Yalçın BEL – SÖZCÜ
Baransu, ‘Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok eden, tahrip eden veya bunlar üzerinde sahtecilik yapan veya geçici de olsa, bunları tahsis olundukları yerden başka bir yerde kullanan, hileyle alan veya çalmak’ ve ‘Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek’ suçlarından tutuklandı.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Balyoz Davası’nda kumpas kurulduğu iddialarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazeteci Mehmet Baransu tutuklandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde 6 saat süren sorgunun ardından İstanbul Adalet Sarayı’na gelen Barancu, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından ifadesi alınmadan tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Savcı Gökalp Kökçü, Baransu’nun,’Örgüt kumak ve yönetmek, devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etmek, açıklamak ve yok etmek’ iddialarıyla tutuklanması talep etti.

Gazetesi Mehmet Baransu, çıkartıldığı Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan’a 2 saat verdiği ifadesinin ardından TCK’nın 326’nci ve 327. Maddeleri gereğince tutuklanarak cezaevine gönderildi.



 

Baransu,  Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan tarafından
‘Devletin güvenliği ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama suçundan’ tutuklanma talebinin reddine.
‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçundan’ tutuklanma talebinin reddine
‘Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme suçlarından’ tutuklanmasına.
‘Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma hile ile alma çalma, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme suçlarını” işlediği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliler bulunduğu, bu suçların yasada öngörülen cezalarının alt ve üst sınırı nazara alınarak; CMK’nın 100. Ve devamı maddelerinde belirtilen tutuklama yasağı veya yargılama engeli gibi halin bulunmadığı, atılı suç yönünden şüphelinin alabileceği ceza miktarının göz önüne bulundurulduğunda kaçabileceği yönünde şüphe bulunduğu, soruşturmanın henüz tamamlanmadığı çok kapsamlı bir şekilde ve çok yönlü olarak soruşturmanın devam ettiği, atılı suçlar yönünden beklenen ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde ‘ölçülük’ ilkesi uyarınca daha hafif koruma önlemi alan adli kontrol tedbiri uygulamasının bu aşamada yerersiz kalacağı, kanaatine varılarak CMK’nın 100. Ve devamı maddeleri gereğinde tutuklanmasına karar verildi.

 

TCK MADDE 327

(1) Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin eden kimseye üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Fiil, savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeye koymuşsa müebbet hapis cezası verilir.



TCK MADDE 326

(1) Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok eden, tahrip eden veya bunlar üzerinde sahtecilik yapan veya geçici de olsa, bunları tahsis olundukları yerden başka bir yerde kullanan, hileyle alan veya çalan kimseye sekiz yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Yukarıdaki yazılı fiiller, savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeye koymuş ise müebbet hapis cezası verilir.

 




 ECEYİ EMNİYETTE GEÇİRDİ. 6 SAATTE 28 SORU YÖNELTİLDİ

Balyoz'da kumpas soruşturması kapsamında dün evinde 10 saat arama yapılan ve ardından gözaltına alınan Mehmet Baransu geceyi Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'de geçirdi. Baransu'ya emniyette 6 saatte Balyoz Belgeleri ve 'Karargah' isimli kitabına ilişkin 28 soru yöneltildi.

ADLİYEYE SEVKEDİLDİ. SAVCI "TUTUKLANSIN" DEDİ

Emniyetteki işlemlerinin ardından Mehmet Baransu, sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Soruşturma savcısı Gökalp Kökçü, Mehmet Baransu'nun ifadesini almadı, dosya üzerinden inceleme yaptı. Savcı Kürkçü, tutuklama talebiyle saat 10.00'da Mehmet Baransu'yu nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.

3 SAATLİK SORGUNUN ARDINDAN TUTUKLANDI

Hakim, 4 saat soruşturma dosyasını inceledi. İncelemenin ardından Mehmet Baransu hakim karşısına çıkarak, suçlamalara cevap verdi. 3 saat süren sorgunun ardından Mehmet Baransu Türk Ceza Kanun'nun (TCK) 326. ve 327. maddelerini kapsayan "Devletin güvenliği ilişkin belgerleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma", "Devlerin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme" iddiasıyla tutuklandı.

"Balyoz'da Kumpas" iddiasına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Mehmet Baransu Metris Cezaevi'ne konuldu.