Suriye’den Türkiye’ye sözde “Sığınmacı” olarak gelen ikisi kardeş 3’ü Suriyeli 4 şüpheli Türkiye’de herhangi bir ticari faaliyetleri olmadığı halde gelir ve giderleri arasındaki orantısız para hareketleri ve yaptıkları transferler dikkat çekici boyutlara ulaşınca Mali Suçları Araştırma Kurulu harekete geçti.

Zanlıların hesap hareketlerini mercek altına alan ve paranın kaynağını araştıran MASAK, Suriyeli zanlıların suç gelirlerinin aklanması ve terör örgütü IŞİD’e finansman sağladıklarını tespit etti.



YOĞUN PARA TRAFİĞİ

Zanlılar hakkında “Terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet etmek, suç gelirlerini aklamak, silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlarından adli yönden de işlem yapılması için durum Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Emniyet Müdürlüğü'ne iletildi.

Mahkemeye gönderilen MASAK raporu, telefon dinleme kararları ve fiziki takip kararları dikkate alındığında Mouhammad Qassem ile kardeşi Abdullah Qassem’in kurdukları havale sistemiyle örgüte para aktarımında bulundukları, para ilişkisi kurdukları diğer kişilerin de IŞİD’e mali destek sağladıkları için mal varlıkları dondurulan kişiler arasında yer aldıkları tespit edildi.

Hesap hareketlerindeki paraların hayatın olağan akışına aykırı biçimde yüksek meblağda olduğu ifade edildi.



GELİR DURUMLARIYLA ÖRTÜŞMEYEN YÜKSEK PARALAR

Sanıkların, hesaplarındaki yüklü paralara açıklık getiremedikleri vurgulandı.

Para transferi yapan kişilerin açıklama kısmına “İnfak”, “Kurban” ve “Yardım” gibi ibareler ekleyerek Suriye’deki cihatçı gruplara finansman sağladıkları istihbarat birimlerince tespit edildi.

Sanıkların kullandıkları sosyal medya hesapları üzerinden de cihad çağrılarıyla terör eylemlerini övücü ve meşrulaştırıcı paylaşımlarda bulundukları belirlendi.

MASAK raporuna göre, Mouhammad Qassem’in iş ve gelir durumuyla örtüşmeyen yüklü para hareketleri olduğu, Türkiye’de mal varlığı dondurulan IŞİD bağlantılı, haklarında arama kararı olup bir kısmı Suriye’deki çatışmalı bölgelerde terör örgütü saflarında silahlı faaliyetlerde bulunan T.C uyruklu kişilerle teknik takibe yakalanmamak için Telegram, Whatsapp gibi  sıkça kullandıkları uygulamalar üzerinden bağlantılı oldukları bildirildi.

İLLEGAL DÖVİZ ZİNCİRİ 

Sanıkların illegal döviz zinciri olan IŞİD bağlantılı Al Haram adlı yapılanmayla bağlantılı oldukları belirlendi.

Sanıklardan Arif Özger’in sosyal medya hesabından yaptığı propaganda içerikli paylaşımında, “HTŞ'nin özel kuvvetlerinden ignimasi grubu Asaib Al Hamara mücrim rejimin bölgesine yaptığı sızma operasyonu sonucunda, Allah’ın fazlı ve keremiyle 50’ye yakın rejim askeri öldürdü. Bunlardan 11’i ise üst düzey rütbeli. Geri çekilme esnasında sabit ağır silahtan biri de etkisiz hale getirildi. Allahümme lekel hamd” diye yazdığı bildirildi.



MAHKEME HÜKMEN TUTUKLANMASINA KARAR VERDİ

Bu tespitler üzerine sanıklar hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme sanık Mouhammad Qassem’i terör örgütü IŞİD’e finans sağlamak suçundan 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırdı ve Qassem’in örgüte önemli düzeyde finans sağladığı MASAK raporuyla da netlik kazandığı için alacağı ceza miktarı nazara alındığında hakkında adli kontrol kararı verilmesi halinde kaçma ihtimali bulunduğundan dolayı kaçmayı engellemeye yeterli caydırıcılıkta olmadığından hükmen tutuklanmasına karar verdi.

SALONDA TUTUKLANDI, CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Sanık duruşma salonuna çağrılan adliye polislerine teslim edilerek cezaevine gönderildi.

Kardeşi Abdullah Qassem 5 yıl, İbrahim Şaban ile Arif Özger 4’er yıl 2’şer ay hapisle cezalandırıldı.

Mahkeme bu sanıklar hakkında da adli kontrol kararı uygulanmasına karar verdi.