ANKARA- SÖZCÜ
MHP’nin 7 Haziran seçimlerine göre yaklaşık 2 milyon oy kaybederek milletvekili sayısını 80’den 41’e düşürmesi partide muhalif kanadın bayrak açmasına neden oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli istifa taleplerine “Görevimin başındayım” diyerek mesaj verdi ancak sular durulmadı.

Bahçeli istifa etmemekte direnirken parti içi muhalefet adeta ayaklandı. Muhalifler, bin 200 kongre delegesinden en az 400’ünden imza toplayıp MHP’yi olağanüstü kongreye götürmenin hazırlıklarına başladı.

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

4 ADAY ÖN PLANDA

18 yıldır MHP’nin başında bulunan Bahçeli’nin koltuğuna aday olabilecek isimlerin başında, eski TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Eskişehir eski milletvekili ve 12 Eylül'de öldürülen MHP'li Gümrük eski Bakanı Gün Sazak'ın oğlu işadamı Süleyman Sazak, merhum Alparslan Türkeş’in Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Selim Kaptanoğlu ile Iğdır eski milletvekili Sinan Oğan’ın isimleri geçiyor.

TEK LİSTE ARAYIŞI

Muhalifler kabul etmesi halinde tabanda ve toplumda ismi ön plana çıkan Meral Akşener ya da Süleyman Sazak’ın ismi altında “tek liste” ile kongreye girmeyi amaçlıyor. 1 Kasım seçimlerinde MHP’nin 57 ilde hiç vekil çıkaramaması, oylarının yüzde 16.3’den yüzde 12’ye düşmesi, 12 ilde 16 milletvekili kaybetmesi ile daha önce milletvekili bulunan 23 ilden eli boş dönmesinin faturası Bahçeli ile 15 kişilik Başkanlık Divanı’na çıkartıldı.

REVİZYONA GİTMEDİ

Bahçeli’nin 21 Mart’ta Ankara’da yapılan ve tek aday olarak girdiği 11. Büyük Kurultay’da bin 149 oyla yeniden Genel Başkanlığa seçilmesinin ardından Başkanlık Divanı’nda beklentilerin aksine küçük revizyon yapması tabanda rahatsızlık yaratmıştı. 2 milyon oyun erimesinin fitilini ise Bahçeli’nin TBMM Başkanlığı seçiminde izlediği yanlış stratejinin ateşlediği savunuluyor.

Bahçeli’nin 7 Haziran seçimleri öncesi tv programları ile adından söz ettiren eski Iğdır milletvekili Dr. Sinan Oğan’ı partiden ihraç etmesi, 1 Kasım seçimlerinde Meclis Başkanvekili Meral Akşener’i çizerek aday göstermemesi de ağır yenilginin etkenleri arasında gösterildi.

OFİSLER TUTULDU

Bahçeli’nin yüzde 4.3’lük oy kaybına karşın gece yarısı yaptığı yazılı açıklamada, “Partimizin tüm kadroları sabırla, özveriyle, inanmış bir yürekle görevlerinin başındadır” demesi depremin şiddetini azaltmadı. MHP’yi olağanüstü kongreye götürmek için düğmeye basan muhalifler seçim merkezleri açmaya başladı. İşadamı Süleyman Servet Sazak “Araştırma Merkezi” adı altında Balgat’ta MHP’ye yakın bir mesafede seçim üssü, Sinan Oğan da Maltepe’de bir ofis açtı.

MHP’de değişim yaşanıp-yaşanmasına bin 200 kongre delegesi karar verecek. Muhalif kanat ülke çapında delegelerle birebir görüşmeye başladı. Muhaliflerin, temaslarında 1999 seçimlerinde yüzde 18 oy alarak hükümete giren MHP’nin yüzde 12’lere düşmesi ve PKK bağlantılı HDP’nin arkasından 4 parti olmaları konusunu işleyecekleri belirtiliyor.

ANKETÇİSİ DE SEÇİLEMEDİ

MHP’deki ağır kan kaybı Başkanlık Divanı üyeleri ile kıdemli milletvekilleri dışında vekil hayalleri kuran birçok ismi de etkiledi. Yıllardır MHP’nin anketlerini yapan şirket yöneticisi Neslihan Çelik’te Meclis’e giremedi. Bahçeli 7 Haziran seçimlerinde İzmir 2. Bölge 2. sıradan milletvekili seçilen Murat Koç’u listede üçüncü sıraya kaydırarak onun yerine kamuoyu araştırmacısı Neslihan Çelik’i ikinci sıradan aday göstermişti.

İSTİFALAR BEKLENİYOR

MHP’de yaşanan büyük depremin teşkilatlardan gelecek istifalarla artçı sarsıntılar şeklinde devam etmesi de bekleniyor. Çanakkale İl Başkanı’nın görevini bırakması yeni istifaların gelebileceği sinyali olarak yorumlandı. Bahçeli’nin MHP tabanı ve teşkilatından gelen tepkileri azaltmak için Başkanlık Divanı üyeleri arasında “revizyona gidebileceği de vurgulanıyor.