DIŞ HABERLER

Facebook dün akşam Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan trajik saldırılar sonrası, Parisliler için 'Güven kontrolü' (Safety check) uygulamasını devreye soktu. 'Güvendeyim' özelliği sayesinde Facebook, Paris'teki kullanıcılara otomatik olarak "Güvende misiniz?" sorusunu yöneltti. Kişilere güvende olup olmadığını bildirmek için 'güvende' ve 'tehlike altında' şeklinde iki seçenek sunan Facebook, kullanıcının cevabı otomatik olarak Facebook arkadaşları ile paylaşarak kişilerin birbirileri hakkındaki kaygıları en aza indirmeyi hedefledi.



Facebook'un bu uygulaması, birçok Parisli tarafından kullanıldı ve kişilerin birbirleri hakkında haber almaları bakımından da yararlı oldu.

Ancak Facebook'un 'Güvendeyim' butonu, tartışmaları da beraberinde getirdi.



Tartışmaların merkezinde ise, Facebook'un 'ayrımcılık yaptığı' düşüncesi yer alıyor. Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısı olan ve 102 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Katliamı sonrası Facebook 'Güvendeyim' uygulamasını devreye sokmamıştı.



10 Ekim’de, Barış ve Demokrasi Mitingi öncesi Ankara Tren Garı kavşağında 3 saniye arayla meydana gelen 2 patlamada 102 kişi öldü 500′den fazla kişi yaralandı. Düzenlenen saldırı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı bombalı saldırısı oldu. Üstelik saldırı, Türkiye'nin başkenti Ankara'da gerçekleştirildi.



Aynı şekilde, geçtiğimiz çarşamba günü Lübnan’ın başkenti Beyrut, çifte intihar saldırısıyla sarsıldı. Kentin güneyindeki Şii nüfusun yoğun olarak yaşadığı, Hizbullah kontrolündeki Burc el-Barajne’yi hedef alan 2 ayrı intihar saldırısında 43 kişi yaşamını yitirdi, 200’den fazla kişi de yaralandı. Ancak Facebook, yine 'Güvendeyim' butonunu devreye sokmadı.

Facebook'un bu tercihi, bazı sosyal medya kullanıcıları arasında Facebook'un 'batı merkezli' bir tutum sergilediği şeklinde yorumlandı.

Paris'in en çok turist alan şehirler arasında olduğu biliniyor. Kararın Paris'teki turist nüfus yoğunluğunun fazla olması ve Paris'in 'ikonik' bir şehir olmasıyla ilgili olduğu düşünülüyor.



Facebook daha önce deprem ve tayfun bölgelerinde 'Güvendeyim' butonunu devreye sokmuştu.