FOTO:Cihan


Asuman ARANCA/ANKARA

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verdi. Verilen karara itiraz hakkı bulunuyor.

GEREKÇE : ''DEVLETİ ELE GEÇİREREK HÜKÜMETİ YIKMAYA TEŞEBBÜS''
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fetullahçı Terör Örgütlerine finansman sağlandığı iddiasıyla Akın İpek'in sahibi olduğu Koza İpek Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 22 şirkete kayyum atandı.Şirketler arasında Bugün ve Yaşam TV ile Koza Produksiyon da bulunuyor.

Karar uyarınca 22 şirketin yönetim kurumları lağv edilerek yerlerine 26 ayrı kayyım atandı. Hakimlik kararında, devleti ele geçirmeye ve hükümeti yıkmaya teşebbüs eden FETÖ örgütüne yardım iddiası söz konusuyken, bu şirketlere yalnızca denetim yönünden kayyım atanmasının yetersiz kalacağı belirtildi. ''Şirketlerin yönetim organının tüm yetkilerinin kayyumlara devredildiği" ifade edildi. Şirketlerin bundan sonraki faaliyetleri kayyumlarca yürütülecek. Kayyumlar şirket bütçesinden aylık 10 Bin TL ücret alacak

SAVCI TALEP ETTİ

Ankara Başsavcılığınca cemaate finansman sağladığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Soruşturma savcısı Musa Yücel, bilirkişiler tarafından hazırlanan rapordaki tespitleri gerekçe göstererek, hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Akın İpek'in sahibi olduğu 22 şirkete kayyum atanmasını talep etti. Ankara 5 Sulh Ceza Hakimliği de talebi yerinde gördü.

SMURFS VİLLAGE

Mahkeme kararında savcının talep yazısına da yer verildi. Savcı Yücel talep yazısında, bilirkişiler tarafından hazırlanan rapora atıf yaparak, "Şirketlerin bilinçli tesis edilen kurumlardan oluşturulduğu, ortaklık yapılarında yer alan kişilerin neredeyse tüm şirketlere hakim derecede aynı kişilerden oluştuğu, kurumların aynı adreste oldukları, farklı adreste olanların ise Ankara Yeni Mahalledeki Smurfs Village yani Şirinler köyü adresinde toplandıkları, muhasebe sahteciliklerinin yapıldığının, kayıtdışı parasal girdinin varlığının yapılan harcama ve muhasebe düzenlemelerinden organize bir şekilde örgütlenen bu kurumlarda var olduğunu tespit edildiğini" belirtti.

Bilirkişilerin ön raporlarında, "mali içerikli önemli ve bilinçli davranışların yasadışı finansal amaçlı olduğunun belirlediği, reel üretimlerle beyan edilen üretimler arasında farkların bulunduğu ve kasa girişlerinde çelişkiler ile bilinmezlikler tespit ettiği" anlatılan talep yazısında, özellikle altın üretiminde gerçek üretim ile bildirilen üretimler arasında mutlak şüpheli rakamların olduğuna yer verildiği kaydedildi.

ÖRTÜLÜ KAZANÇ SAĞLANIYOR

Talep yazısında, bilirkişilerin, madenlerin üretiminin yerinde anlık tespitli olması gerektiğinden üretimlere dair kurum beyanları dışında hiç bir verinin bulunmadığı, yurt dışından gelen finansal kaynakların yasal görünümde olmasına karşın içeriğinin tespit edilemediği, çok yoğun/fazla sayıda Şirinler Köyü para hareketliliğinin olduğunu (kara para aklama yöntemi), mali iz takibini ortadan kaldıracak şekilde iç içe geçmiş kurumsal belge hareketlilik tespit ettikleri ifade edildi.

"Muhasebe sistemine aşırı derecede yüklenilerek sistemin yorulduğu ve bağış ve yardımların toplumsal ticari hayatın olağan akışına, ticari teknik ve icaplara uygun olmadığı, alımı yapıldığı iddia edilen ancak alımına dair hiç bir somut belge bulunmayan danışmanlık hizmetleri için gider pusulası düzenlenerek para çıkışları yapıldığının" bilirkişilerce tespit edildiği kaydedilen yazıda, peçeleme ve muvazaa yöntemiyle bir çok işlem yapılarak örtülü kazanç sağlandığı öne sürüldü.

