar Okkan ve koruma aracını hedef aldı. Akşam saatinde bombalar, silahlar patlıyordu. Kısa süre sonra Gaffar Okkan ile birlikte koruma polisleri Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy şehit düştü.
Dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan da hemen Diyarbakır’a geldi. Gaffar Müdürü son yolculuğuna uğurlamak için binlerce Diyarbakırlının sokağa döküldüğüne ben de tanık oldum. İlk kez bir Emniyet Müdürü bu şekilde yolcu ediliyordu. O, halkın sevdiği, garibanların babası olarak tanınan bir müdürdü.
Onun şehit edilmesinden sonra binlerce yeni doğan çocuğa “Gaffar” adı verildi. Spora büyük önem veriyordu. Barış Mahallesindeki spor kompleksine adı verildi “Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan Spor Yerleşkesi” tabelası takıldı.
MECLİS KARARIYLA ADI KALDIRILDI
Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan Spor Yerleşkesi tabelası bir sabah indirildi. Çünkü, Kayapınar Belediye Meclisi böyle bir karar almıştı.
Gaffar Okkan’ın adının kaldırıldığını öğrenen meslektaşlarından eski İzmir Emniyet Müdürü Lütfü Tomuş aradı, böyle bir değişiklik yapılmasına son derece üzüldüğünü, bunun doğru olup olmadığını sordu. Kayapınar’ın DEM Partili Belediye Başkanı Cengiz Dündar Kaya’ya bu değişikliğin amacını sordum. Şunları söyledi:
“Spor kompleksinin bulunduğu mahallenin adı Barış Mahallesi. Rahmetli Gaffar Okkan’a yönelik bir tutumumuz yok. Kamuoyuna mal olmuş bir insan. Biz isim değişikliğine politik bakmıyoruz. Mahallenin adını da dikkate alarak isim değişikliğini makul bulduk. Aynı toplantıda bazı parklara da Kürtçe isimler verdik. Ancak, Kaymakamlık Gaffar Okkan adının kaldırılmasıyla ilgili Belediye Meclisi kararını onaylamadı. Biz de karara uyduk.”
Kayapınar Kaymakamı Ömer Bilgin yazıyı onaylamadı. Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, konuyu yakından takip etti, “Böyle bir değişiklik olmayacak” dedi.
İŞTE O YAZI
Belediye yetkilileri, isim değişikliğinin niçin kaymakamlık tarafından uygun bulunmadığına ilişkin yazıyı şöyle açıkladılar:
“Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan Spor Yerleşkesi” adının ‘Barış Spor Kompleksi’ olarak değiştirilmesine ilişkin meclis kararının onaylanmasına dair ilgi yazınız incelenmiştir.
Belediye Kanununa göre ‘Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek’ yetkisini belediye meclislerine vermiştir.
Aynı Kanunun 81’inci maddesinde ise ‘Cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi ve beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda; belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı aranır. Bu kararlar mülkî idare amirinin onayı ile yürürlüğe girer’ hükmü bulunmaktadır.
SINIRSIZ YETKİ VE TAKDİR HAKKI YOK
Yukarıdaki mevzuat belediyelere isim değişikliği yapma yetkisi vermekle birlikte bu yetki, sınırsız bir takdir hakkı tanımamaktadır. Tüm idari işlemlerde olduğu gibi, isim değişikliğinde de belediyenin takdir yetkisi kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun şekilde kullanılmak zorundadır.
Onaylanması istenen meclis kararı incelendiğinde, isim değişikliği kararının herhangi bir gerekçeye dayandırılmadığı, alınan kararla nasıl bir kamu yararının amaçlandığının ortaya konulmadığı ve var olan ismin değiştirilmesinin hizmet gerekleriyle bağının kurulmadığı açıkça görülmektedir.
BÜYÜK HİZMETLERİ VAR
Ayrıca ismi yerleşkeye verilen Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, Diyarbakır’a büyük hizmetleri olmuş, çalışmaları ve projeleriyle Diyarbakır halkının gönlünde yer edinmiş mümtaz bir kişilik olup, böyle bir kişinin isminin kaldırılmak istenmesiyle belediyenin neyi amaçladığı anlaşılamamıştır. Yukarıda açıklanan nedenlerle mezkur belediye meclisi kararı onaylanmayarak yazımız ekinde iade edilmiştir.”
Belediye Başkanı Cengiz Dündar Kaya, “Bu yazıdan sonra isim değişikliği konusunda bir ısrarımız olmayacak” dedi. Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu da, “Gaffar Okkan’ın adının o spor yerleşkesinde duracağını söyledi. Bu haberleri alınca ilk işim, emekli Emniyet Müdürü Lütfü Tomuş’u aramak, Gaffar Bey’in adının kaldırılmayacağı müjdesini vermek oldu.