Milli Eğitim Bakanlığı, ‘maarif müfettişleri’ adını verdiği yeni bir birim kurdu. İlk işleri, Ankara’daki kanlı terör saldırısının ardından iş bırakma eylemi yapan öğretmenleri tek tek denetlemek oldu...
 
Başak KAYA
 
Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın “ce­ma­ate kar­şı yürüttüğü ope­ras­yo­n” sos­yal de­mok­rat, Ata­türk­çü tüm ke­sim­le­ri teh­dit et­me­ye baş­la­dı. An­ka­ra­’da geçen yıl ekim ayında ya­şa­nan te­rör sal­dı­rı­sı son­ra­sı iş bı­ra­kan tüm öğ­ret­men­le­rin dev­let me­mur­lu­ğun­dan çı­ka­rıl­ma­sı plan­la­nı­yor. Özel yet­ki­li mü­fet­tiş­le­re na­sıl ce­za ve­re­cek­le­ri­ni içe­ren mat­bu ra­por­lar da­ğı­tıl­dı­ğı da id­di­a edil­di.
 

BİZZAT SARAYIN TALİMATIYLA KURULDU

 

Bakanlık ye­ni bir mü­fet­tiş­lik bi­ri­mi oluş­tur­du. Öğ­ret­men­le­ri tek tek de­net­le­ye­cek olan “maa­rif mü­fet­tiş­le­ri­” bi­ri­mi­nin biz­zat sa­ra­yın ta­li­ma­tıy­la oluş­tu­rul­du­ğu id­di­a edil­di. CHP Grup Baş­kan­ve­ki­li Le­vent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gök, Mil­li Eği­tim Ba­ka­nı Na­bi Av­cı­’nın ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le ver­di­ği so­ru öner­ge­sin­de, geçen ekim ayında iş bı­rak­ma ey­le­mi ya­pan öğ­ret­men­ler için “maa­rif mü­fet­tiş­le­ri­ne­” ta­li­mat ve­ril­di­ği­ni be­lirt­ti. Öner­ge­de, bu ta­li­mat kap­sa­mın­da KES­K’­li öğ­ret­men­le­ri mes­lek­ten çı­kar­ma, Bir­le­şik Ka­mu İş üye­si öğ­ret­men­le­re ise ay­lık­tan kes­me ce­za­sı ve­ril­me­si için so­ruş­tur­ma baş­la­tıl­ma­sı is­ten­di­ği­nin doğ­ru olup ol­ma­dı­ğı so­rul­du.
 

“KAR­ŞI ÇI­KAN MÜFETTİŞLER TEH­DİT EDİL­Dİ”

 

Gök öner­ge­sin­de, özel yet­ki­li mü­fet­tiş­le­re ce­za ra­por­la­rı da­ğı­tıl­dı­ğı­nı ve kar­şı çı­kan mü­fet­tiş­le­rin teh­dit edil­di­ği bil­gi­si­ne de yer ver­di. Gök öner­ge­sin­de, “Öğ­ret­men­le­re ce­za ve­ril­me­si du­ru­mun­da mü­fet­tiş­le­re öz­lük hak­la­rın­da dü­zen­le­me­ye gi­di­le­ce­ği va­adi­nin ve­ril­di­ği, ba­zı so­ruş­tur­ma dos­ya­la­rı­nın em­ni­yet gö­rev­li­le­rin­ce ya­sa dı­şı bir şe­kil­de, maa­rif mü­fet­tiş­le­ri­ne ev­le­rin­de tes­lim edil­di­ği, öğ­ret­men­le­re yö­ne­lik ope­ras­yon için MEB mer­kez­de­ki mü­fet­tiş sa­yı­sı­nın 800’e çı­ka­rı­la­ca­ğı bil­gi­le­ri­ne ula­şıl­mış­tı­r” de­di.