ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, Japonya'nın güneydoğusundaki Ogasavara Adaları açıklarında Rihter ölçeğinde 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi.

Japonya kıyılarıdan yaklaşık 194 kilometre açıkta meydana gelen depremin yaklaşık 1 dakika sürdüğü, başkent Tokyo'nun güneyindeki Kanto bölgesininde yoğun olarak hissedildiği ve Tokyoluların da sarsıntıdan etkilendiği gelen bilgiler arasında.



Depremin yerel saatle meydana 20:24'te meydana geldiği ve başkent Tokyo'dan 874 kilometre uzakta olan depremin yerin 678 kilometre altında gerçekleştiği belirtiliyor.

Japonya'nın Pasifik Okyanusu kıyılarında meydana gelen depremin merkez üssü Bonin Adaları olarak bildiriliyor. Depremin, bölgeye en yakın yerleşimin bulunduğu ve 2 bin civarında nüfusu olan Chichi-Shima adasında yoğun olarak hissedildiği belirtiliyor.

Depremin yoğun olarak hissedildiği Saitama bölgesindeki bir süpermarkette, deprem sonrası raftaki şarap şişelerinin yere düştüğü görülüyor.

Deprem Japon Shindo ölçeğine göre ise +5 ölçeğinde. Bu da depremin önem taşıdığı ve deprem süresince hareket etmenin güç olduğu anlamına geliyor.

Yetkililer tsunami tehlikesini olmadığını açıkladı. Sarsıntıda can ya da mal kaybı olmadığı belirtildi.

"Pasifik Ateş Çemberi" deprem ve volkan kuşağında yer alan Japonya, 11 Mart 2011'de tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşamıştı. 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki tsunami, 19 bin kişinin yaşamını yitirmesine, binlercesinin yaralanmasına ve ülkenin kuzeydoğu kıyılarında büyük hasara yol açmıştı.

Deprem ve tsunami, Fukuşima nükleer santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Üç reaktörün erimesi sonucu ortaya çıkan radyasyon sızıntısının ardından bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti.