Her gecenin bir sabahı vardır. Ancak belli ki gece yeni başlamış ve sabaha daha çok var.
Aklın yolu, CHP-MHP-HDP koalisyonunun görevi devralıp gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra seçime gidilmesiydi. Birdi...
Ne yapacaklardı? AKP’nin yerleştirdiği fanatik bürokrat kadrolarını temizleyeceklerdi. Seçim barajını düşüreceklerdi. Yasama, yargı, yürütme işleyişini düzenleyeceklerdi.
MHP nefes bile almadan, bu iş olmaz dedi... Haliyle AKP’nin erken seçime gitmesinde hiçbir sıkıntı kalmadı.
Tam 24 gün boyunca görüşmeler yapıldı, koalisyon konuşulmadı. Piyasalar halen AKP-MHP koalisyon umudunu koruyor. Nafile... Cumhurbaşkanlığı takviminde ise erken seçim düğmesine basılmasına 9 gün kaldı.

Dolar 3’lük atacak

Peki, şimdi ne olacak? Herkesin korktuğu başımıza gelecek. Ne sanayiciler, ne şirketler ne de tüketiciler altı aydan fazla bir süre kılını kıpırdatmayacak. Mecbur olmadıkça yatırım yapmayacak, tüketim kısılacak.
Madem yatırım yapılmayacak, yurtdışından yeni borçlanmalara da gerek kalmayacak. Döviz girişi olmayacak. Vadesi gelen dış borçlar, iç piyasadan döviz bulunup ödenebildiği kadar ödenecek. Yani? Anlamı basit, Türkiye’den döviz çıkışı hızlanacak.
Buna, belirsizlik nedeniyle sıcak para kaçışını da eklersek TL’yi tutabilene aşk olsun... Dolar cephesinde “3 lira” ve üzeri artık çok yakın...

Ya sonuç değişmezse?

Merkez Bankası müdahale eder diyenlere, Merkez’in kullanılabilir rezervi 40 milyar dolar civarında, yani “yetmez” diyeceğim... Kullanabileceği tek silah şok faiz artırımı... Yapabilir mi? Başkan kellesini vermeye hazırsa, yapılır.
Esas risk, seçimlere gidilmesi ve hiçbir şeyin değişmemesi... Politik gelişmeleri dışarıda bıraksak bile, zaten Türkiye’nin ekonomik görünümü oldukça kötü... Büyüme yavaşlıyor, şirketlerin borcu önemli ölçüde yüksek.

Çok kırıldık!

Amerika’nın parasal sıkıştırması ile birlikte “Gelişmekte Olan Ülkeler” grubunda var olan problemleriyle bile bunların aslında iyi günleri olduğu görülecek. Hesaplamalar, bu gruptan bu beklenti nedeniyle yılbaşından beri 35-40 milyar dolar arası para çıkışı yaşandığını gösteriyor.
Amerika’nın kısa vadeli faizleri yükselişe geçince bu para kaçışı “tavşan kaç” oyununa dönecek. Küresel finansal koşullar iyice sıkılaşacak.
Gelişmekte olan ülkelerin yavaşlayan ekonomileri, duran büyümeleri iyice belirginleşecek. Biz de bu ülkeler arasında en kırılganız. Haliyle kırılacağız!