‘Yenidoğan Çetesi’ni ortaya çıkarmak için başlatılan çalışmalarda bilgi sızmaması için Sağlık Bakanlığı, savcılık, mahkeme, emniyet arasında müthiş bir gizlilik uygulandı. Görev emrinin yer aldığı “Gizli” zarf sağlık müfettişlerine hastane kapısında tebliğ edildi. Müfettişler, eş zamanlı olarak aynı anda hastanelere baskın yaptı.

Dönemin İstanbul İl Sağlık

Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 2023 yılı içerisinde “Yenidoğan Çetesi” ile ilgili emniyet ve savcılığa başvurup “şüpheli” gördükleri kişilerin yasal dinleme ve takip süreçlerinin başlamasını istedi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun talimayıyla 10 hastane kapatıldı. Sağlık Bakanlığı müfettişlerine daha fazla yetki verilmesi, denetim alt yapısının güçlendirilmesi, mevzuat eksikliklerinin giderilmesiyle bu tür yolsuzlukları üzerine daha rahat gidilebilecek.

OLAĞAN DIŞI DENETİM

Kimseye haksızlık yapılmasın. “Yenidoğan Çetesi’ne nasıl ulaşıldığını adım adım izleyelim: 

■ 27 Mart 2023: Bazı özel hastaneler ile ilgili CİMER’e şikayet yapıldı.

■ 28 Mart 2023: Sağlık Bakanlığı şikayeti hem Teftiş Kurulu Başkanlığı’na hem de İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdi ve idari işlemler başlatıldı.

■ 2 Mayıs 2023 : İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Özel Hastaneler Birimi tarafından olağan dışı denetimler başlatıldı.

YENİDOĞAN OPERASYONUNU BAŞLATAN YAZI:
Soruşturmanın her aşamasında gizliliğe önem verildi. Bazı belgeler bilgisayar ortamına yüklenmeyip kasada saklandı.

■ 5 Mayıs 2023: İl Sağlık Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda “... çok sayıda hastanenin yenidoğan yoğun bakımlarının kiralanarak insani ve uygun olmayan koşullar nedeniyle çok sayıda bebek ölümlerine neden olunduğu ve ödemeler nedeniyle SGK’nın zarara uğratıldığı...” şeklindeki yazı ile adli yönden de soruşturma başlatılması talep edildi. Bu şikayetin somut delillerle ortaya konması için inceleme/soruşturma süreci bu aşamadan sonra İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ile ortak olarak yürütüldü.

■ 20 Haziran 2023: 20 Haziran 2023 tarihinde teknik takip için hakimden izin alındı. 2024 yılı şubat ayına kadar şüphelilere ilişkin fiziki ve teknik takip yapıldı. “Savcılık ve emniyet makamları İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ile şifahi görüşmeler gerçekleştirerek gizlilik kararı bulunan bir soruşturma dosyasında adı geçen özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım servislerinde olağandışı denetimler yapılmasını ve elde edilen bilgi ve belgelerin kendileriyle paylaşılmasını talep etti.”

9 KARARLA 300 KİŞİ DİNLENDİ

■ 4 Eylül 2023 : Emniyet’in Yolsuzluk Büro Amirliği tarafından Savcılığa bildirimde bulunuldu. Özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin tedavi dışında maddi menfaat sağlamak amacıyla hastalarla doldurulduğu tespit edildi. Bu sürece kadar savcı, hakimlikten değişik tarihlerde 9 ayrı dinleme kararı talep etti. Toplam 300 kişi dinlemeye alındı.

■ 25 Eylül 2023 :  İşbirliği yapan savcılık ve emniyet bahsi geçen kurumlarda olağandışı denetimlerin gerçekleştirdi. Bilimsel heyet tarafından denetimlerde sorulacak ve bakılacak hususlar belirlendi. İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nce yapılan organizasyonla denetim ekipleri teslim aldıkları kapalı zarflarda bilmedikleri özel hastanelerin yanına kadar getirildi. Tüm denetim ekipleri bahsi geçen özel hastaneleri eş zamanlı olarak denetledi.

Teknik takibe yansıyan ve en önemli delilleri oluşturan tape (dinleme) kayıtları bu denetim sırasında elde edildi. (Bu kişiler denetime ilişkin kendilerine sorulanları birbirleriyle paylaşmaya başladı.)

