Gula'nın, 1984 yılında çekilen fotoğrafı National Geographic dergisine kapak olduktan sonra tüm dünyanın ilgisini çekmiş ve simge haline gelmişti.

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre 40'lı yaşlarında ve evli olan Gula, sahte belgelerle Pakistan'da yaşadığı gerekçesiyle evine gelen polisler tarafından tutuklandı.

[caption id="attachment_1470642" align="aligncenter" width="683"]Afgan Kızı'nın son hali Afgan Kızı'nın son hali[/caption]

5 ila 12 YIL ARASI HAPİS


Afganistan'dan gelip sahte kimlikle Pakistan'da yaşayan çok sayıda kişiden bir olduğu ortaya çıkan Gula, iki oğluyla beraber tutuklandı.

Mahkeme kararı Gula ve oğullarının aleyhine olursa 5 ila 14 yıl arası hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler.

Pakistan'daki yaklaşık 2.5 milyon Afgan mülteci ülkelerine geri dönmeleri için yoğun baskı altında yaşıyorlar.

AFGAN MÜLTECİLER ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR


Gula, Afganistan sınırındaki Nasir Bagh mülteci kampında fotoğrafçı Steve McCurry tarafından fark edildiğinde 12 yaşındaydı. Gula ve ailesi Sovyet istilası nedeniyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalarak Pakistan'daki mülteci kampına sığınmışlardı. Afgan Kızı fotoğrafı kamplarda kalan insanların umutsuz durumunun sembolü olmuştu.

Pakistanlılar mülteci Afganların ülkelerinde uzun yıllardır kalmalarından rahatsız. Bu nedenle yetkililer de kampların kapatılmasına yönelik sert önlemler almaya başladı. Mültecilere yardım programları azaltıldı ve pek çok mültecinin geçici oturma izinleri de önümüzdeki senenin Mart ayında sona erecek.