DEMET CENGİZ

Türkiye’de iş dünyasından siyasete, cemiyet hayatından sanat ve spora en kaymak tabakayı ağırlayan Sunset’in sahibi Barış Tansever “Yirmi yıldır tek bir lokantam var. O tek kalacak ama Sunset Brasserie, Steakhouse, Residence ve Wellness markalarını projelendiriyoruz” dedi.

Bir türlü mekanların gelenekselleşemediği Türkiye’de 20 yılı geride bıraktı Sunset. Patron Çıplak kitabımda ortaya çıkan istatistikte de yabancı iş insanlarının Türkiye’deki bir numaralı, Türk iş dünyasının ise üç numaralı tercihiydi. Sunset’in sahibi Barış Tansever, hem istikrar açısından örnek alınacak biri hem de gerçek bir hayırsever.

* İstanbul’da 20 yılı geride bırakan çok az restoran var. Sadece istikrarla ayakta kalmıyor, zirveyi de bırakmıyor Sunset. İşin sırrı nedir?

- İstanbul gibi bir metropolde bu kadar yılı tek bir lokantayla geride bıraktık. Bizim hedef kitlemiz lüks-pahalı restoran müşterisi, aslında çabuk terk ediyor. Bizi etmediler. Biz 20 yılı aşkın süredir aynı restoran, aynı şef, aynı dekor... İstanbul ki pek çok global lüks restoran markasını yemiş bir şehir... Bunu bana hep soruyorlar. Cevabı sanırım, biz insana çok yatırım yaptık. Yerimiz, manzaramız güzel ve standardı hiç bozmadan kendimizi yeniledik.

DUBAİ VE BAHREYN’DEN TEKLİF

* Uluslararası mutfak sunan bir restoranda yabancı çalışanlar da olmalı. Sizde durum nedir?

- Bizde 2 Japon, 5 Taylandlı, birer de Macar ve Fransız çalışıyor. Birleşmiş Milletler gibiyiz biraz.

* Sunset’i hiç kimse istemedi mi bugüne kadar? Satın almak isteyenler, şubesini açmak isteyenler, yurtdışına götürmek isteyenler...

- Çok teklif geldi. Sunset zirvede ve bir şey yapacaksam onu geçmem yazım. Açıkçası o fırsatı görmedim. Bahreyn ve Dubai’ye götürmek isteyen yabancılar oldu. Türkiye’de pek çok otelden ve yatırımcıdan teklif geldi ama vermedik kızımızı.

* Siz de şubeleşmediniz ama...

- Sunset, mesleğinde en başarılıların geldiği ve kendini ödüllendirdiği bir yer. Dediğim gibi onu geçecek bir fırsat çıksaydı önüme değerlendirirdim. Ama biz şimdi kendi restoranımızın açık alanında brasserie açtık.

Sunset Steak House, Sunset Brasserie, Sunset Residence ve Sunset Wellness açabilirim artık. Sunset bir ve tek olmaya devam edecek ama onun yavru markaları için artık projelere başladık.

BURADA OLAN BURADA KALIR

* Sunset’te kimse yakalanmaz. Sosyal medyada da fazla yoksunuz. Neden?

- Sunset’te olan Sunset’te kalır! Buradan basına hiçbir şey sızmaz. Çünkü ne bizim ne de buraya gelen kitlenin buna ihtiyacı var. Fenomen veya şu ünlü geldi gitti diye Instagram’a fotoğraf koymak bizim değerlerimizle örtüşmüyor. Sosyal medyadaki duruş, kurumsal kimliği yansıtmalı. Bizimkisi tam olarak bu. Burada siyasetçi de işinsanı da rahat eder. Bizim çok ilginç misafirlerimiz olur. Kendileri paylaşmadıkça biz basına servis etmeyiz. Krallar, kraliçeler, devlet başkanları...

Geçenlerde Kate Middleton’ın kız kardeşi Pippa geldi. Çok beğendi ve sonra ailesini alıp yine geldi. İngiltere kraliyet ailesinin dünürleri tam kadro buradaydı. Biz sadece iyi ağırlamaya çalışırız o kadar.

