Foto: DHA


YURDAGÜL UYGUN / sozcu.com.tr

Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte Türk iş dünyası endişeli bekleyişe geçerken, Rusya ilk yaptırımını turizmde uyguladı. Tur operatörleri Türkiye ile anlaşmaları iptal ederken, Rusya vatandaşlarına “Türkiye’ye gitmeyin” çağrısında bulundu.

Rusya ile turizm krizini değerlendiren Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği (TYD) Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Turgut Gür, Rusya ile krizin ciddi olduğunu belirterek, “Rusya hemen ekonomik yaptırıma başladı. ‘Rus turistler gitmesin, mevcutlar geri dönsün’ dendi. Tur operatörlerinin bağlantıları tehlikeye girdi. Tam bir kaos ortamı oldu” dedi.

Rusya ile turizm alanında son yıllarda ivmenin arttığına dikkat çeken Gür, şöyle devam etti: “Bu kriz 2016’da devam ederse, sektör büyük tehlikeye girer. 4.5 milyon turistin toplam maliyeti 5 milyar dolar. Bu yan etkilerle birlikte artabilir. Diğer taraftan Rusya’nın etkisi altında olan ülkeler de Türkiye’den uzaklaşır. Belarus, Ermenistan, Yunanistan, Bulgaristan, Slav ülkeleri gibi. Bunlar da Türkiye’nin üzerine gelir ve ziyaretlerini kesebilir. Bu da turizm ve ticarete etki eder. Umarız çok kısa süre içinde geçer.”