“26-27 Tem­muz gün­le­ri zi­ya­ret et­ti­ğim Adı­ya-ma­n’­da yap­tı­ğım te­mas­lar so­nu­cun­da acı bir ger­çek­le kar­şı kar­şı­ya kal­dım: IŞİD, 25 yıl­dır ya­kın­dan ta­nı­dı­ğım bu kent için çok bü­yük bir teh­dit ha­li­ne gel­miş. Mer­kez dı­şın­da dağ­lar­da, yay­la­lar­da ya­şa­yan Adı­ya­man­lı­lar, özel­lik­le Ale­vi yurt­taş­la­rı­mız, ev­le­ri­nin önün­de, köy­le­ri­nin dı­şın­da ge­ce gün­düz nö­bet tu­tu­yor­lar. Üs­te­lik bu ye­ni bir du­rum de­ğil. Ay­lar­dır ola­bi­le­cek bir IŞİD bas­kı­nı­na kar­şı te­tik­te ya­şı­yor­lar.
Ale­vi va­tan­daş­la­rı­mız bu sür­dü­rü­le­mez du­ru­mu, yak­la­şık bir yıl ön­ce Adı­ya­ma­n’­ın gü­ven­li­ğin­den so­rum­lu tüm ka­mu gö­rev­li­le­ri­ne ve se­çil­miş il yö­ne­ti­ci­le­ri­ne ak­ta­rı­yor­lar. Hat­ta baş­vu­ru­la­rın­da IŞİ­D’­in tu­za­ğa dü­şür­dü­ğü ken­di yav­ru­la­rı­nı bi­le ih­bar edi­yor­lar. Ama ne ya­zık ki so­rum­lu mev­ki­de­ki hiç kim­se­de­n ‘­tı­k’ çık­mı­yor! Bu du­yar­sız­lık is­ter is­te­mez ak­la “A­ca­ba yu­ka­rı­dan bi­ri­le­ri IŞİ­D’­i ‘­gör­me­’,‘duy­ma­’ ‘­ko­nuş­ma­’ şek­lin­de emir mi ver­di?” so­ru­su­nu ge­ti­ri­yor.
O hal­de sus­kun yet­ki­li­le­re bir kez de biz so­ra­lım:
‘A­dı­ya­man Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı­’n­da de­vam eden ve 200’ü aş­kın şüp­he­li­si bu­lu­nan giz­li so­ruş­tur­ma­nın id­di­ana­me­si ne­den 6 ay­dır ha­zır­la­na­mı­yor?’

* * *

Adı­ya­ma­n’­ın ya­ban­cı­sı ol­ma­yan be­ni bi­le şo­ke eden tes­pit ve iz­le­nim­le­ri­mi ak­tar­ma­ya de­vam edi­yo­rum:
2013 yı­lın­dan bu ya­na Adı­ya­ma­n’­da 200’ün üze­rin­de gen­cin IŞİD te­rör ör­gü­tü­ne ka­tıl­dı­ğı öne sü­rü­lü­yor. Di­yar­ba­kır bom­ba­cı­sı Or­han Gön­de­r’­in an­ne-ba­ba­sı­nın ya­nı sı­ra, 18 ai­le da­ha, Adı­ya­man İl Em­ni­yet Mü­dür­lü­ğü­’ne baş­vu­ra­rak ço­cuk­la­rı­nın kay­bol­duk­la­rı­nı bil­dir­miş. An­cak bu ai­le­le­re yar­dım­cı olun­ma­mış. Oy­sa IŞİ­D’­e ele­man sağ­la­yan ki­şi­le­ri ai­le­ler de, po­lis de, hat­ta ha­va­da uçan kuş­lar bi­le çok iyi bi­li­yor. Bun­lar mağ­dur ai­le­ler ta­ra­fın­dan açık kim­lik­le­riy­le gü­ven­lik bi­rim­le­ri­ne bil­di­ri­li­yor. Ama ya­zık ki dev­şir­me fa­ali­ye­ti­nin önü­ne ge­çi­le­mi­yor. Her­ke­sin ma­lu­mu olan bu ça­ba­la­rı ön­le­mek dev­let için çok zor ol­ma­ma­lı. Ye­ter ki üç may­mu­nu oy­na­mak­tan vaz­ge­çil­sin!..

