Saygı ÖZTÜRK-/ANKARA

6-7 Ekim Kobani ayaklanmasından cesaret alan örgütün kirli planı deşifre edildi. İşte rapordaki ürperten tespitler:



CİZRE’de 7 bin, Yük-sekova’da 5 bin, Şemdinli’de bin silah dağıttı.
TERÖR örgütü, telsizli-donanımlı asayiş birimlerini devreye soktu.
ASKERİ karakollara paralel olarak, kendi karakollarını kurdu...
ŞEHİR ve ilçelerdeki gençlik yapılanmasına, her aileden bir kişinin gönderilmesini şart koştu...

Bölücü örgütten kaçıp teslim olan teröristler, PKK’nın adım adım uygulamaya koyacağı planı anlattı: Devletin karakollarına paralel karakollar kuran örgüt, Yüksekova’da 5 bin  Şemdinli’de bin, Cizre’de ise 7 bin silah dağıttı... Telsizli, tam donanımlı PKK’nın asayiş birlikleri devreye sokuldu, askeri üs
bölgeleri takibe alındı, geçiş noktaları mayınlandı. Bahar gelince ayaklanma için düğmeye basılacak.

PKK, Cizre’de ayaklanma provası yapıyor

Mahallelerinin çevresine hendekler kazılan, son günlerde sık sık çatışmalarla gündeme gelen Cizre, bahar aylarında düğmeye basılacak ayaklanma için neredeyse test alanı oldu. Örgütün ‘asayiş birimi’ adını verdiği silahlı grupların, başta Cizre ve Yüksekova olmak üzere, bölgede tam bir hakimiyet oluşturmak için kış boyunca zaman zaman “deneme” amaçlı eylemlerini sürdürecekleri ifade ediliyor. Asıl hedef ise Suriye’de olduğu gibi ‘kanton bölge’ler oluşturmak. Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmalarında önemli ölçüde yeni silahlara kavuşan PKK’nın elindeki silahların bir bölümünü yandaşlarına dağıttığı iddia ediliyor. Bu kapsamda Yüksekova’da 5 bin, Cizre’de 7 bin, Şemdinli’de ise yaklaşık bin silah dağıtıldığı da gelen bilgiler arasında.

Sınır taburuna komşu terörist karakolu

Devletin karakollarına yakın yerlerde “paralel” karakolları devreye sokan PKK, buraları aynı zamanda “mahkeme” olarak da kullanıyor. Gözaltına alınan kişiler, buradaki sorgulamalarının ardından, sözde mahkemelere sevk ediliyor. Yüksekova’ya 7 kilometre uzaklıktaki Değerli,15 kilometre uzaklıktaki Genişdere ve Erikli köylerindeki karakol ve mahkemeler buna örnek gösteriliyor. İran’a açılan sınır kapısı Esendere’de, 1. Sınır Taburu’na 3 kilometre uzaklıkta ise bir PKK karakolu bulunuyor. PKK karakolunun komutanlığını ise Dağlıca nüfusuna kayıtlı R. K. yürütüyor. Karakollara ve sözde mahkemelere lojistik destek, erzak takviyesi yapılırken, halkın kelepçelenerek götürülmesine de yetkililer “çözüm süreci” nedeniyle müdahale etmiyor.

Çocuğunu vermezsen evin ve iş yerin yanar

PKK ile bağlantılı siyasi partiler bünyesinde köy-mahalle komiteleri, kent-şehir konseyleri kuruldu, halk evleri açıldı. İl ve ilçelerdeki halk evleri, PKK’nın karakolları iş- levini de yürütüyor. “Vergi” adı altında kimden ne kadar haraç alınacağına da bu karakollarda karar veriliyor. Terör örgütünün Kandil’deki liderleri, yerel birimlere her aileden en az bir kişinin “Öz Savunma” adını verdikleri birime katılmalarını zorunlu kıldı. Çocuğunu vermeyenler önce ev ya da iş yeri yakılmakla tehdit edilecek, ikinci aşamada ise kaçırılıp para cezası ödemeye mahkum edilecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Ülke, hızla iç savaşa doğru sürükleniyor” iddiasının ardından, Güneydoğu’dan Ankara’ya ulaşan yeni haberler, terör örgütü PKK’nın yörede hakimiyetini artırmak için her yola başvurduğunu ortaya koydu. Örgütten kaçıp teslim olan teröristler ifadelerinde, nisan ve mayıs ayında büyük ayaklanmalar yaşanacağını, PKK’nın hazırlıklarını buna göre yaptığını söyledi.
ASKERİ ÜSLERE TAKİP
Genelkurmay Başkanlığı’na da ulaşan terörist ifadelerinde, askeri birlikler ve üs bölgelerinin 8-10 kişilik PKK grupları tarafından sürekli kontrol altında tutulduğu yer aldı. Hainlerin, uzun süreli takiple, askeri birlik ve üslerdeki nöbet yerleri, nöbetçi sayısı ve nöbet değişim saatlerine kadar gerekli olacak her türlü bilgiyi toplamaya çalıştıkları ortaya çıktı. Teröristlerin ifadelerinde, “kalkışma hazırlıkları” kapsamında bazı ilçe ve köylerdeki vatandaşların silahlandırıldığı, askerlerin daha önce kullandıkları üs bölgeleri ve geçiş yollarının mayınlandığı belirtildi.
ASKER TEDBİRİ BIRAKMADI
Çözüm süreci adına, Güneydoğu’da PKK’nın hareketliliğine karşı operasyon yapmasına izin verilmeyen askerlerin de bahar aylarına dönük hazırlıklarını yürüttüğü öğrenildi. Valiliklerden sınırlı sayıda arama-tarama izni alınırken, kendi güvenlik önlemleri kapsamında askeri birlikler de yeni araçlarla takviye edildi.
Batı bölgelerinde kullanılmayan tank ve toplar, Güneydoğu’daki askeri birliklere kaydırıldı. Silopi’de bulunan tugaya da 8 adet “Fırtına” obüs topu gönderildi.
DANIŞIKLI DÖVÜŞ İDDİASI
Bu arada İmralı Adası’nda bulunan PKK’nın başı Abdullah Öcalan’ın, Kandil’de bulunan PKK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın ve HDP yetkililerinin açıklamalarındaki çelişkiler ise askeri kaynaklar tarafından “danışıklı dövüş” olarak nitelendi.