Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın çağrısı üzerine faiz oranlarını yüzde 10’un altına indirdiklerini ilan eden kamu bankaları, vatandaştan gelen kredi yapılandırma taleplerini geri çevirince Başbakanlık’a şikayet yağdı. Başbakanlık ise, BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) aracılığıyla verdiği yanıtla vatandaşların düşük faiz umudunu bitirdi. Resmi açıklamada, “Bizim yaptığımız çağrı sadece tavsiye niteliğindeydi” denildi.

FAİZLER GÖSTERMELİK DÜŞTÜ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından piyasaları canlandırmak amacıyla bankalardan konut kredisi faizlerini yıllık yüzde 10’un altına indirmelerini istedi. Ardından benzer çağrıyı Başbakan Yıldırım yaptı. Düşük faiz çağrısına ilk karşılık ise kamu bankalarından geldi. Kamu bankaları aylık yüzde 0,90’a varan konut kredisi faiz oranları ilan ederek süreci başlattı. Ardından birkaç özel banka da göstermelik faiz indirimleriyle bu sürece katıldı.

İLGİLİ HABERSon dakika haberi... Başbakan Yıldırım'dan kredi kartı açıklamasıSon dakika haberi... Başbakan Yıldırım'dan kredi kartı açıklaması

YENİDEN YAPILANDIRAMAYIZ


Faizlerin düşürülmesi üzerine çok sayıda vatandaş bankalara adeta akın etti. Ancak bankalar, yeni başvurularda sadece kısa vadeli kredilere yüzde 10’un altını uygularken, yapılandırma taleplerini işleme bile almadı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın çağrılarına ve ilan edilen düşük faizlere rağmen uygulamada hayal kırıklığına uğrayan vatandaşlar çareyi bankaları Başbakanlık’a şikayet etmekte buldu.

17 BİN LİRA KAYBIM VAR


Başbakanlık’a gönderilen şikayet mektubunda bir vatandaş 15 Temmuz’dan hemen önce bir kamu bankasından aylık yüzde 1.11 faizle 180 bin lira konut kredisi kullandığını, bu bankanın 15 Temmuz’dan sonra çağrı üzerine faizi yüzde 0.90’a çektiğini, ancak yeniden yapılandırma başvurusu kabul edilmediği için kendisinin 17 bin lira zarara uğradığını bildirdi. Vatandaşın bu şikayetine BİMER aracılığıyla verilen yanıt, düşük faizin yine bankaların insafına kaldığını gösterdi.

YETKİMİZ VARDI, SERBEST BIRAKTIK


Resmi yazıda, Bakanlar Kurulu’nun bankaların kredi ve mevduatlara uygulayacağı faizlerin azami oranlarını tespit etmeye, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakmaya yetkili olduğu belirtildi. Hükümetin bu yetkisini 2006 yılında Merkez Bankası’na devrettiği, Merkez Bankası’nın da aynı yıl çıkardığı bir tebliğle bankalara kredi faiz oranlarını ve masrafları serbestçe belirleme hakkını sağladığı belirtilen açıklamada şu yanıt verildi:

TAVSİYE NİTELİĞİNDE ÇAĞRI YAPTIK


“Bankalar tarafından kredi kullandırılmasında veya kredilerin faiz oranının belirlenmesinde Kurumumuzun herhangi bir aracılık görevi bulunmamaktadır. Bankacılık sistemi içindeki tüm bankalar kredi kullandıracağı müşterilerini, kredi miktarını ve kredi faiz oranını ilgili mevzuat ile kredi tahsis ve risk politikaları uyarınca belirlemektedir. Bu çerçevede, Kurumumuz tarafından faiz oranlarının indirilmesine yönelik çağrı, tüm bankalara yönelik tavsiye niteliğindedir. Bilgi edinilmesi rica olunur.”