* * *

IŞİ­D’­e ka­tı­lan ve Su­ri­ye­’de­ki ça­tış­ma­lar­da öl­dü­rü­len­le­rin ce­na­ze­le­ri Adı­yama­n’­a ha­va ka­rar­dık­tan son­ra giz­li­ce ge­ti­ri­le­rek def­ne­di­li­yor. Yet­ki­li­le­rin bil­gi­si ve ona­yı ol­ma­dan de­fin iş­le­mi ya­pı­la­bi­lir mi?
Gö­rüş­tü­ğü­müz ai­le­ler IŞİ­D’­in çok ra­hat bir şe­kil­de ço­cuk­la­ra ulaş­tı­ğı­nı ve dev­şir­me­yi ale­ni bir şe­kil­de yap­tı­ğı­nı söy­lü­yor­lar. On­la­ra gö­re te­rör ör­gü­tü baş­lan­gıç­ta 6.000 Ame­ri­kan Do­la­rı, da­ha son­ra da 1.200 do­lar ve­rip genç­le­ri kan­dı­rı­yor.
Zi­ra il nü­fu­su­nun yüz­de 36.6’sı sos­yal gü­ven­lik­ten yok­sun.
Özel­leş­tir­me­ler son­ra­sı iş­ten çı­kar­ma­lar, ka­pa­tı­lan fab­ri­ka­lar ve tü­tün ko­ta­sı, kent­te 50 bin ai­le­yi, ya­ni 350 bin in­sa­nı aç ve iş­siz bı­rak­mış du­rum­da.
Adı­ya­man yüz­de 15.8’le iş­siz­lik ora­nı en yük­sek 5’in­ci ili­miz.
Bu ne­den­le iş­siz genç­ler­le mev­sim­lik ça­lı­şıp yı­lın bü­yük bö­lü­mün­de boş du­ran­la­rın dai­mi me­kan­la­rı kah­ve­ha­ne ve çay ocak­la­rı olu­yor. Kah­ve­ha­ne sa­yı­sı tüm iş­ye­ri sa­yı­sı­nı iki­ye kat­lı­yor. Bu me­kan­lar­da fa­ali­yet gös­te­ren IŞİ­D’­ci­ler, iş­siz genç­le­rin be­yin­le­ri­ni çe­şit­li va­at­ler­le yı­ka­yıp, ken­di saf­la­rı­na ko­lay­ca çe­ke­bi­li­yor­lar.”

* * *

Sev­gi­li okur­la­rım,
Bu göz­lem­le­ri ya­pan ki­şi, CHP’­li kim­li­ği­nin ya­nı sı­ra, dün­ya­da­ki tüm sol par­ti­le­rin ça­tı ör­gü­tü Sos­ya­list En­ter­nas­yo­na­l’­in de Baş­kan Yar­dım­cı­sı olan Umut Oran.
Ora­n’­ın ür­kü­tü­cü tes­pit­le­ri “İ­ki­si de he­nüz 20 ya­şın­da olan Di­yar­ba­kır ve Su­ruç bom­ba­cı­la­rı­nın, genç­le­rin ka­der­le­riy­le baş ba­şa bı­ra­kıl­dık­la­rı Adı­ya­ma­n’­dan te­sa­dü­fen çık­ma­dık­la­rı­” ger­çe­ği­ni göz­ler önü­ne se­ri­yor.
Dur­dur­mak ye­ri­ne se­yir­ci ka­lı­nan IŞİ­D’­e ka­tı­lım­lar, ön­lem alın­ma­dı­ğı için ya­şa­nan katliam­lar...
Ne acı, hat­ta deh­şet ve­ri­ci de­ğil mi?