TÜSİAD: Demokrasiye müdahale kabul edilemez

Cansen Başaran Symes Cansen Başaran Symes


15-16 Aralık başarısız darbe girişimi sonrasında iş dünyası ve sivil toplum kuruşlarından birbiri ardına tepki geldi.
Başkanlığını Cansen Başaran Symes’in yaptığı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) darbe girişimi hakkındaki açıklamasında, şu sözlere yer verildi: “Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız.”

TOBB: Bu, demokrasiye vurulmuş bir hançerdir

Rifat Hisarcıklıoğlu Rifat Hisarcıklıoğlu


TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: “Ülkemize ve milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz! Milletimizin iradesine ve demokrasimize vurulmuş bu hançeri kabul etmiyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız. Türk milleti olarak her türlü darbe girişiminin karşısında olmalı, demokrasimizi savunmalıyız. Türk iş dünyası olarak devletimizin ve milletimizin yanındayız. Demokrasiden yanayız.”

TİM: Türkiye kritik bir kırılma noktası atlatmıştır

Mehmet Büyükekşi Mehmet Büyükekşi


TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Ülkemizde artık hiçbir şey 15 Temmuz’dan öncesi gibi olmayacak. Türkiye’de bazı kapılar bir daha açılmamak üzere kapanmıştır. Türkiye uzun yıllardır içinden geçmekte olduğu çağdaşlaşma sürecinde son derece önemli ve kritik bir ‘kırılma’ noktasını atlamayı başarmıştır. Bu kırılma noktasını gelecek tasarımımız için bir dönüm olarak görecek; bir ‘Demokrasi Bayramı’ olarak kutlanılması gerektiğine inanıyoruz.”

İSO: Millet eşsiz bir örnek sergiledi



İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan: “Milletimiz demokrasimize sahip çıkmanın eşsiz bir örneğini sergilemiştir. Milli irade bugünümüz ve geleceğimiz için hayati öneme sahip bu çok zorlu süreçten her zaman olduğu gibi haklı ve galip çıkmıştır. Türk sanayicileri, hür teşebbüs ve iş dünyası olarak demokrasimizin, seçilmiş hükümetimizin yanındayız, milli iradenin kazanacağına hep yürekten inandık, inanmaya da devam edeceğiz.”

KAGİDER: Bu kaotik ortamdan çıkılmalı



TÜRKİYE Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar: “Demokrasinin temel ilkelerine her zaman sahip çıktık ve bugüne dek her türlü askeri darbe girişimlerine karşı ilkeli duruşumuzu koruduk. Dileğimiz ülkemizin en kısa zamanda bu kaotik ortamdan çıkması ve ulusumuzun refah ve huzur içinde yaşayacağı demokratik sistemin Türkiye’de kökleşerek gelişmesidir. KAGİDER bu yönde çalışmalarını sürdürecektir. Darbe sevdalılarının hevesleri milli birlik ve beraberlik seli altında boğulmuştur.”

İKV: Kalkışmayı, darbe girişimini lanetliyoruz



İKTİSADİ Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Türkiye’de bu tür zorla iktidara el koyma girişimlerinin başarıya ulaşma imkanı kalmadığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Demokrasiye karşı girişilen bu kalkışmayı, darbe girişimini lanetliyoruz. Bu başarısız girişim sonrasında, Türkiye için demokrasi ve halk iradesine dayanan, insan haklarına saygılı, liberal bir rejim dışında alternatif olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu darbe girişimi karşısında direnen tüm kurumları kutluyoruz.”

TESK: Kanunsuz hareketlere karşıyız



TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “Bu darbe girişimini tanımıyoruz. Bu ülkemizin ve milletimizin birliğine yapılmış bir darbedir. Bugün birlik olma günüdür. Milletimizin iradesine sahip çıkmak için tüm halkımıza görev düşmektedir. Milletimizin kalbine saplanmak istenen bu hançeri asla Türk esnaf ve sanatkarı olarak kabul etmiyoruz. Bu halkın iradesine yapılmış bir saygısızlıktır. Meşru hükümete karşı girişilen kalkışmanın karşısındayız.”

İTO: Seçilmiş hükümet görevden alınamaz



İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar: “Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Türkiye demokrasisi büyük bir demokrasidir. Türkiye’yi seçilmiş bir hükümet yönetmektedir ve hiç kimsenin gücü seçilmiş bu hükümeti görevden almaya yetmeyecektir. Ülkeye, vatana sahip çıkma vaktidir. Ülkeye ve vatana ihanet edenler mutlaka hesap verecektir. İş alemi hükümetimizin yanındayız. Yapılan her askeri darbe, verilen her muhtıra; ekonomik refahın katilidir.”