Başarının sırrı

- Başarının formülü şans kapıyı çaldığında onu değerlendirebilecek kadar donanımlı ve hazır olmaktır. Yani şansın, şans olduğunu fark edebilmek ve tabii ki emek vermek, kafayı yormak ve kendini durmadan geliştirmek lazım.

- Yeni dünya düzeninde hafif arıza olmadan başarılı olunmuyor.

Yetenek avı

- Etrafımda akıllı ve iyi niyetli insanların olmasına çok dikkat ederim. Kötü niyetli haset insanlardan uzak dururum. Burada eşimin 6’ncı hissine de güvenirim.

- Bir insan yetenekli de olsa, çalışkan değilse ve hayat disiplini yoksa başarılı olamaz.

- Herkesten aynı heyecanı beklememek gerek. Kimi karakterler memur zihniyetli. Bana zor gelse de onları öyle kabullendim.

Şans

- Şans olmazsa olmaz ama hele operasyonel bir işiniz varsa sadece şansla olmuyor.

- Doğru yerde doğru zamanda olmak için, farkında olmakta yarar var. Araştırmak ve merak etmek lazım. Şans durup dururken gelmiyor. Papaz pilav bir kez yiyor.

Hobi

- İstanbul ve Bizans tarihi ile ilgili kitapları araştırıp toplarım.

- Şarap koleksiyonum var. Dünyadaki şaraplarıyla ünlü bölgeleri gezer, değerli ve nadir bulunan şarapları hem işim hem de kendim için toplarım.

İş-Hayat Dengesi

- Dengeyi tutturmak maalesef mesleğimden dolayı çok zor.

- Çocuklarımın evde olduğu zamanlarda ben işte olmak zorunda kalıyorum.

Bu yüzden yıllardır, hem ailece hem de eşimle baş başa seyahatlere gidip, kaliteli zaman geçiriyoruz. Bunu bir gelenek haline getirdik.

Kulağa Küpe

- Farkındalık! Maalesef insanlar kendi kabuklarına çekilmeyi tercih ediyor. Özellikle biz Türkler, dünyada olan biteni farkında olmadan yaşıyoruz.

- Analitik düşünmeli, sebep sonuç ilişkileri arasındaki kurguyu yapabilmeli.

Farkındalık çok önemli, hem kendi kapasiteni iyi anlamak hem de piyasa algısını geliştirmek şart.

Pişmanlık

- Şanslıyım ki çok pişman olacağım bir şey yapmadım şu ana kadar.

- İki buçuk lisan konuşuyorum. Keşke daha çok dil öğrenseydim. İtalyanca ve İspanyolca konuşuyor olmak isterdim. Kaçırdık bu fırsatları.

Sosyal Sorumluluk

- Mezun olduğum Boğaziçi Üniversitesi’ne gönülden bağlıyım. Mezunlarımızı mobilize etmek, Boğaziçi için kaynak yaratacak proje geliştirmek beni heyecanlandırıyor.

- Boğaziçi’nde hem mütevelli heyetindeyim, hem vakıf yönetim kurulu üyesiyim, hem de vakfın iktisadi işletmesinin yönetim kurulu başkanıyım. Maddi, manevi hizmet etmek bana çok iyi geliyor.

 Dalkavuklukla Mücadele

- Dalkavukluk müessesesi Osmanlı’dan bu yana milletimizi kavramış bir illet. Gücün esiri olmamak lazım ama maalesef millet olarak güçlünün yanında olmayı tercih etmişiz.

- “Köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyeceksin.” Deyimlerimize bile girmiş. Her zaman merak etmişimdir başka memleketlerde buna benzer bir deyim var mıdır?

Sosyal Medya

- Şahsen kullanmıyorum. Ne Facebook ne de Twitter’dayım!

- Ama Sunset olarak kesinlikle olmamız ve iyi kavramamız gereken mecralar olduğuna inanıyorum. Sosyal medya yeni nesil için hayatın ayrılmaz bir parçası olacak. Kurumsal kimlikle uyumlu bir duruş olmalı.