Bora ERDİN / SÖZCÜ



Başbuşcu, en büyük satışı da AKP’li belediyelere yaptı. Sadece İstanbul’a 1 yıl içinde yaklaşık 3 milyon liralık Osmanlı lalesi gönderdi.

gün­de­me bom­ba gi­bi dü­şen ‘cum­hu­ri­ye­te rek­lam ara­sı­’ söz­le­ri­nin sa­hi­bi AKP Ba­lı­ke­sir Mil­let­ve­ki­li Tü­lay Ba­buş­cu, iş ha­ya­tın­da­ki hız­lı yük­se­li­şiy­le de dik­kat çek­ti. Tü­lay Ba­buş­cu­’ya ba­şa­rı­yı ge­ti­ren ise Os­man­lı la­le­le­ri ol­du...

2011’de mil­let­ve­ki­li se­çi­len Baş­buş­cu, Fa­ce­bo­ok’­ta Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın 16 Türk Dev­le­ti­’ni tem­sil eden as­ker­ler­le çe­ki­len fo­toğ­ra­fı­nı pay­la­şıp al­tı­na “600 yıl­lık im­pa­ra­tor­lu­ğun 90 yıl­lık rek­lam ara­sı so­na er­di­” yaz­mış­tı. Bu söz­le­riy­le bü­yük eleş­ti­ri top­la­yan Ba­baş­cu­’nun iş ha­ya­tın­da da par­lak bir pro­fi­li ol­du­ğu or­ta­ya çık­tı.

‘AN­KA­RA­’YA DA LA­LE­LE­Rİ­ BİZ VER­Dİ­K’

İş ada­mı Lüt­fi Ba­buş­cu ile ev­li olan AK­P’­li ve­kil, 2009 yı­lın­da ‘La­le­sa­n’ fir­ma­sı­nı ku­ra­rak çi­çek üre­ti­mi­ne baş­la­dı. 25 bin TL ser­ma­ye ile ku­ru­lan şir­ket, ser­ma­ye­si­ni bir yıl­da iki­ye kat­la­dı. İha­le ala­bil­mek için de 3 yıl­da 3 kez un­van de­ğiş­tir­di. La­le­sa­n’­ın ser­ma­ye­si 3 yıl için­de 4 kat ar­ta­rak 200 bin li­ra­ya ulaş­tı. Şir­ket hak­kın­da bil­gi ve­ren Lüt­fi Ba­buş­cu, Tür­ki­ye­’de çi­çek so­ğa­nı üre­ti­mi­nin yüz­de 45’i­ni kar­şı­la­dık­la­rı­nı söy­le­di.
Şir­ke­tin bu hız­lı yük­se­li­şi­nin ar­ka­sın­da ise Os­man­lı la­le­le­ri var... Baş­buş­cu Çif­ti­’nin sa­hi­bi ol­du­ğu şir­ket, 5 yıl bo­yun­ca la­le üre­ti­mi­ne ağır­lık ver­di. Şir­ke­tin la­le sat­tı­ğı ku­rum­la­rın ba­şın­da ise AK­P’­li be­le­di­ye­ler gel­di. Lüt­fi Ba­buş­cu, da­ha ön­ce yap­tı­ğı açık­la­ma­lar­da “2013 yı­lın­da An­ka­ra Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’ne la­le­yi biz ver­dik sa­de­ce üre­tim­den kar­şı­lan­dı. Yi­ne İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’ne de ve­ri­yo­ru­z” demişti.

İS­TAN­BU­L’­A 5 MİL­YON Lİ­RA­LIK LA­LE...

İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si, 2014 yı­lın­da Si­liv­ri­’den Tuz­la­’ya 5 mil­yon li­ra har­ca­ma yaparak, 211 fark­lı tür­de 20 mil­yon la­le di­kti. Tü­lay ve Lüt­fi Ba­buş­cu Çif­ti­’nin sa­hi­bi ol­du­ğu La­le­sa­n’­ın, İs­tan­bu­l’­a la­le sa­tan iki şir­ket­ten bi­ri ola­rak yak­la­şık 3 mil­yon li­ra­nın üze­rin­de ge­lir el­de et­ti­ği he­sap­lan­dı. An­ka­ra Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ise 2014 yı­lın­da ken­tin çe­şit­li nok­ta­la­rı­na 28 mil­yon çi­çek ek­ti. Bun­la­rın bir kıs­mı­nı la­le­ler oluş­tur­du.