Papa Françesko, ziyaret düzenlediği Polonya’da temaslarına devam ediyor. Dün Dünya Gençlik Günü kapsamında düzenlenen ayini yöneten Papa Francis, bugün ise ülkenin Krakow kentindeki Nazi kampı Auschwitz’i ziyaret etti.

Foto: Reuters Foto: Reuters


79 yaşındaki Papa Françesko'yu Polonya Başbakanı Beata Szydlo karşıladı.

Polonya ziyaretinden önce yaptığı bir açıklamada Auschwitz kampında "tek başına dua etmek ve ağlamak" istediğini söyleyen Papa Françesko, "Arbeit Macht Frei" (çalışmak özgürleştirir) yazılı kapıdan tek başına ve ağır adımlarla kampa girdi.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Binlerce kişinin kurşuna dizildiği "ölüm duvarının" önünde dua eden Papa'nın, idam için kullanılan bir darağacı direğini öpmesi de dikkat çekti.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Kamptan kurtulan 11 kişi ile bir araya gelen Papa daha sonra da Polonyalı rahip Aziz Massimiliano Kolbe'nin 75 yıl önce öldüğü hücreye giderek burada tek başına dua etti.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Ardından Birkenau kampına geçen Papa Françesko, burada da yine kurbanlar anısına dua ederek "diğer uluslardan adil kişilerle" (hayatlarını riske atarak Yahudileri soykırımdan kurtaran Yahudi olmayan kişiler) bir araya geldi.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Papa, kamp ziyareti sırasında hiçbir konuşma ya da açıklama yapmazken anı defterine "Tanrım, kullarına acı! Tanrım bu kadar zulmü bağışla!" yazdı.

Öte yandan Papa Françesko, ziyaretiyle Auschwitz’i ziyaret eden üçüncü Papa oldu.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Nazi Almanyası tarafından İkinci dünya Savaşı döneminde kurulan toplama kampı Auschwitz, Polonya’nın Krakow kentinin 60 kilometre batısında bulunuyor. 1.3 milyon kişinin yerleştirildiği kampta, 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1.1 milyon insan öldürüldü.

Foto: Reuters Foto: Reuters