Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

AKP ile CHP arasından yapılan koalisyon görüşmeleri umut vermedi. Ankara kulislerinde iki partinin koalisyon hükümeti kurmasına zor gözüyle bakılırken, AKP de ''B Planını'' devreye sokmaya hazırlanıyor.

İki parti heyetlerince yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan raporlar, Genel Başkanlara sunuldu. CHP raporunda AKP'nin ''Cumhurbaşkanı'nın Anayasal sınırlara çekilmesi, 17-25 Aralık operasyonu için soruşturma başlatılması, Milli Eğitim reformu yapılması ve emekliye 2 maaş ikramiye ve Cumhurbaşkanının örtülü ödeneğinin kaldırılması'' konularına yanaşmadığı vurgulandı. AKP raporunda ise, CHP'nin koalisyonu yokuşa sürdüğü savunuldu.

YALÇIN ERKEN AÇIKLADI

Ön görüşmeler sonrası CHP ile koalisyonun zor olduğu görüşü vurgulanırken, AKP bu durumda rotasını MHP'ye çevirecek. AKP'nin MHP'ye, ''Seçim şartı ile Azınlık hükümeti'' önermesi planlanıyor. 22 ya da 29 Kasım 2015'de, yeni bir seçime gidilmesi önerisi masaya konulacak. MHP'nin TBMM'de yapılacak güven oylamasına girmeyerek Azınlık hükümetine onay vermesi istenecek.

İbrenin MHP'ye dönmesi Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın arasındaki görüşmelerle netleşti. Yalçın'ın daha sonra yalanladığı ''Seçim şartı ile AKP Azınlık hükümetine destek'' formülünün aslında geçerli olduğu ancak Yalçın'ın bu konuyu erken açıkladığı daha sonra da yalanlamak zorunda kaldığı vurgulanıyor.

DAVUTOĞLU BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da istediği ''Seçim şartı ile Azınlık hükümeti'' formülünün hayata geçirilmesi için, önümüzdeki günlerde Başbakan Davutoğlu'nun MHP lideri Bahçeli'yi ziyaret etmesi de gündemde bulunuyor. Bu formül ile Anayasa gereği 45 gün sonra HDP'nin de gireceği bir 'Mecburi seçim hükümeti'' kurulmasının önüne geçilecek.

AKP Azınlık hükümetine karar verilmesi durumunda, MHP güven oylamasına katılmayacak. Muhalefet, MHP’siz 276 ret oyunu bulamayacağı için AKP de 258 oyla güvenoyu alacak ve Kasım ayına kadar görev yapıp yeni seçime gidilecek. Güven oylamasında sadece güvensizlik oyları sayılıyor ve bu oylar 276'nın altında kalırsa, hükümet güven oyu alıyor.