İthal ürünlere sağanak gibi ek vergiler yağıyor. Türkiye’de hafif sanayiye hafiften destek çıkılıyor. Zamanı çoktan gelmiş hatta geçmişti bile... Çoğu üreticiyi kurtarmak için artık geç kalındı. Yine de kalan sağlar bizim... Belki de yenileri yeşerebilir. Zamana ihtiyaç var.
Ev tekstilinde ithal yatak örtüsü, yorgan ve yastık ithalatına yüzde 50 ek vergi getirildi. İnşaat malzemelerinden, hırdavata, manikür-pedikür malzemeleri ve törpülerden, küçük mutfak aletleri ve kırtasiyeye kadar 130 ürünün ithalatına yüzde 25 ek vergi getirildi.
İthal avizeler, lambalar ve aydınlatıcılar için ek vergi geldi. Sandık, bavul, çanta, kese gibi ürünlerde yüzde 30 ilave vergi geldi. Mobilya ithalatında gümrük vergi oranı yüzde 50’ye çıkartıldı.
Duvar kâğıdı için de geldi ek vergi... Yürüteçten oto koltuğuna, hoppaladan mama ısıtıcısına, ateş ölçerden ana sterilizatöre kadar bebek bakımı malzemelerine... Aklınıza ne geliyorsa... Geldi de geldi...

BÖYLE GİTMEZDİ!

Daha da gelecek... Bakan açıkladı ya, cep telefonlarından bilgisayarlara, tabletlerden elektronik eşyalara... İthalatçılar, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde çoktan davaları açtılar. “Damping” yoksa bazıları iptal edilecek.
Yine de ben destekliyorum. Böyle gitmezdi...
Gitmezdi de, eğer on üç yıl sonra akılları başlarına gelmediyse burada bütün hikâye hafif sanayiciyi korumak olamaz... Peki, o zaman neden ek vergilere yüklenildi?
Nedeni basit; İşler tersine döndü, ülkeye para girmiyor. Olukla para çıkıyor. Harcamaları azaltmak elzem, kemerleri sıkmak şart...
Bakın; Türkiye’nin en büyük ithalat kalemi ne? Petrol... Fiyatları bir yıl içerisinde yarıdan fazla düştü... Ancak ithalat giderimiz bir türlü azalmıyor. Hatta Mayıs ayında yıllık aylık cari işlemler açığı 44 milyar 687 milyon ABD dolarına yükseldi.

UCU BİZE DOKUNACAK AMA...

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 6 Şubat’ta 131 milyar dolar seviyelerindeyken, en son açıklanan geçen haftanın verisinde 120 milyar dolara kadar düştüğü görülüyor.
Ayrıca, vergi gelen tüketim mallarının satış hacmi milyar dolarlarla hesaplanıyor. Gelen ek vergiler aynı zamanda devlete ek gelir sağlayacak.
Peki, yan etkileri olmayacak mı? Tamam, ek vergiler belki zam olarak geri dönecek, ucu vatandaşa dokunacak... Yine de bunu yapmak gerekiyordu.
Enflasyonu yükseltecek. Fark etmez, hedefin çok uzağındayız. Büyümeyi düşürecek. Onu da geçin, zaten düşecek! Hiç değilse bu sefer mantıklı bir amaç uğruna gerçekleşecek.