Türkiye Tarım Kredi Kooperatifler Merkez Birliği’nin, Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Devecipınar köyünde 186 dönüm arazi içerisinde, 4 bin 500 başlık ahırı, 200 fıskiyeli sulama sistemi bulunan, etrafında 50 dönüm tarlası, her yıl arkasındaki bin 700 dönüm merayı kiralayan bir işletmesi var.

Boğazlıyan coğrafyasında hayvanın yiyebileceği bütün yemler üretiliyor. Bu kadar uygun bir ortamda bile bu işletmenin zarar ettiği gerekçesiyle satışa çıkarılması, ülkemizde hayvancılığın, tarımın ne hale geldiğini gösteriyor. O dev çiftlik, 199 milyon liraya pazarlık usulüyle sarı sayfalarda satışa sunuldu. Çiftliğin elden çıkarılmasıyla birlikte Tarım Kredi, hayvancılık alanındaki en önemli işletmelerinden birini kaybetmiş olacak. Yazık oluyor ülke hayvancılığına...

AKP’Lİ YÖNETİCİLER ELİYLE

Kuruluş amacı çiftçiyi desteklemek, üretimi artırmak ve hayvancılığı güçlendirmek olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin, böylesine stratejik bir üretim tesisini ikinci el mal satar gibi ilan sitesinde satışa sunması da hayli yadırganacak bir durum. Bugün ülkede et ve süt fiyatları kontrolden çıkmışken, üretici ayakta kalma mücadelesi verirken, kamuya ait bir hayvancılık tesisi “satılık” etiketiyle vitrine çıkarıldı.

Piyasada dengeyi sağlamak, pahalılığı önlemek adına Tarım Kredi’nin önemli görevi var. Tarım Kredi’nin yönetimi daha çok AKP’nin milletvekili adaylığı, il, ilçe yöneticiliği yapmış isimlerden oluşuyor. Yönetim Kurulu Başkanlığını Adem Darımla yürütüyor.

Bu çiftlik sadece bir taşınmaz değil, et ve süt üretim potansiyeli, binlerce hayvanlık kapasitesiyle ülke hayvancılığına nefes olabilecek bir merkez, istihdam, gıda güvenliğidir. Şimdi yapılan yıllardır var olan çiftlikte üretimi sürdürmek yerine elden çıkarmak oluyor.

HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİRKEN

Daha da vahimi, satışın yöntemi. Kamuya ait bir üretim tesisinin gerekçesi, fizibilitesi, kamuya maliyeti ve geleceği açıklanmadan; Meclis’te, kamuoyunda ya da sektör paydaşlarıyla tartışılmadan bir internet sitesinde satışa çıkarılmasını yöre halkından, şeffaflıktan uzak, denetimsiz ve sorgulanması gereken bir tercih olarak görüyor.

Bu çiftlik neden satılıyor? Zarar mı ediyor, yoksa zarar ettirildi mi? Satıştan elde edilecek gelir kime, neye hizmet edecek? Hayvancılığın can çekiştiği bir dönemde bu kapasite neden devre dışı bırakılıyor? Bugün çiftçiye “üret, üretmezsen batarsın” denilirken; kamunun kendi üretim tesisini satışa çıkarması tam bir çelişki. Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçiye umut olması gerekirken, kararla, üretimden vazgeçmenin sembolü haline gelmiş. Bu satış sadece bir mülk satışı değil, aynı zamanda tarım ve hayvancılık politikalarının resmidir.

Bu satışa yöre halkının tepkisi yüksek ama bunu duyuramıyorlar. Ziraat Mühendisi Deniz Altıntaş, bu ölçekte ve bu koşullarda bir işletmenin bile zarar eder hale getirilmesini eleştiriyor, “Bu kadar rantabl işletmeyi zarar ettirenler, bu ülkede tarımsal üretim planlamasını nasıl yapacak?” diye soruyor.

Daha önce AKP Akdağmadeni İlçe Başkanlığı görevinde bulunan, milletvekili aday adaylığı başvurusu olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adem Darımla’ya, bu satışı sordum.  Şunları söyledi:

“Biz Trakya’dan büyük bir arazi aldık. Orada kendi hayvan ırkımızı üreteceğiz. Onun için paraya ihtiyacımız var. O yüzden, Devecipınar’daki tesislerimizi satmak zorunda kalıyoruz. Oraya gerçek değerini verecek, iş yapacak birisine vermek istiyoruz. İhtiyaç olunca mecburen satmak zorundayız. Bir de genel müdürlük Trakya’da olduğu için ister istemez burası ikinci planda kalıyor. Yani istediğimiz şekilde de götüremiyoruz.

YOZGATLI ELİYLE SATIŞ

Evet, bu satış Yozgat için kötü ama diğer taraftan ülke için de daha önemli bir şey yapıyoruz. Bu satış kararından önce milletvekillerimizle de görüştük. Boğazlıyan ve Sarıkaya belediyelerinin tesisi almasını istedik. Ama ihaleye katılmadılar. O kadar parayı vermek istemediler. Çiftlikte kesim hayvancılığının yanı sıra süt işleme tesisleri de bulunuyor. Burayı alacak kişi mutlaka çalıştırır. Çünkü devasa bir tesis.”

Satışı gündeme getiren Genel Müdür Hüseyin Aydın, Yozgat’ın eniştesi. Eşi Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Babayağmur köyünden. Satışa onay veren yönetimin başında Yozgat Akdağmadeni ilçesinden Adem Darımla bulunuyor. Yani, Yozgat’taki dev tesisin satışında Yozgatlı eli var. Açıkçası bu durum, Yozgatlıları üzüyor.

HANGİ MİLLETVEKİLİNE SORULDU

Satış kararından önce milletvekillerine durumu anlattıkları ve onların da onaylarının alındığı belirtiliyor ama, durum hiç de öyle değil. Örneğin İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar’a soran oldu mu? Hayır. Deneyimli siyasetçi Lütfullah Kayalar’ın onlara mutlaka farklı önerileri olacaktır.

Başka ilden milletvekili seçilen Boğazlıyanlı milletvekillerinin de bu satış işinden habersiz olduğunu öğrendim. Ancak, AKP’li milletvekilleri belki bu satıştan haberdardır. Yol yakından, bu satış işi yeniden gözden geçirilmeli, Yozgatlı siyasetçiler illerinden önemli bir tesisin gitmesine izin vermemeli.

----------------

Kıymetli okurlarımızın yeni yılını yürekten kutluyor, iyilik ve esenlikler diliyorum.