Fotoğraflar: Shutterstock


DIŞ HABERLER

Los Angeles merkezli Humai teknoloji firması, ölen insanların bilincini yapay bir bedene, yani bir robota, aktarmayı sağlayan Atom&Eve (Atom ile Havva) adlı proje üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Şimdiye kadar geliştirilen yapay zeka çalışmalarının da, projede kullanılacağı aktarıldı.

Bu konuda çalışma yapan şirketler 3 ana teknolojiden yararlanıyor: Nanoteknoloji, biyonik ve yapay zeka. Humai, robota aktarılan bilincin ise 30 yıl içinde hayata geçirilebileceğini düşünüyor.

ÖLEN KİŞİNİN BEYNİ YAPAY BEDENE AKTARILACAK


Yapay zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanıyor. Yapay zeka çalışmaları genellikle insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek bunların benzeri yapay yönergeleri geliştirmeye yönelik olarak geliştiriliyor. Humai de, nanoteknolojiyi kullanarak insanların konuşma stillerini, düşünce süreçlerini ve davranışlarını kaydetmeye çalışıyor. Kaydedilen bilgiler çeşitli sensörlere kodlanıyor. Ölen kişinin beyin ve düşünce yapısından beslenen yapay bedenlerin, üzerine bilgileri kodlanan sensörler aracılığıyla hareket etmesi bekleniyor.


2015 yapımı Chappie adlı filmde, robotların dünyaya hakimiyeti konu alınmıştı. Yakın bir gelecekte geçen filmde robotlardan oluşan bir polis ordusu, insanların güvenliğini sağlamakla görevlendirilmiştir. Ancak bu robotlardan bir tanesi olan Chappie bir gün kaçırılır ve yeniden programlanır. Bu andan itibaren dünyanın ilk düşünebilen ve hissedebilen robotu olan Chappie, artık otoriteler için bir tehdit olarak algılanmaya başlamıştır ve bir an önce yok edilmesi gerekecektir.


ÖLÜM 'KAÇINILMAZ' DEĞİL


Humai'nin kurucusu Josh Bocanegra, "Ölümü kabul ediyorum. Ancak günün birinde öleceğimden yüzde 100 emin olmamaktan korkmuyorum" şeklinde konuştu. Humai'nin Facebook sayfasında ise, "Ölüm her zaman kaçınılmaz mı? Biz öyle düşünmüyoruz" ifadeleri yer aldı.

Humai, klonlama teknolojisi geliştikçe beyni yeniden kurmanın da mümkün olabileceğini söylüyor ve vizyonlarını şöyle açıklıyor: "Humai yaşam sonrası hayatı yeniden keşfetmeye çalışan bir yapay zeka şirketidir. Sizi öldükten sonra yeniden yaşama getirmek istiyoruz."

Australian Popular Science dergisine konuşan Bocanegra, ölen kişinin beyninin kriyojenik teknolojisi kullanılarak dondurulacağını, öngörülen teknoloji tam anlamıyla geliştiğinde dondurulan beynin yapay bir bedene aktarılacağını ve böylece bilincin yapay bedende tıpkı ölen kişi gibi yaşayabileceğini dile getirdi.

ZİHNİN YAŞLANMA SORUNU


Beynin ve zihnin beden üzerinde etkili olduğu bilinen bir gerçek. Yapay bedene aktarılan beyin, tıpkı insan bedeninde olduğu gibi yapay bedenine sinyaller gönderip onu hareket ettirebilecek. Yaşlanmayan yapay bedene karşılık yaşlanan zihin sorunu ise, nanoteknoloji sayesinde ölen beyin hücrelerinin tamir edilmesi ya da ortadan kaldırılmasıyla giderilmeye çalışılacak.

"ÖLÜMLE SAVAŞMIYORUZ"


Bocanegra çalışmayı şu sözlerle açıklıyor: "Bunun 'ölümle savaşmak' olduğunu düşünmüyorum. Sadece ölümü 'opsiyonlu' yapıyoruz. Kişisel olarak bir kişinin neden ölmek istediğini aklım almıyor. Ancak herkesin tercihine saygı duyuyorum."

Humai hakkındaki ilginç bir gerçek, şirketin sadece 5 kişiden oluşuyor olması. Bu kişilerden ikisi araştırmacı, biri elçi, biri de yapay zeka uzmanı.

Bu girişim, ölenleri dünyaya geri getirmek için yapılan ilk girişim değil. Paranormal Games şirketi, ölenlerin sanal ortamda geri gelebileceği bir oyun üzerinde çalışıyordu. Proje, ölenler ile yakınlarını biraraya getiren bir oyun fikri üzerine kuruluydu.