MASAK: "KARA PARA AKLANIYOR"

Yazıda, MASAK'ın da bir çok kara para aklama eylemi tespit ettiği, örgütsel amaçlara ulaşabilmek için kurumlarına ve kendilerine muhalif kişilerle ilgili bilgi ve doküman hazırlandığı, tehdit unsuru olabilecek şahıs veya kurumların belirlediği ve önlem alınması için yazışmalar yapıldığını bildirdiği kaydedildi.

Hukuka aykırı eylemlerin kuvvetle muhtemel olduğu ve usulüne uygun tutulmayan ticari defterler dahilinde sahte belge düzenlemek/kullanmak, hileli muhasebe işlemi yapmak, çift defter tutarak paralel bir muhasebe sistemi oluşturmak gibi onlarca yasalara aykırı durumun belirlendiği ifae edilen yazıda, "özellikle muallakta olan bir çok işlemin açığa çıkması ve suça konu işlemlerin halen ve sürekli biçimde işlendiği hususunda kuvvetli şüphe olduğu, atılı suçların şirket faaliyeti çerçevesinde işlenmesi sebebiyle maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için" kayyum atanmasının önemi vurgulandı.

HİMMET PARALARINI AKTARDILAR

İpek'in şirketlerinde yapılan aramalarda ele geçirilenlere ilişkin KOM'un hazırladığı raporda da, himmet adı altında toplanan paraların altın üretiminden kazanılmış gibi gösterildiği ve paravan şirketler adına çalışmış oldukları bankalar üzerinden kara para akladıkları, bu paraları de FETÖ örgütüne aktardıkları savunuldu.

"İpek'in yöneticisi olduğu şirketler aracılığıyla FETÖ'ye kara para aklayarak finansman sağladığı,  ihtiyacı olan kişi ve kurumlara bağış yaparak eğitim kurumu aracılığıyla örgüte eleman kazandırdığı, yazılı ve görsel medya aracılığı ile örgüte yönelik yürütülen soruşturmaların siyasi ve algı operasyonu olduğu yönünde haberler yaptırarak örgüt mensuplarını suçtan kurtarmaya çalıştığı" öne sürüldü.

İŞTE O ŞİRKETLER

"Koza İpek Holding, Koza Altın İşletmeleri A.Ş, Koza Anadolu Metal Madencilik A.Ş, Özdemir Antimuan Madenleri A.Ş, İpek Doğal Enerji A.Ş, Doğu Anadolu Maden A.Ş, Konaklı Metal Madencilik A.Ş, Bugün TV, Yaşam TV, Koza Prodüksiyon A.Ş, Rek-Tur Reklam A.Ş, İpek online Bilişim LTD, Koza İpek Tedarik A.Ş, AZ İpek Danışmanlık A.Ş, BB İpek Danışmanlık A.Ş, ATP İnşaat Tic A.Ş, Koza İpek Basın ve Basım Sanayi A.Ş, ATP Koza Gıda A.Ş, ATP Koza Turizm A.Ş, ATP Havacılık A.Ş, Koza İpek Sigorta A.Ş, Atlantik Eğitim Yayınları A.Ş"

SMURFİNG NEDİR?

MASAK'ın internet sitesindeki bilgilere göre, ''Smurfing'' ya da "Şirinler" denen yöntem para aklamak için kullanılıyor. Çok sayıda kişi, elindeki fonu ülke limitlerine yakın tutarlara bölünüp, şirinler yöntemiyle tarafından bankaya yatırıyor ve böylece bildirim yükümlülüğünden kurtuluyor.

 

KAYYUM NEDİR?

İpek Koza Holding'e bağlı 22 şirket Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla kayyuma devredildi. Peki, şirketlerin devredildiği kayyum nedir?

Kayyum, devlet aracılığıyla tüzel ( hukuk bakımından birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi sayılan varlık) kişiliklerin ihtiyacından doğan hakemlik, geçimsizlik, arıtma ve benzeri süreçlerde, tüzel kişiliklerin belli işlerini yönetmek ya da meta varlığını yönetim etmek için, geçici süreyle atanan yöneticidir.

Kayyum atanmısının olduğu yerde, şirketin önceki yetkililerinin tüm yetkileri alınır ve kayyuma devredilir. Böylece Kayyum, o şirket için tek yetkili haline gelen bir konumdadır.

Kayyum idaresine geçen şirketler, Kamu İhale Kanununa göre iflas masasındaki şirket veya tasfiye halinde şirket görüldüğünden kamu İhalelerine katılamazlar.Yurtdışı iş anlaşmaları yapamazlar, yapmış olsalar bile bu anlaşmalar, devlet tarafından onaylanamaz.

Kayyum vesayet organlarından birisidir. Kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.