Saygı ÖZTÜRK / ANKARA



2 GÜNDE 3 BİNE YAKIN SURİYELİ TÜRKİYE’YE GİRDİ
IŞİD ile PKK’nın Suriye kolu YPG arasındaki çatışmaların yoğunlaşması üzerine son 2 gün içerisinde 3 bine yakın Suriyeli Türkiye’ye alındı. Dün sabah da sınır hattına gelen 500 kişilik grup, askerler tarafından gıda ve su ihtiyaçları karşılandıktan sonra geçişi için Akçakale Gümrük Kapısı’na yönlendirildi.

Din­ci te­rör ör­gü­tü IŞİ­D’­in son gün­ler­de Su­ri­ye ve Ira­k’­ta­ki sal­dı­rı­la­rı­nı sık­laş­tır­ma­sı sı­nır­la­rı­mı­zı ha­re­ket­len­dir­di. Ça­tış­ma­lar­dan ka­çan bin­ler­ce ki­şi, Tür­ki­ye sı­nı­rı­nı ge­çe­rek can­la­rı­nı kur­tar­ma­ya ça­lı­şı­yor. Şan­lı­ur­fa­’nın Ak­ça­ka­le İl­çe­si ya­kın­la­rın­da top­la­nan Su­ri­ye­li­le­re ge­çiş im­ka­nı ve­ri­lir­ken, Ki­lis kar­şı­sın­da bi­ri­ken Türk­men­ler ise ka­bul edil­mi­yor. Ira­k’­tan kaç­ma­ya ça­lı­şan Türk­men­le­rin du­ru­mu da fark­lı de­ğil. SÖZ­CÜ­’ye ko­nu­şan Irak Türk­men Mec­li­si es­ki baş­kan­la­rın­dan Şev­ki Ça­yır, Kürt­le­rin de Tür­ki­ye­’ye alın­ma­sı­na rağ­men, Türk­men­le­rin ge­çi­şi­ne izin ve­ril­me­di­ği­ni öne sür­dü.

50 TÜRKMEN ÖLDÜRÜLDÜ

Ça­yır “I­ra­k’­ın Te­la­fer ken­tin­den kaç­mak zo­run­da ka­lan Türk­men­ler, Tür­ki­ye­’ye alın­ma­yın­ca Tel Eb­yad ya­ni Ko­ba­ni­’ye geç­ti­ler, Tür­ki­ye­’ye gi­riş­te Türk­men ol­duk­la­rı­nı giz­le­yip Kürt ol­duk­la­rı­nı söy­le­di­ler. Kürt ol­duk­la­rı­nı söy­le­yin­ce Tür­ki­ye al­dı. Bu­gün on­lar da ser­se­fil bir va­zi­yet­te­le­r” de­di. Ça­yır, ön­ce­ki gün Ser­sar Ba­ra­jı­’nı ko­ru­yan 50 Türk­men po­li­sin öl­dü­rül­dü­ğü­nü de açık­la­dı.
Ken­di­si de Ba­yır­bu­cak Türk­me­ni olan MHP Mil­let­ve­ki­li ve Su­ri­ye Türk­men Mil­li Mec­lis İs­ti­şa­re Ku­ru­lu Baş­ka­nı Meh­met Şan­dır da Türk­men­le­rin du­ru­mu­nu SÖZ­CÜ­’ye şöy­le an­lat­tı:
“I­ŞİD cid­di bir ha­re­ke­te geç­ti. Bi­zi il­gi­len­di­ren yö­nü sa­va­şın Türk­men top­rak­la­rın­da ya­şan­ma­sı­dır. Çiğ­ne­nen Türk­men top­rak­la­rı­dır. Tür­ki­ye bu du­ru­mu sey­re­di­yor. Türk­men­ler ken­di top­rak­la­rı­nı ko­ru­mak ve sa­vun­mak­ta çok ça­re­siz du­rum­da­lar. Müm­kün ol­du­ğu ka­dar Ha­le­p’­e, Tür­ki­ye­’ye, şe­hir mer­kez­le­ri­ne sı­ğın­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar. Se­çim ha­va­sın­da olan Tür­ki­ye­’de hiç mu­ha­tap yok. Sı­nır­da yı­ğı­lan­la­rın Tür­ki­ye­’ye ka­bul edi­lip edil­me­ye­ce­ği bel­li de­ğil. Ara­dık­la­rı­mız­dan da ce­vap ala­mı­yo­ruz.

GÜ­VEN­LİK AÇI­SIN­DAN ÖNEM­Lİ

IŞİ­D’­le Öz­gür Su­ri­ye Or­du­su, PYD ara­sın­da ya­şa­nan sa­vaş Türk­men top­rak­la­rın­da. O top­rak­lar Tür­ki­ye­’nin mil­li gü­ven­li­ği açı­sın­dan da çok önem­li. Ha­lep kay­be­di­lir­se, Gü­ney­do­ğu­’yu ko­ru­ya­ma­yız. Ba­yır­bu­ca­k’­ı kay­be­der­sek Ha­tay tar­tı­şı­lır nok­ta­ya ge­lir. Su­ri­ye Türk­men­le­ri, ar­tık Tür­ki­ye­’nin mil­li gü­ven­li­ği me­se­le­si­dir. Tür­ki­ye­’yi yö­ne­ten­le­rin me­se­le­ye böy­le yak­laş­ma­sı ge­re­kir. Ay­rı­ca in­sa­ni yö­nü var. Türk­men­le­ri ça­re­siz bı­ra­ka­ma­yız.
IŞİD ile Öz­gür Su­ri­ye Or­du­su, PYD ve ulus­la­ra­ra­sı koa­lis­yon ara­sın­da­ki sa­vaş­la bu top­rak­lar­da yo­ğun bir şe­kil­de ya­şa­yan Türk­men­le­ri bir et­nik te­miz­li­ğe ta­bi tu­ta­rak top­rak­la­rı­nı bo­şalt­tı­ra­rak PYD’­ye alan açı­yor­lar. Re­jim sa­hil­de Nu­say­ri dev­le­ti, IŞİD Sün­ni İs­lam Dev­le­ti kur­ma ça­ba­sın­da. Bir Gü­ney Kür­dis­tan oluş­tur­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar. Ko­ba­ni ile Af­rin ara­sın­da­ki, Ha­le­p’­in taş­ra­sı de­di­ği­miz 120 ki­lo­met­re­lik bant­ta yo­ğun ola­rak Türk­men­ler ya­şar. O böl­ge­le­ri Türk­men­ler­den bo­şalt­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar. Ba­yır­bu­ca­k’­ı da ek­lem­le­ye­bi­lir­ler­se, Kürt­le­re Ak­de­ni­z’­e ula­şan bir va­tan oluş­tur­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar.