Facebook'un patronu Mark Zuckerberg'in Twitter ve Pinterest hesapları hack'lendi. Hesabı ele geçiren OurMine team yaptığı açıklamada Zuckerberg'in LinkedIn şifresini de tüm dünya ile paylaştı. Görünüşe bakılırsa 32 yaşındaki Facebook'un patronu siber güvenliğe pek önem vermiyor.

Hacker'lar Zuckerberg'in LinkedIn için kullandığı şifrenin ise 'dadada' olduğunu iddia etti. OurMine isimli grup ayrıca Zuckerberg'in Instagram hesabının da Facebook'un güvenliğini test etmek için kısa bir süre ele geçirildiğini belirtti. Facebook Instagram'ın da sahibi.

10 KİŞİDEN 6'SI ŞİFRESİNİ DEĞİŞTİRMEYİ DÜŞÜNMÜYOR


Bilgi teknolojileri güvenliği alanında faaliyet gösteren şirketlerden Trend Micro'nun Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, şifre oluşturmanın önemine dikkat çekiyor. İnternette kimlik koruma ve sahtekârlıkları algılama alanında çözümler üreten CSID'in yaptığı bir ankete göre, 10 kişiden 6′sı şifrelerini belli zaman aralığında değiştirmeyi düşünmüyor, sürekli aynısını kullanmayı tercih ediyor. Kullanıcılardan yüzde 44′ü şifrelerini zamanla değiştiriyor. Bu durumda bir web sitesini ele geçiren hacker, üyelerin tüm hesaplarına erişebilir.

DİJİTAL KARMAŞANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ


CSID CIO'su Adam Tyler, güvenli bir şifrenin, sadece işin başlangıcı olduğunu vurguluyor. Ona göre, farklı hesaplarda bulunan verilerin güvenliği için diğer yönetim önerilerinin de uygulanması büyük önem taşıyor. Güvenli şifre oluşturmanın yanında, uzun süredir kullanılmayan hesapların azaltılarak dijital karmaşanın önüne geçilmesi lazım. Böylece güvenlik açıklarının oluşmasının önüne geçilebilir. Bir başka öneri, hackerların kendileriyle ilgili özel verilere ulaşarak şifreleri ya da güvenlik sorularını keşfetmesinin önüne geçmek için sosyal medyada paylaşılan bilgilerin sınırlanması. Çünkü dost meclisinde olduğu zannıyla birçok özel bilgi paylaşılabiliyor. Kötü niyetli kişiler bu bilgilerden yola çıkarak emellerine rahatlıkla ulaşabiliyor.

UZUN ŞİFRE HER ZAMAN İYİDİR


Uzmanlara göre güvenli bir çevrimiçi hesabın ilk adımı 10 karakterden daha uzun şifreler kullanmaktan geçiyor. Güvenli şifre için yapılması gerekenlerden bazıları:

-Uzun ve gelişigüzel belirlenen şifre her zaman iyidir.

-Şifreniz, harfler, sayılar ve noktalama işaretlerinden oluşsun

-Ardışık olmayan numaralar kullanın.

-Kolaylıkla keşfedilebilecek, doğum günü gibi rakamlardan uzak durun.

-Üç saçma kelimeden oluşturulan parola, hatırlanması kolay bir şifreden çok daha fazla güvenli.

-Eski şifrelerinizi yeniden kullanmayın.

-Her hesap için farklı bir şifre oluşturun.