Rusya'nın Suriye'ye gönderdiği uçak gemisi, Avrupa'nın kıyıları boyunca güç gösterisi yaparak seyrederken, NATO savunma bakanları da liderlerin Temmuz ayında aldıkları karar uyarınca Baltık devletleri ve doğu Polonya'ya yeni birlikler konuşlandırmanın hazırlıklarını yapıyorlar.

Reuters'ın haberine göre ABD, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesine ve benzer bir taktiği Avrupa'daki eski Sovyet devletlerinde de denemesi ihtimaline yanıt olarak 4 bin askerden oluşacak dört muharip grup oluşturmak için Avrupalı NATO üyelerinden asker taahhüdü bekliyor.

ABD, Almanya, İngiltere ve Kanada'nın başını çekeceği gruplara Fransa, Danimarka, İtalya gibi müttefiklerin katkı yapması bekleniyor. Bu birlikler Polonya, Litvanya, Estonya ve Letonya'da konuşlandırılacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bu girişim için, söz konusu ülkelerle "Atlantik aşırı bağımızın kesin bir kanıtı olacak" dedi.

Yeni oluşacak muharip gruplar NATO'nun 40 bin kişilik acil mukabele gücü ve gerektiğinde dönüşümlü olarak Baltık ülkelerine ve Polonya'ya sevk edilebilecek ek birliklerle de desteklenecek.

Bu stratejinin dayandığı yeni caydırıcı güç, ileride füze savunma sistemleri, hava devriyeleri ve siber saldırılara karşı kurulacak savunma düzenleriyle de güçlendirilebilecek.

KARADENİZ'DE DE BENZER STRATEJİ


Ancak ittifak, aynı zamanda Karadeniz'de de benzer bir stratejiyi oluşturmaya çalışıyor.

Bu bölgede deniz ve hava devriye gücünün desteklenmesi için Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'nin yakında yeni bir plan açıklamaları bekleniyor. Bu kapsamda Romanya'da çok uluslu bir NATO gücünün konuşlandırılması da gündemde.