Milli Eğitim Bakanlığı'nın izniyle Zonguldak'taki ilkokul öğrencilerine karne hediyesi olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaz Kur'an kursları kitapları dağıtıldı. Hediye kitapların önsözünde "Sana ölüm gelinceye kadar ibadet et" ifadeleri yer aldı.

Evrensel’den Züleyha Karaer’in haberine göre Zonguldak'ta ilkokul öğrencilerine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 3’lü set olarak dağıtılan kitabın arka sayfasında yapılan açıklamada “Dinimizi Öğreniyoruz: Yaz Kur’an Kursları Öğrenci Kitabı adlı bu kitap, sizin yaz yolculuğunuzun rahat ve zevkli geçmesi için sade bir dilde ve eğlendirici etkinliklerle hazırlandı” açıklaması bulunuyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın izniyle dağıtılan kitapta birden fazla yerde “cehennem ateşinde yanma” söylemi işleniyor.

Birinci kitabın 15. sayfasında yer alan hadiste, İslam'dan başka dine inanmayanların cehennem ateşiyle karşılaşacağı ifade ediliyor.

Kitapta yer alan bazı ayet ve hadis örnekleri şöyle:

* Rabbimiz şöyle dedi: Bana dua edin, duanıza cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aşağılanmış bir halde cehenneme gideceklerdir.

* Kim Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığına ve Muhammed’in (as) Allah’ın elçisi olduğuna şahadet ederse Allah ona cehennem ateşini yasaklar.

* Şüphesiz Allah katında din İslam’dır.

* Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı seçtim.

* Kim İslam’dan başka bir din ararsa, (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacak.

* Nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir. Onu kötülüklere gömüp kitlenen kimse de ziyana uğramıştır.

UZMANLAR: ENDİŞE VERİCİ

Birçok uzman ve rehberlik hocası bu tür kavramların ilkokul çocukları tarafından kavranamadığını, çocuklarda korkuya yol açtığını defalarca dile getirirken, böyle bir kitabın ilkokullarda dağıtılması endişe verici olarak yorumluyor. Uzmanların, kitapta yer alan alıntılarla ilgili değerlendirmeleri şu şekilde: “Hacca gitmeyen insanların günahkar olduğunu düşünmek çocukta nasıl bir algı yaratır? Kendi gibi olmayan herkesi kötü olarak algılamak sevgiyi, hoşgörüyü çocuğa nasıl aşılar? Senden olmayan, senin gibi inanmayan herkes kötü fikrini oluşturmak çocukta nasıl bir değer oluşturur? Ya bunlar hiç düşünülmüyor, ya da amaçları farklı.”

Soyut kavramların çocuklara 12 yaş öncesi dönemde, somut kavramlar oturduktan sonra verilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor ve bu dönemden önce soyut kavramların verilmesinin mümkün olmadığı dile getiriliyor. Çocuk için anlaşılması zor kavramların bulunduğu bir kitabın çocuk için iddia edildiği gibi “sade bir dil içerdiğini” düşünmek çok mümkün olmuyor.