TÜGİAD: İç savaşa izin verilmemelidir



TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı: “Türkiye böyle bir resmi hak etmiyor. Ülkemizdeki her sorunun anayasa ve yasalar çerçevesinde, demokratik teamüllerimizi ve değerlerimizi koruyarak çözülmesinden yanayız. Türkiye’yi iç savaşa götürecek bir kaosa izin verilmemeli. Türkiye olarak kaybedecek çok fazla şeyimiz var. İnsanlarımızı ve demokratik değerlerimizi korumalıyız. Her kim olursa olsun ülkemizin insanlarının birbirine düşmemesi için tüm görüş ayrılıklarımızı bir kenara bırakarak ülkemize sahip çıkmalıyız.”

TÜRKONFED: Ortak payda demokrasidir



TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu: “Askeri darbeler, muhtıralar ve kalkışmalar öncelikle demokrasiye, cumhuriyetimize ve millet iradesine karşı girişimlerdir. Ülkemizde demokrasiye inanan tüm kesimlerin ve halkımızın sağduyulu bir şekilde aynı ortak payda etrafında birlikte olma görev ve sorumluluğu vardır. O ortak payda da demokrasidir. Demokrasi karşıtı herhangi bir girişimin, halkın sağduyusu, birlik ve beraberlik duygularının karşısında başarıya ulaşma şansı yoktur.”

İTHİB: Demokrasiye gönülden inanıyoruz



İSTANBUL Tekstil ve Hammadeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle: “Türk halkı kendisini gelmiş olduğu noktadan geriye götürecek hiçbir hareketi tasvip etmeyecektir. Demokrasiye karşı yapılmaya çalışılan darbe girişimine karşı bu gece ortaya koyduğu tepkiyle bunu açıkça göstermiştir. Demokrasiye gönülden inanıyor ve destekliyoruz. Onu zedeleyecek bu tür hareketin Türk halkının karşılığında yeri yoktur. Demokrasiye zarar verecek hiçbir hareketin sahiplenilmesi ve desteklenmesi ise mümkün değildir.”

İHKİB: Hiçbir zaman kazançlı çıkmadık



İSTANBUL Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi: “Demokrasi tarihimizde kara bir leke olarak yerini alacak olan kalkışmayı şiddetle kınıyorum. Cumhuriyetimizin 90 yılı aşkın geçmişinde çeşitli darbelere ve darbe girişimlerine tanıklık ettik. Ancak ülkemiz bunlardan hiçbir zaman kazançlı çıkmadığı gibi her defasında çağdaş, demokratik ve refah toplumu hedefimiz ağır yara aldı.”

BMD: Amacımız hayatı normalleştirmek



BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo: “Bu zor zamanda, hayatın normal akışına geçmesi için katkıda bulunmak, insanımızın yine korkmadan ve ürkmeden sokağa çıkmasını sağlamak zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. Markalarımız, asayiş ve ulaşımın izin verdiği ölçüde her yerde mağazalarını açacaklar. Bu zor günde hayatın normal akışına katkıda bulunmak ve güzel ülkemizin tüm bu yaşananları hak etmediğini göstermeyi bir demokrasi ve yurttaşlık görevi olarak değerlendiriyoruz.”

TGSD: Seçim dışında müdahaleye hayır



TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) Başkanı Şeref Fayat: “Temelleri ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından tam 96 yıl önce atılan demokratik düzene ve milli iradenin tecellisi ile şekillenen siyasal iktidara seçim dışında yapılan hiçbir müdahaleyi tasvip etmemiz mümkün değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içine yerleşmiş bir avuç cuntacının meşru iktidarı ve milletimizi hedef alan menfur kalkışmasını şiddetle kınıyorum. Bu tür olayların hep karşısında olacağımızı bildiririm.”

UİB: Darbeciler millet iradesini hedef aldılar



ULUDAĞ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu: “Türkiye Cumhuriyeti demokrasinin hakim olduğu bir devlet olmuştur. Milletimizin iradesini doğrudan olarak hedef alan bu darbeler ve girişimler başarısız olmaya mahkumdur. Yapılan bu kalkışmanın en önemli amacı ülkemizin birlik ve beraberliğini ortadan kaldırmaktır. Böyle bir girişimi kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizler her zaman demokrasinin yanındayız. Millet iradesini hedef alan girişimler başarısız olmaya mahkumdur.”