Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) gündeminde belediyelerin açtığı kreşler var. Belediyelerin yurt genelinde 653 kreşi bulunuyor. Buralardan yaklaşık 59 bin çocuk yararlanıyor. CHP’li belediyelerin politikası gereği kreşler daha çok yoksul semtlerde açıldı. Kreşlerin yalnız çocuklara değil, annelere de katkısı var.

Bakanlık, şimdi hangi ilçede belediyenin kaç kreşi olduğunu araştırıyor. Bırakın belediyeleri, belli sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde de kreş açılması gerekiyor. Devlet, onlara “Niçin açmıyorsunuz?” demek yerine, belediyenin açtığı kreşlerle uğraşıyor.

BELEDİYENİN GÖREVİ

Belediyeler tarafından kreş ve bakımevi açılmasına ilişkin mevzuat var. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7. Maddesi’ne göre büyükşehir ve ilçe belediyelerine “...çocuklara yönelik her türlü sosyal ve kültürel hizmetleri yürütmek, geliştirmek ve bu amaçla sosyal tesisler kurmak” görevi verilmiş.

 Diğer yandan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 191. Maddesi ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 30. Maddesi uyarınca belediyelerin, istihdam etmekte oldukları memur ve işçilerin çocukları için çocuk bakımevi/bakım yurdu açma görevi var. Emekli mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen, kanundaki belediyelerin okul öncesi eğitim merkezi açma yetkisi düzenlemesinin 2007’de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatıyor. Esen, konuya ilişkin ikincil mevzuat olarak; Bakanlar Kurulu, MEB, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca yayımlanmış, yürürlükte olan altı yönetmelik olduğunu belirtti.

Bakanlar Kurulu kararıyla ve 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu’na dayalı olarak bakanlıklar tarafından çıkarılmış yönetmeliklerde kurumların öncelikle kendi personelinin çocukları için açılacak çocuk bakımevi/bakım yurdunun kuruluş ve işleyiş esasları düzenlenmiş. Kapasitenin uygun olması halinde diğer kurum personelinin çocukları da bakımevine alınabiliyor.

BELEDİYE KREŞLERİ KAPSAM DIŞI

Çocuk bakımevi/bakım yurtlarının açılışlarındaki inisiyatif tümüyle resmi kuruluşlara bırakılmış. Açılışları için ayrıca izin alınması gerekmiyor. Kurumlara sadece (uygun yerde) açtıkları bakımevlerini bildirme yükümlülüğü getirilmiş. Aile Bakanlığı’nca yayınlanmış olan Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri Yönetmeliği’nde belediyeler tarafından açılmış kreşler kapsam dışında tutuluyor.  

Mevzuat gereği belediyelerin: Çocuklara yönelik her türlü sosyal ve kültürel hizmetleri yürütmek, geliştirmek bağlamında kreş, çocuk bakımevi vb. tesisleri kurabilecekleri, bu amaçla Aile Bakanlığı’ndan veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ayrıca izin almalarına gerekmediği; MEB’ten alınacak izin doğrultusunda belediye şirketleri aracılığıyla okul öncesi eğitim kurumu da açabilecekleri ortada.

Anlaşılan MEB bir “Oldu-bitti” ye getirecek ve kreşler üzerinde oyuna girişecekti. Bu henüz bitmiş değil. Bakarsınız yarın ilgili yasa ve yönetmelikleri değiştirirler. Şaşırmamak gerek.

DİYANET’İN 4-6 YAŞ GRUBU

Türkiye genelinde geçen dönem, 4-6 yaş grubu çocuklar için Diyanet tarafından açılan Kur’an kurslarına 230 bin çocuk katılmıştı. Bu yıl sayı daha da arttı. Sadece Rize merkez, ilçe ve köylerinde 4-6 yaş grubu çocukların gittiği 33 Kur’an kursu bulunuyor.

Diyanet İşler Başkanlığı Strateji ve Geliştirme Başkanlığı’nın verilerine göre 2002-2023 arasında Türkiye genelinde 12 bin 973 Kur’an kursu açıldı. AKP’nin iktidara geldiği 2002’de Türkiye genelinde 3 bin 699 olan Kur’an kursu vardı, 12 bin 973 yeni Kur’an kursu açıldı.

4-6 yaş çocukların Kur’an kurslarına gönderilmesi için Diyanet, valilik ve kaymakamlıklar, AKP’li belediyeler çaba gösterirken, her türlü destek de veriliyor. Açılışlara vali ve daire il müdürleri de katılıyor, dualı açılışlar gerçekleştiriliyor.

Diyanet’in Kur’an kursları denetleniyor. Ya kaçak ve her türlü denetimden uzak tarikat, cemaat Kur’an kurslarına ne demeli? 

YÖK’ÜN UMRE GENELGESİ

Üniversite öğrencilerinin barınma, ulaşım, beslenme başta olmak üzere en temel sorunları çözüm beklerken YÖK, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak “Umre ödüllü bilgi yarışması” düzenlemeyi tercih etti. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Metin Topcuoğlu tarafından tüm üniversitelere gönderilen 18 Kasım 2024 tarihli yazıda Diyanet’e bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği “Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması”nın üniversite öğrencilerine duyurulması isteniyor.

YÖK’ün, üniversitelere gönderdiği umre ödüllü bilgi yarışmasının usul ve esaslarını içeren iki sayfalık yazı, afiş de genelgenin ekinde yer aldı. Eğitim Sen yöneticileri, “Bu etkinlik kararı, hükümetin yükseköğretimde yaşanan sorunları görmezden geldiğini göstermekte; üniversiteler üzerindeki dini, ideolojik dayatmaların bir yeni örneğini oluşturmaktadır” dedi. Söz konusu genelge şöyle:

“Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda; toplumun yapı taşını oluşturan gençlerin milli ve manevi değerler ekseninde yetişmelerine katkı sağlamak, gençliğin dini ve ahlaki değerlerini diri tutmak amacıyla 12 Nisan 2025 günü üniversite öğrencilerine yönelik ülke genelinde ‘Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması’ düzenleneceği bildirilmektedir. (...) Yarışmanın Üniversiteniz öğrencilerine duyurulması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”