WWF ve Londra Zooloji Derneği(ZSL) tarafından yayımlanan son Yaşayan Gezegen(Living Planet) raporuna göre, 1970 yılından 2020 yılına kadar, omurgulalıların nüfusunun %67 oranında düşmüş olacağı tahmin ediliyor. Avcılık , ormansızlaşma, kirlilik, aşırı balık avcılığı ve iklim değilikliği nedenlerinden dolayı nesil tükenme oranları 100 kat fazla düzeyde ilerliyor.

unnamed-15

%58 düşüş gerçekleşti


Şimdiye kadar yapılmış en büyük analizde, dünyanın dört bir yanındaki 3706 omurgalı türüne ait 14152 popülasyon içinde 1970 - 2012 yılları arasında hayvanlarda %58 oranında düşüş gerçekleşti.

Telegraph'ta yer alan habere göre, WWF ingiltere'deki bilim ve politika yöneticisi Mike Barret, 65 milyon önce dinozorların ölümünden bu yana ilk kez , vahşi yaşam küresel düzeyde kitlesel bir yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor: "Bunu her yerde görebilirsiniz. Ben yıllardır İngiliz kırsalında yaşayan yabani kirpi görmedim, oysa onlara her zaman rastlardım. İnsanlar, iş dünyası ve hükümet olarak dünyayı daha sürdürülebilir kılmak için hemen harekete geçmemiz gerekiyor. Bizim kuşaklar arası bir sorumluluğumuz var. Raporumuzun, insanları ve hükümetleri eyleme geçmeye teşvik etmesini umuyoruz. "

unnamed

Rapor, biyoçeşitlilik kaybını durdurmak için Birleşmiş Milletler tarafından 2020'de yayımlanma hedefi belirlenmişti. Ancak araştırmacılar, dünyanın 6. büyük kitlesel yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve hayvanların %90'ının yok olabileceğini belirterek ertelenmemesi gerektiğini savunuyorlardı.

İLGİLİ HABERArılar ilk kez nesli tükenmekte olan canlılar listesine girdiArılar ilk kez nesli tükenmekte olan canlılar listesine girdi


Popülasyonları insan aktiiteleri yüzünden etkilendiğine örneklerden biri kaçak avcılık kurbanı Tanzanya'daki Afrika filleri. Brezilya'daki yeleli kurtların yaşam alanları ise endüstriyel tarım alanları nedeniyle tehdit ediliyor. Avrupa yılan balıkları ise aşırı avlanma ve hastalıklar nedeniyle nehir habitatındaki bozulmalardan dolayı yaşamları tehlike altında.

unnamed-14

UYANMALIYIZ!


Vahşi yaşamı, iklim değişikliği de tehdit ediyor. Kirlilik ve doğal kaynakların aşırı sömürüsü büyük etki sahibi. 2012'ye kadar, insanlık tükettiği hizmet ve kaynakları sağlamak için 1.6 Dünya'ya ihtiyaç duyulduğu açıklanmıştı. Rapor diğer yandan, insanlığın etkisinin olduğu tanımlanan yeni bir jeolojij çağa da işaret ediyor. Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği, şu anki Holosen döneminden, Antroposen dönemine geçişin tanımlanmasını tanıyıp tanımayacağını tartışıyor.

WWF yöneticisi Marco Lambertini, dünya tarihi açısından insanın diğer doğal güçlere göre birincil etkiye sahip olması olarak tanımlanan Antroposen dönemine girildiğini belirtiyor. " Toprak, tatlı su ve okyanuslarda, insan aktiviteleri tür popülasyonları ve doğal kaynaklarıın varlığını zorluyor."

İLGİLİ HABERŞanlıurfa’da nesli tükenen çöl varanı öldürüldüŞanlıurfa’da nesli tükenen çöl varanı öldürüldü


Raporda, tatlı su türleirnin 1970-2012 yılları arasında %81 oranında bir düşüş yaşadığı vahim bir tabloya işaret ediliyor.

ZSL Bilim Direktörü Prof. Ken Norris, insan aktivitelerinin özellikle tatlı su habitatları olmak üzere vahşi yaşam popülasyonlarının düşüşüne etki ettiğini vurguluyor ve uyarıyor: Bu, popülasyonları kurtarmayı teşvik eden çabalarına girişmek bir uyandırma çağrısı olmalı"

WWF ve ZSL'nin büyük önem taşıyan raporu buradan erişebilirsiniz. http://awsassets.panda.org/downloads/lpr_living_planet_report_2016.pdf

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

living_planet_report


İLGİLİ HABERBakan Özhaseki: Rant olmadan hayat olmazBakan Özhaseki: Rant olmadan hayat olmaz


İLGİLİ HABERTürkiye'de Nesli Tükenen 10 HayvanTürkiye'de Nesli Tükenen 10 Hayvan


İLGİLİ HABEROtobur hayvanların nesli tükeniyorOtobur hayvanların nesli tükeniyor