TBD Başkanı Tabak, öğrencilerin yaz tatiline gitmesiyle boş kalan binlerce okulun 3 ay boyunca boş yatması yerine işsizliğin azaltılmasında kullanılabileceğini söyledi. TBD’nin Türkiye’de ev kadınlarına gönüllü bilgisayar kursları düzenleyen ilk dernek olduğuna dikkat çeken İlker Tabak, o kurslar sayesinde birçok ev kadınının aile ekonomisine katkı sağladığını, şimdi de işsiz gençlere bilgisayar programcılığı dersleri vererek işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamak istediklerini belirtti.

HEDEF DİPLOMALI İŞSİZLER


İlker Tabak, bilgisayar programcılığı kursunda hedeflerinin diplomalı işsizler olduğunu, üniversite mezunu olup nitelikli meslek edinememiş işsiz gençleri yaz kursuyla bilgisayar programcısı yapabileceklerini söyledi. 3 aylık kursun meslek edinmek için yeterli olacağını belirten Tabak, “Bu öğrencilerin matematik bilgisi zaten var. Bilgisayara zaten aşinalar. Bilgisayar programcılığını öğrenmeleri hiç zor olmaz” dedi. TDK’nın 12 bin üyesiyle bu göreve talip olduklarını ifade eden Tabak, bunun için hükümetten desteğe, üniversiteler ve belediyelerle de işbirliğine ihtiyaç duyulacağını söyledi.

GOOGLE’I YAVAŞLATMAK ÇÖZÜM DEĞİL


Başkan İlker Tabak, BTK’ya elektronik haberleşme hizmeti sunan şirketlerin faaliyetlerini askıya alma yetkisi verilmesi ile geçen hafta arama motoru Google’a erişim engeli getirilmesini değerlendirirken, “Google arşiv kısmına yani önbelleğe erişimin engellenmesi büyük sıkıntılara yol açtı. Bu tür önlemler yerine daha farklı önlemler alınabilir. Özgürlük ve güvenlik arasında ince bir çizgi var. Bu çizgiyi yasalarla korumak gerekiyor. Teknoloji yavaşlatmak veya engellemek her zaman çözüm olmayabilir. Bu tür uygulamaların arka kapısı da var. Bilgiye ulaşmak isteyen bir şekilde ulaşabiliyor” dedi.

ÜCRETSİZ UYGULAMALAR BİLGİLERİMİZİ TOPLUYOR


İlker Tabak, bilgisayarların güvenli kullanımına işaret ederken siber güvenlikten daha önemli olanın ‘siber güvenilir kullanıcı’ olduğunu söyledi. Tabak, “Bir sürü teknik donanımsal, yazılımsal tedbir alınıyor, güvenlik duvarları konuyor ama kullanıcı, masasında bir kağıda şifresini yazıp bırakınca bu tedbirlerin hiçbir önemi kalmıyor. Siber güvenlik, zincirin halkalarından oluşur. Siber güvenilir kullanıcı bu halkalardan belki de en önemli olanı. Kullanıcılar verdiği açığı bilmiyor ve aslında en büyük sıkıntı bu. Akıllı telefonlardaki ücretsiz uygulamalarla bilgilerimiz toplanıyor. Bu bilgiler birleşerek büyük veriye dönüşüyor. Bu nedenle özellikle bu tür uygulamaları okumadan kabul etmemek gerekiyor” dedi.