Türkiye'deki gençlik hareketinin en önemli önderlerinden Deniz Gezmiş’in anısını yaşatacak olan Deniz Gezmiş Bağımsızlık ve Özgürlük Vakfı İstanbul’da kuruldu.

Resmi Gazete’de yayınlanan ilana göre Vakfın kısa adı “Deniz Gezmiş Vakfı” olacak. Kuruluşu vakfeden isimler, Bora, Hamdi, Nural, Aynur Gezmiş oldu.
Yönetim Kurulu’nda Deniz Gezmiş’in ailesinden Bora Gezmiş, Hamdi Gezmiş, İbrahim Ekdial, Hasan Murat Topçuoğlu, Nural Gezmiş, Aynur Gezmiş, Damla Gezmiş Buzkan bulunuyor. İlanda Vakfın amacı şöyle açıklandı:
“Ülkemizde yaşayan her insanın temel insan haklarına sahip olduğunu kabul ederek, bilinçli, sorumlu yurttaş kimliğiyle, çağdaş ve evrensel demokrasi anlayışı içinde, hukukun egemenliği altında, çoğulculuk ilkesi ışığında, her türlü ayırımcılığın giderilmesi ile insanların özgür, eşit ve bağımsız yaşama hakkını savunur. Bunun için birlikte yaşama kültürünün, kültürel çeşitliliğe saygının, demokrasi ve toplumsal barış kültürünün geliştirilmesi ile toplumsal birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla sosyal, kültürel, eğitimsel, sportif, çevresel ve engellilere yönelik adaletsizliği azaltıcı ve dayanışmayı geliştiren çalışmalar yürütür.”
Vakfın malvarlığı 100 bin TL olacak.