Kamil ELİBOL / ANKARA

Terör örgütü PKK, Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Hakkari, Batman, Muş, Van, Ağrı ve Bitlis’teki 22 ilçede hendekler kazarak “Özyönetim” ilan etti. Emniyet de bu il ve ilçelerde, PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H militanlarınca kazılan hendekleri kapatmak ve kurulan barikatları yıkmak için, iş makinelerini devreye soktu. Ancak bölgede bu aletleri kullanabilecek kepçe operatörü bulunamadı. İşi bilenler de PKK’nın korkusundan kaçtı.

Foto: DHA -Doğu ve Güneydoğu'da yüzlerce hendek ve barikat bulunuyor


Emniyet Genel Müdürlüğü çaresiz kalınca, kepçe operatör bulmak için 270 bin kişilik teşkilata duyuru yayınladı. Personel Daire Başkanlığının duyurusunda, “Kadronuzda görevli olup, daha önce kepçe operatörlüğü yapmış personelinizin isimleri tespit edilerek bildirilsin” denildi. Ancak polisler arasından da kepçe kullanacak personel çıkmadı.

EMNİYET KEPÇE ALDI

Güneydoğu’daki Belediyeler hendekleri kapatmak için gerekli olan iş makinelerini vermeyince, Emniyet Genel Müdürlüğü 20 adet kepçe satın alarak bölgeye gönderdi. Ancak bu kepçeleri kullanacak operatör bulunamadı. Bunun üzerine 270 bin kişilik Emniyet teşkilatına bir duyuru yayınlandı.

KİMSE YANAŞMADI

Mesleğe girmeden önce kepçe operatörlüğü yapan polisler doğu-güneydoğuda hendek görevine tayin edilmemek için gönüllü olmadı. Polislerin bomba tuzaklı hendeklere müdahale sırasında patlama yaşanabileceği endişesiyle bu göreve yanaşmadığı bildirildi.

ZIRHLANDIRMA PROJESİ


Can güvenliği riski yüzünden bölgede kepçe operatörü bulunamaması yeni tedbirleri gündeme getirdi. Bu amaçla, satın alınarak hendek kazılan illere gönderilen kepçelerin patlayıcı maddelere karşı zırhlandırılmasına karar verildi. Böylece hendeklere yapılacak müdahale sırasında ölüm yaşanmaması amaçlandı.

Bu arada Doğu-Güneydoğu için her biri 50 bin Avroya 20 adet uzaktan kumandalı ve zırhlı paletli mini iş makinesi ile, bomba tespit aracı ile robotik kollu 20 adet zırhlı bomba müdahale aracı da alınacak.