BAŞKANLAR, BELDELERİNE HİZMET GÖTÜRMEK İÇİN NELER YAPTIKLARINI SÖZCÜ’YE ANLATTI...

Cumhurbaşkanının talimatıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlu belediyelere haciz tebligatları ulaşmaya devam ediyor. Tasarruf önlemleri adı altında çok sayıda başkanlarının eli kolu bağlanmış durumda. Bir yandan seçim öncesi verdikleri sözleri yerine getirmek, diğer yandan işlerini aksatmamak için çalışıyorlar. Yanlarına gittim, neler yaptıklarını dinledim:

KAYYUMDAN KALAN BORÇ

İzmir’in Urla ilçesi, 2019’da seçilen Belediye Başkanının yasadışı örgüt bağlantısı nedeniyle İzmir’in Urla ilçesi tam 4 yıl 4 ay, 3 ayrı kayyum tarafından yönetildi. Kayyum, 80 milyon lira borçla aldığı belediyeyi 226 milyon lira borçla CHP’li Selçuk Balkan’a bıraktı. Nüfusu 80 bin olan Urla’nın, yaz nüfusu ise 300 bini geçiyor.

Urla iki yönden rekor kırdı. Başkanlık için 57 aday adayı çıktı. Aday gösterilen Selçuk Balkan seçmenin yüzde 70’den fazlasını oyunu alıp rekor kırdı. Şimdi, borç yükünü azaltmak, seçmene verdiği sözleri yerine getirmek için çırpınıyor. Tasarruf önlemleri nedeniyle ilçenin birikmiş sorunlarının altından kalkmak zor. O yüzden olsa gerek başkan uyuyamıyor, sıkıntıdan vücudunda yaralar çıkıyor. “Her partiliden destek gördüm. Mutlaka başarılı olmak zorundayım. İnanın Gece 02.00 de yatıyor, saat 06.00 da kalkıyorum. Her tarafı çöp-çukur olarak teslim aldığım ilçemizi tarım arazilerimizi de koruyarak arsa ve konut üreteceğiz” diyor.

Piyasaya olan 73 milyon lira olan borcu ekim ayında kapatacak. Kayyum döneminde çekilen 19 milyon krediyi, 27 milyon lira olarak kapatmış. Tasarruf önlemleri uyarınca araç alma, kiralama, bina yapma, personel alma gibi sıkıntılar var. Başkan Balkan, şöyle
devam ediyor:

“İş yapacağız ama elinizi kolunuzu bağlıyorlar. 100 araçlık kepçe, kamyon, çöp araç, minibüs gibi kiralık araçlarımızdan 40’ı gitti. 37 mahallemiz var, buna karşın 9 çöp aracımız kaldı. Her araçla dört vardiya çalışılıyor. Ama bu sürdürülebilir durum değil. Köy yolları için verdiğim sözler vardı. Mevcut durum nedeniyle inanın milletin yüzüne bakamıyorum. Nasıl olacak bu iş? Bu borçla, Devletten gelen payla ancak personel maaşları ödenebiliyor. Hayallerimiz çok. Bunları değişik projelerimizle hayata geçireceğiz. Urlalının bize olan güvenini boşa çıkarmayacağım.”

BOZBEY’İN MAKAM OTOBÜSÜ

Nilüfer Belediye Başkanlığı döneminde “Katılımcı belediyecilik” anlayışını uygulayan ve aynı anlayışı bu kez Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda da sürdüren Mustafa Bozbey, üzerinde “Başkan Bozbey Burada” yazılı otobüse makamını taşıdı.  Otobüse belediye bürokratlarını da alıp Bursa’nın 17 ilçesini dolaşıyor, “Makam otobüsünde” halkı dinliyor, çözümlenecek konular için yanında bulunan ilgili bürokratlara da talimat veriyor. 47 yıl aradan sonra CHP’yi Bursa’da iktidara taşıyan Mustafa Bozbey, sorunların ortak akılla yerinde çözümü adına gittiği ilçelerde kaymakam, ilçe belediye başkanı, muhtarlarla, vatandaşlarla görüşüyor. Vatandaşları otobüs makam odasında kabul ederek dikkatle dinleyen Bozbey sorunların hızlı ve yerinde çözümü için talimatlarını da hemen veriyor.

Katılımcı demokrasi anlayışını kent geneline yaymayı hedeflediklerini belirten Başkan Bozbey, kenti ortak akılla yönetmek istiyor. Her 15 günde bir ilçe ziyaretleri yapıyor. Bozbey, “Katılımcı ve sosyal belediyecilik anlayışımızla tüm Bursa’nın gülümsemesini sağlayacağız” diyor.

ÇAY-SU BİR LİRA

Gidelim Muğla’nın Dalaman ilçesine. CHP’li Başkan Sezer Durmuş, Şehit Mehmetçik Parkı Halkevi’nde 10 lira olan çayı 1 liraya indirildi. Dalaman’da bir bardak çayın 10 ile 20 lira olduğunu dikkate aldığımızda Halkevi’nin neden tıklım tıklım olduğu da anlaşılıyor. Tost 110 liradan 50 liraya, Hamburger 160 liradan 90 liraya indirilmiş. Suyun fiyatının da 1 lira olduğunu hatırlatalım. Kille Koyu’ndaki Halk Plajı’na giriş fiyatları da düşürüldü. Altıntaş Mahallesi Günlüklük Parkı Halkevi de gelecek ay açılacak. Başkanın bir müjdesi daha var: Halk Ekmek fabrikası da yakında hizmete alınacak. 10 lira olan ekmek. Belediye Halk Ekmek satış yerlerinde 7 lira olacak. Sezer başkan, 60 milyon lira borç, 482 çalışanla belediyeyi devralmıştı. Borcunu 20 milyon lira, çalışan sayısını da 320’ye indirmiş. Seçildiğinde aylık 25 milyon lira sabit giderleri varken, bunu da 18 milyon liraya çekmiş. 15 milyon liraya mal olacak altyapılı asfalt çalışmasını da başlatıyor. Spor da ihmal edilmiyor. 2. Lig Kadın Voleybol Takımı da kuruldu.

ATATÜRK’ÜN EMRİYLE BAŞLATILAN PANAYIR

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, kültür merkezinden sonra, ilçenin önemli ihtiyacı olan açık-kapalı düğün salonu inşaasına başlıyor. Dikili kitap günleri, festivalinden sonra artık kış sezonu hazırlıklarına başlamış. Mali disiplini sağlayınca, çeviremeyecek borcu da olmayan mutlu başkanlardan birisi. Dikili’nin en önemli sorununun deniz kirliliği olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın “Temiz deniz” sözünü de verdiğini hatırlatalım.

Adil Kırgöz

BERGAMA’DA 88 YILLIK GELENEK

Komşu Bergama Belediye Başkanı Prof.Dr. Tanju Çelik, Atatürk’ün Bergama’ya geldiği 1934 yılında “Bu memlekette bir müze kurun, bir de panayır yapın” dediğini hatırlattı. Dönemin İzmir Valisi 1937’de ilk kermesi düzenliyor. Dünyada Fransa’nın Nis şehrinden sonra Bergama da Türkiye’nin ilk yerel kermesinin 88’ncisi yapılıyor.

Başkan Çelik, vergi borçlarına mahsuben arsa, SGK borçlarına karşı da Esnaf çarşısını meclis kararıyla gösterdi.