Saygı ÖZTÜRK / ANKARA

Tank ve ağır silahların bulunduğu Türk askeri taburu IŞİD'in kontrolünde bulunan Türkmen şehri Musul'un Başika şehrine girdi. ABD sevkiyatı doğrularken "koalisyon aktiveti değil" diye not düştü.



Sozcu.com.tr'nin dün akşam saatlerinde bin 200 civarında Türk askerinin Irak'ın Musul kenti yakınındaki Başika kentinin Zelkan alanında konuşlandırıldığını, tank ve ağır silahların da bulunduğunu duyurması Ankara'da büyük heyecan yarattı. Aynı saatlerde Irak'ta üç internet sitesi de askerimizin Musul önlerinde olduğunu açıkladı. Irak2ın Mosuad-el Irak Irak Press ve Burtratha News sitelerinde yer alan haberde, Türk askerinin türkmenlerin yaşadığı Musul'u 2014 Haziran ayında kontrolüne alan IŞİD'den temizlemek için bölgede bulunduğu öne sürüldü. Ancak bazı kaynaklar ise bu bölgede PYD'yi korumak, eğitmek, atış gücünü yükseltmek ve yeni silahların kullanımını öğretmek amacıyla bulunduğunu iddia etti. Askeri kaynaklar ise Türk birliğinin peşmergelerin eğitimi için bölgede bulunduğunu, son askeri hareketliliğin ise 'nöbet değişimi'nden kaynaklandığını söylediler.

ABD: TÜRK ASKERİNDEN BİLGİMİZ VAR


Başika’daki görev değişiminin takviye yapılarak gerçekleşmesi, Musul’da IŞİD’e yönelik bir kara operasyonunun ön hazırlığı şeklinde de değerlendirildi. “Takviyeli değişim diğer koalisyon birlikleri ve Irak ordusuyla birlikte Musul’a yönelik bir kara operasyonunun hazırlığı mı?” sorusuna ayrıntılı yanıt vermeyen kaynaklar, “Komando sayısının artırılmasıyla birlikte eğitilen peşmerge sayısı da doğal olarak artacaktır. Daha fazla ayrıntı yok” diye cevapladılar. Yetkililer, görev değişim için 150 asker, 23 tank, bunlarla bağlantılı çok sayıda aracın askerlerle birlikte yine bölgeye gönderildiğini belirtti. ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “ Konuşlandırma koalisyon aktivitesi değil. Ancak Türk askerinin varlığından bilgimiz var” denildi.

IRAK'TAN 'VURURUZ' TEHDİDİ


Türk askerlerinin Musul yakınlarında bir üsse yerleştiği haberleri üzerine Irak'tan açıklama geldi. Irak Perlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, binlerce Türk askerinin Musul civarında bir üsse yerleştirildiği haberin doğru olduğunu kaydetti. Türk askerine işgalci diyen Zamili, askerlerin Irak'ın egemenliğini hedef aldığını söyledi. Zamili, Irak Hava Kuvvetlerinde bağlı savaş uçaklarının bu güçleri vurmak için Başbakan Haydar El-İbadi'ye bildirdiklerini, harekere geçmek için emir beklediklerini söyledi.