Veli TOPRAK/ ANKARA

AKP’de ‘tek başına iktidar’ beklentisi ortadan kalkıyor. Arka arkaya yapılan açıklamalar ve partinin yaptırdığı anketler 276 milletvekili çıkaramayacağını gösteriyor. İktidar partisinden İç Anadolu’da MHP’ye, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da ise HDP’ye ciddi oy geçişi var. AKP’li bir yönetici, “Bu tablo tek başına iktidarı devam ettiremeyeceğimizi gösteriyor. Bir yıl içinde tekrar seçime gidilebilir!” dedi.

SAĞLIKLI ANKET VAR MI?

Seçime 35 gün kala iktidar partisinde hesaplar karışmış durumda. Kamuoyu araştırma sonuçları kafaları daha da karıştırınca herkes ‘sağlıklı anket sonucu’ aramaya başladı. Partinin anlaşmalı olduğu 4 şirketin anket sonuçlarını ‘şişirdiği’ yorumu yapılıyor. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Binali Yıldırım’ın “Vatandaş belki bizim notumuzu kırar” sözlerinden sonra SÖZCÜ’ye konuşan AKP’li bir yönetici, 7 Haziran öncesi tabloyu özetledi. İşte o çarpıcı sözler:

"TEK BAŞINA GÖZÜKMÜYOR"

“2002’den sonra en kritik seçim sürecini yaşıyoruz. Tüm hesapları HDP’nin durumu bozuyor. Bazı anketlerde yüzde 10 baraj sınırında gözükseler bile geçecekleri anlaşılıyor. Bu tablo tek başına iktidarı devam ettiremeyeceğimizi gösteriyor. Seçimden sonra sağlıklı bir oluşum (koalisyon) sağlanamazsa 1 yıl içinde tekrar millete gidilir.

"GENÇLERİ TUTAMIYORUZ"

Güneydoğu bir vekil arkadaşımız anlattı. 18-20’li yaşlardaki gençleri tutamıyoruz. HDP’ye kayıyorlar. Başta o bölgedeki iller olmak üzere batıda da Kürt kökenli seçmenlerden kaybımız var. HDP’nin fazladan çıkaracağı 30-35 vekil bizden gidecek.

"CHP-HDP LİSTESİ DAHA İYİ"

Çözüm süreciyle ilgili son dönemde yaşananlardan dolayı 3-4 puan MHP’ye geçmiş durumda. Bunun ne kadarını geri alabileceğiz! 2-3 puan civarında da HDP’ye geçiş var. Milletvekili listelerine bakıldığında çok hatalarımız oldu. En iyi listeyi CHP-HDP yaptı. Daha önceki seçimlerde Tayyip beyle liste sorunu aşıyorduk, şimdi öyle değil.

"400 VEKİLDEN KOALİSYONA GELİNDİ"

Cumhurbaşkanımızın açıklamaları teşkilatı olumsuz etkiledi. Tayyip bey startı 400 vekille verdi. Ardından 330’un üzeri de olur dedi. En son geldiğimiz nokta ‘koalisyon kötü, kaosa neden olur’ Bu açıklamalar tabanımızda moral bozukluğu meydana getirdi, yeni yeni aşmaya çalışıyoruz.”

Fuat Avni'den bomba anket iddiası!

Fuat Avni'den bomba anket iddiası!