Türk enerji yetkilileri, Rus enerji şirketi Gazprom'un  yapımı planlanan Türk Akımı Projesi'nde yıllık kapasiteyi 63 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe düşürmesinin Türkiye'nin doğalgaz tedariği açısından sıkıntı yaratmayacağını söylediler.

Gazprom CEO'su Alexei Miller bugün yaptığı açıklamada, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin tasarlanan kapasitesinin yarı yarıya indirildiğini söyledi.

Reuters'a bilgi veren enerji yetkilileri, Rusya'nın bu kararının Türkiye'nin enerji dengesi açısından bir sıkıntı yaratmayacağını belirtti.

Bir yetkili, "Gazprom'un kararından haberdarız. İstanbul'daki toplantılar sırasında bunu ifade etmişlerdi. Türkiye 15 milyar metreküp gaz almaya devam edecek, kalan miktar da Balkanlara taşınacak" dedi.

Karadeniz'in altından geçecek Türk Akımı her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacaktı. Boru hattı 660 kilometrelik deniz geçişinden sonra 250 kilometre boyunca Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarında ilerleyecek.

Türkiye bu hatlardan birinden gelen gazı alacak. Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküpken, Rusya 28-30 milyar metreküple Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi durumunda bulunuyor.