Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar,  ekmeğe yapılan şok zamlardan sonra Türkiye’nin, benzin, elektrik ve suda olduğu gibi “Dünyanın en pahalı ekmeğini satan ülkelerden” biri haline geldiğini söyledi.

Çakar, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “Ülkelerin alım gücünü dikkate alırsak Türk halkı, son zamlardan sonra dünyanın en pahalı ekmeğini yiyen halklardan biri oldu” dedi. Çakar, halkı da ekmek zammına karşı protestoya çağırarak, “Vatandaş zamlı ekmeği değil daha ucuz olan belediye ekmeğini alsın'' dedi.

MAKARNAYI KATLADI


Ankara’da ekmeğe yüzde 33.3, İstanbul’da yüzde 25 oranında zam yapıldığını vurgulayan Turhan Çakar, “1 kilo ekmek Ankara’da 4, İstanbul’da 5 lira oldu. 1 kilo makarna ise, ortalama 1 lira 70 kuruş. Yani bizim vatandaşımız, 1 kilo makarnanın 2-3 katı fazlaya 1 kilo ekmek yiyor. Zamla birlikte Ankaralı’nın sofrasındaki 3 ekmekten biri elinden alınmış oldu, İstanbul’da da 4 ekmekten biri gitti” dedi.

PROTESTOYA ÇAĞIRDI


“Buğdayın anayurdu ve merkezi Anadolu olmasına rağmen bu zam kabul edilecek bir zam değildir” diyen Çakar, halkı da “protestoya” çağırdı ve şöyle dedi:

''Vatandaşa çağrımız, zam yapan fırınlardan, dükkanlardan ekmek almasınlar. Oldu bittiyi kabul etmeyip  tavırlarını ortaya koysunlar. Belediyenin halk ekmeğini alsınlar. Oradaki tam buğday ekmeği yesinler hem daha kaliteli hem de ucuz. Böyle yaparak bu zammı da protesto etmiş olsunlar''