Dikkat ediyor musunuz? Gazeteler üç türe ayrıldı.
İktidara satılan gazeteler.
Patronlara satılan gazeteler.
Halka satılan gazeteler.
Patronlara satılan yani reklam veren büyük işadamlarını göklere çıkaran gazeteler ile iktidar havuzuna besleme olmuş gazetelerin “Ankara kulisi” haberlerine göre ekonominin başına yine Ali Babacan gelecekmiş. Neden Cumhurbaşkanı’nın damadı Berat Albayrak değil de Ali Babacan? Çünkü Albayrak’ın “güçlü iç itibarına” karşılık Babacan’ın 13 yıllık tecrübeyle sabit “diri dış itibarı” varmış.
Doğrudur.
Dış itibar: İstikrar demek.
Dış itibar: Eşittir sıcak para, dış borç, sürdürülebilir cari açık demek. Türkiye 13 yıldır yüksek faiz altında yürüdüğü için sıcak para çekti; yurtiçinden yurtdışına, fakirden zengine, devletten özel sektöre gelir transfer ederek büyüdü.
Konya’da Mevlana selamı.
Eyüp Sultan’da namaz.
Model aynı kalır.
Bakanlık sayısı 35’a çıkar.
Babacan da değişmez.
Albayrak’a da koltuk bulunur.

* * *

Elde kalan son devlet malları, mülkleri, su havzaları, dereler ile ormanlar yine özele satılmaya devam edilir. Devletin elindeki imtiyazlar yine devredilir. Yandaş yeni zenginler aldıkları bu imtiyazları teminat gösterip yine yabancı bankalardan yüksek faizli krediler bulurlar. Başbakan da halka “bakın devletin cebinden bir kuruş çıkmadan üçüncü köprüyü, üçüncü hava limanını yapıyor, telefonlarımızı G 4.5’a sıçratıyoruz” diyerek alkış toplar. Özetle Türkiye ekonomisi, konut sektörü ile iç tüketimi yine lokomotif yapıp yüzde 3 büyümeye ve yıllık yüzde 8-10 enflasyonla yürümeye davam eder.
İstikrar diyordunuz.
Al sana istikrar denir.

* * *

İstikrar için Ali Babacan’ın yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yeniden Maliye Bakanı olur. Zaten olmuş gibi konuştu ve “seçim vaatleri yaz sıcağında buza yazılmış yazılar değildir” dedi.
Yani sözler tutulacak.
Asgari ücret 1300 olacak.
Emekli maaşları artacak.
Öğrenci cebi parayla dolacak.
Köylü mazotu su fiyatına alacak.
Tüccarlar bayram edecek.
Yeni hükümetin 13 yıllık eski kadroları inovasyon yani çok para kazandıracak teknolojik buluş yapacak götürüp patronlara “işte size icraat ve beklediğiniz reform hadi yürüyün Türkiye’yi 2023’e birlikte uçuralım (!)” diyecekler. Böyle alt alta yazınca verilen sözler 22 milyar lira tutuyormuş.

* * *

Bu vaatler verilebilir mi?
Pantolonun iki cebi var.
Bir cebe verilir.
Öbür cepten alınır.
Söz gelimi diyorum.
Asgari ücret yüzde 10 artar.
Enflasyon ise yüzde 11 artar.
Başladığın noktada durursun.
İstikrar gelmiş gibi olur.
Ekonomistler bu işleri bilir.
Bir görünen (nominal) var.
Bir de gerçek (reel) var.
Topluma görüneni gerçek gibi yedirirsen “istikrar geri geldi” diye sevindirirsin. Kaldı ki, Türkiye’nin toplam milli geliri 2.2 trilyon TL. 22 milyar bunun yüzde 1’i ediyor.
İstikrar garanti (!)
Gerisi şüpheli (!)

Eskiden kızlar sevdiğine kaçardı!


Anneleri Esma A, açıkladı. Kızları 18 yaşındaki Esin ile 20 yaşındaki Elif evden kaçtılar. Eskiden kızlar, sevdikleri oğlana kaçardı. Esin ile Elif, IŞİD’e kaçmışlar. IŞİD’in gücüne bak, neler yapıyor. Mısır’dan Rusya’ya gitmek üzere havalanan uçağı da IŞİD’in düşürdüğü iddia ediliyor. İŞID’in gerçekten böyle bir gücü mü var yoksa bu da büyük bir yalan mı? Hatırlayanlar vardır. Dünyanın en güvenilir gazeteleri, ABD’nin başkanı, AB’nin sözcüleri; Körfez Savaşı sırasında Basra Körfezi’nde zifte bulanmış olarak can çekişen karabatağın Saddam Hüseyin’in petrol kuyularını ateşe vermesi soncunda olduğunu yazmıştı. Sonra anlaşıldı ki, o görüntü sekiz yıl öncesine aitmiş. IŞİD’in gücü ileride “karabatak yalanına” benzerse şaşırmam.