İklim değişimi, çevre kirliliği ve ormanların azalması dünyadaki toplu ölümlerin artışındaki başlıca nedenler olarak biliniyor. Bilim insanları şimdi yok oluşun altıncı dalgasının başlangıcıyla ilgili ilk işaretleri gördüğünü iddia etti. Ancak işin kötüsü, toplu ölümler bu sefer insan soyunu etkileyebilir.

'ŞARTLARIN DÜZELMESİ MİLYONLARCA YIL SÜREBİLİR'

Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmada altıncı dalga toplu ölümlerinin başladığı ve bu dalgada türlerin daha önceki evrelere kıyasla yüz misli daha çabuk yol olacakları belirtiliyor. Princeton, Stanford ve Berkeley Üniversiteleri'nde görev yapan araştırmacılar, yakında kurbanlar arasında yer alabilecekleri konusunda insanları uyardı. Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nden Gerardo Ceballos ise bu sürecin geriye çevrilmemesi halinde gezegenimizdeki şartların ancak milyonlarca yıl sonra düzelebileceğini söylüyor.

'EN İYİMSER TAHMİN'

Araştırmacılar analizleri için fosillerle veya diğer verilerle belgelenen omurgalı türlerin yok oluşlarını değerlendirdi. Bulgular kaba tahminlere dayanıyor. Bilim insanları günümüzdeki tür ölümleriyle ilgili oranları, dünyada henüz insanın bulunmadığı zamanlardaki yok oluşlarla karşılaştırdı. Daha önceki evrelerde yüzyıl başına 10.000 omurgalıdan ikisi ölmüş. Bu oran geçen yüzyılda 114 misli kadar daha yüksekti. Üstelik de bu en iyimser tahmindi.

ÇÖZÜM: İNSANLIK DİĞER TÜRLERİN KORUNMASI İÇİN ÇABA GÖSTERMELİ

Tür ölümlerindeki hızlanma nedenleri arasında en başta iklim değişimi, çevre kirliliği ve ormanların yok oluşu gösteriliyor. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) verilerine göre tüm amfibyum türlerinin yüzde 41’i ve tüm omurgalı türlerinin yüzde 26’sının soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Araştırmaya katılan bilim insanlarının ortak önerisi şu: İnsanlık tehdit altında bulunan türlerin korunması için çok daha fazla çaba harcamalı.

Bu ayakkabı ayağınızı sıkmıyor

Bu ayakkabı ayağınızı sıkmıyor