Hakikaten inanmakta zorluk çekiyorum. Nihat Zeybekci bu ülkede halen Ekonomi Bakanı... Nasıl olabilir? İnanın kafam basmıyor!
Öylesine demeçler veriyor ki, bu ülke ekonomisi için küçük de olsa kalan son umudumu kara delik gibi içine çekiyor.
Bakın, geçen hafta yıllık cari açık haziran ayı itibarıyla 44.6 milyar dolar olarak açıklandı. Evet, bir nebze gerileme var. Peki neden?

Gerçekte olan

İki ana sebebi var; Öncelik petrolün... Varili 120’den 50 dolara kadar düşünce biz aynı petrol için varil başına 70 dolar daha az para ödüyoruz. Yüzde 60 indirim söz konusu. Faturamız düştükçe düştü. Diğer sebep, üretimimizin ve ihracatımızın azalması.
Üretimde ithalata dayalı modelimiz olduğundan, ihracat dolayısıyla üretim düştüğünden, yurtdışına daha az sipariş veriyoruz. İthalat azalınca doğal olarak da cari açık düşüyor.
Sonuçta herhangi bir düzelme veya iyileşme söz konusu değil. Doğal olmayan ne? Zeybekci bu durumu; “Cari işlemler açığımız geçen yıla göre 1.8 milyar dolar daha az oldu. Bu ülke ekonomimiz için oldukça olumlu bir gelişme” diye açıklarken, aynı zamanda bunu kendi başarısıymış gibi anlatıyor.
Yılın ikinci 6 ayında cari açığın daha da düşeceğini müjdeliyor. İyide ortada başarı yok ki! Ülke büyümüyor, ihracat düşüyor, dolar fırlamış gitmiş ithalat pahalanıyor, cari açık düşe düşe 1.8 milyar dolar geriliyor.

Uçuş serbest

Zeybekci’nin Ekonomi Bakanlığı’nın ilk günlerinde verdiği demeçleri hatırlıyorum da; “Milli gelirimiz 10 yılda 3 kat arttı. Önümüzdeki 10 yılda, bir 3 kat daha artıracağız. Türkiye’miz her alanda, her yerde 3 misli daha büyüyecek. Türkiye’miz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olacak ve bunu da 2023’e kadar yapacağız. İhracatımızı da 2023’te 500 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye milli gelirini 2 trilyon dolara çıkacak.” deyip durmuştu.
Eğer memleket ekonomisi o gün dediği kadar iyiyse, bugünün tablosunun sorumlusu kendisi... Bravo bu kadar kısa sürede o tabloyu bu hale getirmek başarı isterdi, başardı!
İşin kötüsü tablo hiç bir zaman iyi olmadı. Kendisi göreve gelir gelmez gerçekleri söylememeyi tercih etti ki bu çok daha fena... Ne gelirimiz 10 yılda 3 kat arttı, ne Türkiye 10 yıl içerisinde söylediği rakamlara ulaşacak.
Bu durumda cari açığın düşmesi, kredi kartımızın limitinin düşürülmesi gibi... İstesek de harcayamıyoruz!
Zeybekci bundan bile başarı öyküsü çıkartıyor ya, ben de şapka çıkartıyorum. Pes!