AKP, hükümeti kuramazsa, Türkiye’yi mevcut AKP hükümetiyle erken seçime götürme dahil, her planına karşı CHP’nin de diğer iki partiyle temas kurup B planını uygulamak için izleyeceği yöntemlere önümüzdeki hafta son şekli verilecek.
CHP, içinde AKP’nin bulunduğu bir koalisyona kapalı gibi gözüküyor. Pazartesi günü toplanacak CHP Parti Meclisi’nde bu konu gündeme gelecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu nasıl tavır alınması konusunda üyeleri dinleyecek. Kuşkusuz, parti meclisi üyelerinin de bu konuda kafası karışık. Tam “AKP’nin olmayacağı bir hükümet” havası doğmuşken bunun MHP’nin yaklaşımı nedeniyle gerçekleşmeyeceği de siyasete hakim olmaya başladı. Dahası, AKP’nin MHP’yle koalisyonuna şimdiden “bu iş tamam” diyenler de var...


SEÇMENİN YÜZDE 60’ININ MESAJI
Siyasi partilerin koalisyon pazarlığı cumhurbaşkanıyla yapılmaz. Ama öyle gelişmeler yaşanıyor ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sanki bir siyasi partinin genel başkanıymış gibi siyasetin tam anlamıyla içinde. Oysa seçmenin yüzde 60’ı, seçimlerde “Cumhurbaşkanını siyasetin dışına çıkarın” demedi mi? Cumhurbaşkanının siyasetin bu kadar içinde olması AKP’nin de sorunu haline geldi.
Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yaşanan bazı olayları CHP, TBMM’de gündeme getirecek. Bunlar arasında yolsuzluk komisyonunun kurulması, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması, seçim barajının yüzde 10’un altına çekilmesi de yer alıyor. Miting meydanlarında onları dile getiren MHP ve HDP’nin tavrının nasıl olacağını bekleyip, görelim...
AKP’nin içinde olduğu bir hükümette Atatürk Orman Çiftliği’nin nasıl talan edildiğinin hesabı sorulmaz. Bakanların, bakan çocuklarının karıştığı yolsuzlukların gündeme getirilmesi önlenir. Ya “yandaş” işadamlarının  karıştığı yolsuzlukların üzerine gidileceğini mi sanıyorsunuz? Milyonların beklediği asgari ücreti yine artırmazlar. 9 milyon emeklinin aylığı yine bin liranın altında olmaya devam eder. Yüzde 10 olan seçim barajını yine indirmezler.


AKP’NİN İNCE HESABI
Geçmişin örtülmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devrede. CHP, MHP ve HDP’li milletvekilleriyle gizli yürütülmeye çalışılan temasların konusu, öncelikle “memleketin içinde bulunduğu durum” oluyor, ardından da AKP’ye destek verilmesi gerektiği işleniyor. Ancak, daha “partimize katılın”  ya da “bağımsız olun, bize dışarıdan destek verin” ortamı hazırlanıyor.
CHP’den, MHP’den, HDP’den istifa edip AKP’ye geçecek milletvekili olur mu? “Olmaz olmaz” demeyin. Geçmişte de bunun çok örnekleri yaşandı. Ancak, parti değiştirecek milletvekilinin seçim bölgesine gidecek yüzünün kalmayacağı da biliniyor. AKP, belki partilerine girmeyecek ancak bağımsız kalıp kendilerine dışardan destek verebilecek 18 milletvekilinin peşinde. Böyle kritik bir dönemde yaşanacak gelişme, kirli bir takım ilişkileri gündeme getirir ki zararı da Türk siyasetçisi görür.


MHP’Yİ DAHA YAKIN GÖRÜYORLAR
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP ile koalisyona “kapalı” olduklarını belirtiyor ve kendileri açısından “kırmızı çizgileri” sıralıyor. Bunlar arasında “çözüm süreci”nden vazgeçilmesi de geliyor. Baktığınız zaman AKP için de çözüm süreci bitti. Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bazı bakanların açıklamaları, adeta “çözüm süreci”nin kapandığını gösteriyordu. AKP, bu konuda neredeyse MHP’nin çizgisine geldi.
AKP’nin en çok sıkıştığı, diğer bir siyasi partinin desteğine ihtiyaç olduğu dönemde hep MHP’nin unutulmaz destekleri oldu. Bugün de, AKP ve MHP’liler arasında görüşmeler olduğu bazı CHP yöneticileri tarafından belirtiliyor. Ancak Bu iddiaları konuştuğumuz MHP yöneticileri kesinlikle yalanlıyor. Şimdi gözler, MHP’nin nasıl bir tavır sergileyeceğine çevrilmiş durumda.


AKP İLE ERKEN SEÇİME GİDİLİR Mİ?
AKP, bir yandan hükümeti kurabilmeyi, bu olmazsa Türkiye’yi bir erken seçime götürmenin peşinde. Nasıl bir tablo çıkar bilemeyiz ama bildiğimiz eğer bir erken seçime gidilecekse, bu hükümetin AKP’li olmaması için önlem alındığıdır.
Hükümet 45 gün içinde kurulamazsa, Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP kabinesiyle bir erken seçim kararı alabilir. Ancak, muhalefet AKP hükümetiyle seçime gitmek yerine sürenin dolmasına birkaç gün kala anlaşıp koalisyonla Türkiye’yi erken seçime de götürebilir.
Aslında, Ankara’da siyasi gelişmeler saat saat değişiyor. Gelecek haftaya Türkiye yoğun bir siyaset gündemiyle girecek.