Wisconcin, Michigan ve Pensilvanya eyaletlerinde sonuçların manipüle edildiği konusunda bazı kanıtlar Hillary Clinton'ın kampanyasını yürüten kişilere ulaştırıldı.

İddianın sahipleri, oy hakkı konusunda çalışan avukat John Bonifaz ile Michigan Üniversitesi Bilgisayar Güvenliği ve Toplum Merkezi başkanı Alex Helderman...

New York Magazine dergisine kayıt yapılmaması kaydıyla konuşan iki isim Clinton'ın takımına, seçim sonuçlarının yeniden incelenmesi gerektiği tavsiyesinde bulunduklarını ve bir takım 'sağlam kanıtlar' verdiklerini belirttiler.

İddianın ortaya atılmasının sebebi Wisconsin'de bilgisayarla verilen oylar ile oy pusulasıyla verilen oylar arasındaki fark. ABD seçimlerinde seçmenler oylarını iki türlü oy kullanılıyor: Bazı bölgelerde bilgisayarla 'elektronik oy' verilebilirken bazı bölgelerde ise oy pusulası kullanılıyor.

YÜZDE 7'LİK FARK DİKKAT ÇEKTİ


Wisconsin'de Clinton'ın elektronik oylama yapılan bölgelerde aldığı oy oranının, oy pusulalarının kullanıldığı bölgelerden yüzde 7 daha az olması Bonifaz ile Helderman'ın dikkatini çekti.

Clinton'ın yüzde 7'lik farka tekabül eden 27 bin oyla eyaleti kaybetmesine dikkat çekiliyor.

Her ne kadar manipülasyon ya da hacklemeye kanıt bulunamamış olsa da, Bonifaz ve Helderman, bu şüphe çeken durumun bağımsız bir gözle yeniden incelemeye değer olduğunu ifade ediyorlar.

Seçimlerden önce Rus hacker'ların bilgisayar oylarını değiştirecekleri ve Trump'ın bu sayede seçimleri kazanabileceği komplo teorileri sıklıkla ortaya atılmıştı.

MICHIGAN'DA HALA OYLAR SAYILIYOR


Son duruma göre Donald Trump 290 delegeyle, 232 delege kazanan Clinton'ı yenerek seçimleri kazanmış görünüyor. Ancak Michigan eyaletinde hâlen sayım devam ediyor. 16 delegesi bulunan Michigan'da sonuçlar birbirine çok yakın. Burayı Clinton'ın kazanmasıyla ve Wisconsin ile 20 delegesi bulunan Pensilvanya'da sonuçların manipüle edildiğine dair bir sonucun ortaya çıkmasıyla tüm senaryolar alt üst olabilir ve Clinton seçimi kazanabilir.

Öte yandan Cumhuriyetçi Parti'nin 6 delegesi Trump'a güven oyu vermeyeceğini açıkladı. Bu delegeler saf değiştirerek Demokrat Parti'ye geçebilir.

İTİRAZ İÇİN ZAMAN KALMADI


Clinton'ın seçim sonuçlarına ititraz etmek için fazla vakti kalmadı. Wisconsin'deki sonuçlara itiraz etmek için başvuru süresi cuma günü; Pensilvanya için pazartesi günü ve Michigan için ise önümüzdeki hafta çarşamba günü zaman doluyor. Clinton'ın oyların yeniden sayılmasını talep edip etmeyeceği de henüz bilinmiyor.