Foto: Depophotos


Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili konuya değinen Davutoğlu, Rusya, son müdahalesiyle özellikle sınırlarımız da ihlal ederek böyle bir Suriye içinde olan bir krizi Türkiye'yi de içine alacak şekilde tırmandırarak büyük bir yanlış içindedir" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın Suriye'de hava saldırılarının ülkedeki iç savaşı 'başka bir aşama'ya geçirdiğini belirterek, "Koalisyon güçlerinin bütün operasyonları terör örgütüne karşıydı. Rusya, son müdahalesiyle özellikle sınırlarımız da ihlal ederek böyle bir Suriye içinde olan bir krizi Türkiye'yi de içine alacak şekilde tırmandırarak büyük bir yanlış içindedir" dedi.

"BUNU KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Rus uçakların iki kez Türk havasahasını ihlâl etmesiyle ilgili "Uçaklar nereden gelmişler, nasıl girmişler" diye soran Başbakan,  "Yanlış değerlendirme söz konusu olmaz. Bir kaç saniye ile iligli bir durum değil. Biz iyi niyetimizi gösterdik, soğukkanlı bir tavır gösterdik, tekrarı bunların sehven olmadığını pekiştirir. Hem ikili bazda, hem de uluslararası bazda konuşmak lazım. Bunu kabul etmemiz, müsamaha göstermemiz mümkün değil." tepkisini gösterdi." diye konuştu.

"BİZİM HAVA SAHAMIZI KİMSE İHLAL EDEMEZ"

Başbakan Davutoğlu, Rusya'ya "Ulusal güvenliğimize saygı gösterilmesini bekleriz" çağrısı yaparken, " Bizim uluslararası hava sahamızı kimse ihlal edemez. Türkiye'nin angajman kuralları bellidir. İzah etmek durumunda olan hava sahasını ihlal eden taraftır."  dedi.

İhlalerin devam etmesi halinde Türkiye'nin tavrının ne olacağı sorusuna ise, "Suriye sorunu değil, bölgesel ve küresel bir sorun haline geliyor. Hukuk ihlalleri devam ederse ne olacağını kestirmek çok güç. Diplomatik temaslarımız sürüyor, bir savaşın parçası olmak istemeyiz" yanıtını verdi.

"SURİYELİLER ESAD'LI GEÇİŞİ KABUL EDER Mİ?"

Başbakan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i de kapsayan geçiŞ süreci tartışmalarına ise "Esad'lı bir geçişi biz kabul etsek Suriyeli vatandaşlar kabul eder mi, Suriyeliler buna inanır mı?Esed orada otururken Türkiye'ye gelen 2 milyon Suriyeli ülkesine döner mi? Evini yıkan kişi hala orada oturuyor, döner mi? " sorusuyla karşılık verdi.