BİLİMSEL KURUL İNCELEDİ

■ 28 Eylül 2023:  İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, olağandışı denetimde elde edilen bulguların bilimsel bir kurul tarafından değerlendirilip raporlanması amacıyla ‘Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim Değerlendirme Komisyonu’ kurdu. Bu komisyonun emniyete verilmek üzere rapor hazırlayacağı belirtildi. 25 Eylül 2023’deki olağanüstü denetimden sonra emniyet dinleme kayıtları ve teknik takibe ilave olarak 6 özel hastaneye daha yeniden denetim istendi. Bu süreçte somut delil toplandı.

■ 24 Kasım 2023: Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, dosya üzerindeki gizlilik kararına riayet edildi. 5 Aralık’ta müfettişler görevlendirildi. Bu müfettişlerden, şüphelilerle temasa geçemeden ve dosya içeriği hakkında bilgi vermeden, tedavi yöntemlerinin tıbbi süreçlere uygun olup olmadığı, kamu zararının olup olmadığını incelenmesi istendi.

■ 7 Aralık 2023 : Müfettiş görevlendirildikten sonra, savcılıktan bilgi ve belge talebinde bulundu. Savcılık, dosyada gizlilik kararı bulunduğu belirtilerek sadece iddialara yönelik kısa bir bilgi notunu paylaştı. Bu notta adı geçen hastanelerde yolsuzluk ve haksız kazanç elde edildiğine dair bilgiler yer aldı. 

ANALİZ EDİLDİ

■ 16 Şubat 2024 : Müfettişler, topladıkları delilleri 16 Şubat 2024’de savcılıkla paylaştı.

■ 22 Nisan 2024: Savcılık, dosya hakkındaki gizlilik kararının devam ettiğini müfettişlere yazılı olarak bildirildi.

■ 27 Nisan 2024 : Emniyet tarafından yapılan operasyon sonrasında 47 şüpheli gözaltına alındı, 22 şüpheli tutuklandı. Bu tarihte konu basında yer aldı...

■ 9 Mayıs 2024: Operasyon sonrası gizlilik kararının kaldırılmasının ardından 3 bin 472 sayfa polis fezlekesi, şüphelilerin savcılık ifadeleri, MASAK raporu ve ilgili diğer bilgi ve belgeler müfettişlere teslim edildi. İnceleme süreci başlatıldı.

■ 28 Haziran 2024: Savcılık tarafından müfettiş marifetiyle bebek ölümlerinin tespitine yönelik tıbbi görüş alınması talep edildi.

■ 3 Eylül 2024: 62 adet flash bellek, 4 adet hard disk ve 2  adet CD’den oluşan şüphelilere ait telefon ve bilgisayarın dijital materyalleri müfettişlerce analiz edilerek usulsüzlüklere ilişkin somut bulgu ve belgeler tespit edildi.  İncelenen dijital materyaller 11 Eylül 2024 tarihinde savcılık makamına iade edildi.

■ 16 Eylül 2024: Müfettişler, Üsküdar Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden bir profesör ve iki Doçent Neonatoloji uzmanından oluştu. Bu heyet, bebek ölümlerinde şüphelilerin sorumlu olduğu yönünde kanaat bildirdi. Müfettişlerin tıbbi mütalaası Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

“Yolsuzluk, usulsüzlük, nitelikli dolandırıcılık başlıkları ile devam eden soruşturma kapsamına bebek ölümleri ilk defa bu tarihte dahil edildi.

5 BİN SAYFALIK RAPOR

■ 28 Eylül 2024: Müfettiş soruşturması tamamlandı. Mevzuata aykırı işlemlerle hastanelerin ilişkisi müfettişler tarafından belirlenip raporlandı. Müfettişlikçe yürütülen inceleme tamamlanarak inceleme raporu Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na sunuldu. İlgili raporda usulsüzlük tespit edilen özel hastanelerin kapatılması önerildi. Ekleriyle 5 bin sayfalık rapor, Başkanlık Raportörleri tarafından usul ve esas yönünden tetkik edildi. Bakan Prof.Dr. Kemal Memişoğlu’nun Olur’u alınarak hastanelerin kapatılması dahil diğer tedbirler alındı.

■ 16 Ekim 2024: Savcılık iddianameyi hazırlandı.

■18 Ekim 2024: Savcılıkğın iddianameyi tamamlamasından 2 gün sonra da müfettiş raporu onaylandı. İlliyet bağı kurulan özel hastanelerin ruhsatları iptal edilerek kapatıldı.

Keşke bebeklerimiz ölmeden önce bu akıl almaz olaylar ortaya çıkarılsaydı.