Oda TV'de yer alan habere göre, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Cumhrbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen ve damadı Berat Albayrak’a kişisel çıkar sağlamak amacıyla rüşvet toplandığı ve enerji alanında milli çıkarlarımızı zedeleyen ve kamu zararı oluşturan 15,6 Milyar Avro + 17,5 Milyar Dolar yolsuzluk iddialarıyla" ilgili geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenlemiş ve kamuoyuyla bazı bilgiler ve belgeler paylaşmıştı. Erdoğdu'nun bu açıklamalarıyla ilgili olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun bazı gazetelere “Kasıtlı Haber Yapıyorlar” “Yalana Şerbetli” “Zarar Veriyorlar” gibi açıklamalar yaptı. Erdoğdu, Enerji Bakanı’na yeni bir açıklamayla yanıt verdi. Erdoğdu yeni belgeler de paylaştı.

4 YILLIK MİLLETVEKİLLİĞİM BOYUNCA 100'ÜN ÜZERİNDE YOLSUZLUK DOSYASI AÇTIM

Enerji Bakanı’nın anayasaya göre tarafsız olması gerekirken böyle davranmadığını söyleyen Erdoğdu, “bu açıklamada tek ciddiye aldığım ‘Belge Varsa Getirin’ kısmıdır. 4 yıllık Milletvekilliğim boyunca 100’ün üzerinde yolsuzluk dosyası açtım ve bütün iddialarımı delillendirdim. Bu açıklamada cevap verilemeyen iddialarımı tekrarlayıp, belge istenen yolsuzluk tespitlerime esas teşkil eden belgeleri açıklayıp, cevaplanmasını istediğim diğer soruları kamuoyuyla paylaşacağım” dedi.

BUNLARA CEVAP VEREMEDİ

Erdoğdu Enerji Bakanı’na madde madde şöyle yanıt verdi:

1) Öncelikle 3. Havalimanı müteahhitlerinden 630 Milyar Dolar rüşvet alınması, havaalanının kotunun indirilmesi, yer tesliminin süresinde yapılmaması ve hukuksuz hazine garantileri ve kamu bankalarından kredi verilmesi suretiyle 15,6 Milyar Avro (11,1 Milyar Avro + 4,5 Milyar Avro) yolsuzluk ve hukuksuzluk yapılan ve bu yolsuzluk iddiaların göbeğinde olan Ar Enerji ve Zirve AŞ ile Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen’in ortaklığıyla ilgili iddialarıma cevap verilememiştir.

2) Mavi Akım Projesi, Ceyhan Rafineri Projesi ve Kürt petrollerinin taşınması çerçevesinde Erdoğan’ın Damadı Berat Albayrak tarafından yönetilen Çalık Şirketine haksız sağlanan imtiyaz ve çıkarlarla ilgili cevap verilmemiştir.

3) Damat-Enişte yolsuzluklarıyla ilgili Anayasa’ya göre tarafsız olması gereken Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un sadece “Bizler siyasetçiyiz diye bizim ailelerimiz hiç yapmayacaklar mı? Kimseyle ortaklık kurmayacaklar mı? Bu ülkeden çıkıp başka ülkeye mi gidecekler?”açıklamasını Halkın vicdanına bırakıyorum.

TÜRKİYE ZARAR ETTİ İŞTE BELGESİ

4)  “2001 yılında Azerbaycan’la yapılan Doğalgaz Alım Anlaşması hükümleri Türkiye aleyhine değiştirilmiş ve Türkiye 1,5 yıl için 1,4 Milyar Dolar fiyat farkı ödemek zorunda kalmıştır. Bu anlaşma 20 yıllık olup Türkiye doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak toplamda 10 Milyar Dolara yakın zarar ettirilmiştir. Yapılan değişiklikle Türkiye’nin gaz ihraç hakkı da elinden alınmış ve bu durum “Al Yada Öde” koşulu dolayısıyla Türkiye’yi 4 Milyar Dolara yaklaşan bir yükümlülük altına sokmuştur.”

a) Enerji Bakanı Alaboyun bu iddiamın mesnetsiz olduğunu söylemiş ve belge istemiştir. Öncelikle bu bir iddia değil tespittir. Bu tespitte bana değil Anayasa’ya göre TBMM adına denetim yapan Sayıştay Başkanlığı’na aittir. Bu konuya ilişkin Sayıştay’ın BOTAŞ ile ilgili düzenlediği raporun ilgili sayfaları açıklamamız ekinde yer almaktadır.







7 BUÇUK MİLYAR DOLAR ZARAR

b) Rusya’ya Karadeniz’den geçiş hakkı verilmesi sonucu Türkiye için stratejik önemde olan NABUCCO projesi çöpe atılmış ve Putin bu durumu “Türkler Bana Noel Hediyesi Verdi” diye değerlendirmiştir. Nabucco projesi sonrası ortaya atılan TANAP projesinde BOTAŞ’ın yurt içinde 11 dolar maliyetle taşıdığı gaz taşıma hakkı Socar-BP-BOTAŞ ortaklığında kurulan Şirkete ortalama 90 dolar birim maliyet üzerinden verilmiş ve 15 yıllık bu anlaşma dolayısıyla yıllık 500 Milyon Dolar anlaşma dönemi boyunca yaklaşık 7,5 Milyar dolar kamu zararı oluşmasına sebep olunmuştur. Söz konusu tespitimiz TANAP’la ilgili hükümetler arası anlaşmaya dayanmaktadır. Bu anlaşmanın açıklamamıza esas teşkil eden taşıma tarifesiyle ilgili maddesi açıklamamız ekinde yer almaktadır.



VATANA İHANET SUÇU

Aykut Erdoğdu, Enerji Bakanı’nın “mesnetsiz – belgesiz” dediği iddialarını Sayıştay Raporları ve Uluslararası Anlaşmalarla belgelendirdiğini söylerken açıklamasını şöyle bitirdi: “belgelendirdiğim DAMAT-ENİŞTE üzerinden yürütülen işlemler sadece rüşvet, zimmet, ihaleye fesat gibi yolsuzluk suçlarını değil aynı zamanda vatana ihanet suçunu da oluşturmaktadır.”