7 Temmuz 2005'te Londra'da El Kaide ile bağlantılı militanlar sabah saatlerinde üç bombayı şehrin otobüslerle beraber tüm toplu taşımasını sırtlayan metroda patlatmış, toplam 39 kişi hayatını kaybetmişti. Yaklaşık bir saat sonra ise dördüncü bir bomba Tavistcok Meydanı'nda Londra'nın ünlü kırmızı renkli çift katlı otobüslerinden birinde patlayarak 13 kişiyi daha öldürmüştü. Birleşik Krallık topraklarında gerçekleşen tarihin en kanlı saldırısında 700 kişi de yaralanmıştı.



SALDIRILAR EL-KAİDE BAĞLANTILIYDI

Saldırılar El Kaide ile bağlantılı olan 30 yaşındaki Muhammed Sıdık Han, 22 yaşındaki Şehzad Tanver, 18 yaşındaki Hasib Hüseyin ve 19 yaşındaki Germain Lindsay tarafından gerçekleştirilmişti.



"TERÖRİZM KARŞISINDA ASLA SİNMEYECEĞİZ"

Başbakan David Cameron, Twitter hesabından "Londra 7/7 saldırıları üzerinden 10 yıl geçti, tehdit gerçek olduğu kadar ölümcül şekilde devam ediyor, ama terörizm karşısında asla sinmeyeceğiz" diye yazdı. Cameron ve Londra belediye başkanı Boris Johnson diğer yetkililerle beraber Hyde Park'ta saldırı için dikilen anıta çiçek bıraktı. Resmi olmayan törenler de şehrin farklı noktalarında yapıldı.

Saldırılardan kurtulanlar Edgware Road durağında çelenkler bırakırken, polis ve itfaiye görevlileri Hyde Park'ta bulunan anıta çiçek bıraktı. Ayrıca Londralılar, sabah işe giderken bir durak erken inerek hep beraber gidecekleri yöne yürüme çağrısı yaptı. Öğleden sonra da Cambridge Dükü Prens William, Hyde Park'ta kurbanların aileleri, saldırıdan kurtulanlar ve on yıl önce bugün görev yapan itfaiye ve ambulans görevlilerinin katılacağı anma törenine iştirak edecek.

Türkiye saatiyle 13.30'da, Londra'nın toplu ulaşım ağında saldırının kurbanlarını anmak için bir dakikalık sessiz saygı duruşu gerçekleştirildi. Ayrıca TSİ ile 13'te toplam 52 kurban için St Paul Katedrali'nde ulusal tören düzenledi. Katedraldeki sessiz törenin ardından, kubbesinden çiçek yaprakları serpilecek.

BBC ile Cameron arasında 'IŞİD' gerginliği

BBC ile Cameron arasında 'IŞİD' gerginliği