İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman ERK - oerk@istanbul.edu.tr Hangi hastalıklar tetiklenir? Tükettiğimiz hazır, hormonlu ve GDO’lu gıdalar vücutta toksin birikimine yol açar. Bunun dışında toksinlerle dolu bir dünyada yaşadığımızı bilmeliyiz. Aldığımız hava, içtiğimiz su, tükettiğimiz besinler, içinde çalıştığımız ve barındığımız binalar, giydiğimiz kıyafetler, kullandığımız kişisel bakım ürünleri pek çok toksik madde içermektedir. hangi-hastaliklar Bu toksik maddeler kanserojendir, vücut işleyişini bozarlar, kalp ve damar hastalıklarına, karaciğer ve böbrek gibi organ hasarlarına, demansa neden olurlar. Stres ve uykusuzluk da toksik yükünü artırır. 58

18.00’den sonra bir şey yemeyin

Bazı günler 18.00’den sonra hiçbir şey yememek vücudun dinlenmesi ve toksinlerden kurtulmak için etkili bir yöntemdir.

Kimyasal gıdalar vücudu bozar

Gıda ve hayvancılık sektöründe doğal ortamdan uzaklaştırılmış kaynaklardan elde edilen işlenmiş, rafine edilmiş, paketlenip ambalajlanmış besinler, tatlandırıcılar, katkı maddeleri toksik yükü artırmaktadır. Su kaynaklarını dezenfekte etmek için kullanılan klorin, florid, arsenik ve alüminyum gibi bileşiklerin yanı sıra su kaynaklarına tarım alanlarından, insan ve hayvan atıklarından bulaşan nitrit ve nitrat gibi bileşikler ve diğer pek çok toksin doğal yaşamı ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Kişisel bakım ürünleri olarak kullanılan makyaj malzemeleri, kremler, nemlendiriciler, parfümler, tıraş losyonları, spreyler pek çok toksik karakterde kimyasal içermektedir. su-ic

Bol su içip, terleyin

Detoks, toksin yükünden arınmayı sağlamaya çalışan bir süreçtir. Vücuttaki karaciğer, böbrek, bağırsak, cilt, akciğer ve lenf sistemi bu süreçte aktif olarak rol almaktadır. Böbrekler ve cilde açılan ter bezleriyle suda eriyen toksinler atılmaya çalışılır. Bol su içmek ve terlemek bu açıdan önemlidir.

Hazırlık sürecinde yapılacaklar

Detoks için ilk yapılması gereken rafine şeker, beyaz un, işlenmiş yağ ve fruktozdan zengin meşrubatlardan, alkolden uzak durmaktır. Yeşil, sarı, mavi, mor, turuncu, kırmızı renkli sebze ve meyveler bu tür bileşikler açısından zengin besinlerdir. once-ne-yapilmali Antikanserojen ve detoksa yardımcı özelliği olan, doğal ortamda, organik olarak yetiştirilmiş sebze ve meyveler sağlık açısından son derece yararlıdır. Sebze ve meyveler aynı zamanda lif ve probiyotiklerden zengin gıdalar oldukları için bağırsaklar yoluyla da toksinlerin atılmasına katkı sağlarlar.